• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

28.06.2016

23:09

LIDERI EVROPSKE UNIJE ODLUČILI: Nema nikakvih povlastica za Veliku Britaniju!

Vesti

LIDERI EVROPSKE UNIJE ODLUČILI: Nema nikakvih povlastica za Veliku Britaniju!

Podeli vest

Neće biti nikakvih povlastica Velikoj Britaniji u postupku izlaska iz Evropske unije koji posle Bregzita treba odmah pokrenuti, a u budućim, najpre temeljito ispregovaranim odnosima, London može sklopiti sporazum o povratku u jedinstveno tržište Unije samo ako pristane i na slobodno kretanje gradjana, a ne samo robe, usluga i kapitala

To su praktično svi vodji 27 članica EU stavili do znanja britanskom premijeru u ostavci Dejvidu Kameronu večeras prvog dana sastanka na vrhu, rekli su evropski diplomatski izvori na samitu u Briselu.

Time su vodji EU, kako je navedeno, sadašnjoj i budućoj britanskoj vladi predočili da ne mogu računati samo na povlastice i "EU à la carte, već moraju pristati i na slobodno kretanje državljana članica EU, što su pristalice izlaska Britanije iz EU navodili kao jedan od glavnih razloga za razlaz s Unijom.

U BERLINU OTKRIVEN TAJNI DOKUMENT: Evo kako se Nemačka pripremila za razvod sa Velikom Britanijom!

To je uoči samita nagovestila i nemačka kancelarka Angela Merkel, iako je ona, za razliku od većine drugih vodja EU, rekla da se britanskim vlastima mora dati nešto vremena da pokrenu postupak na temelju člana 50. temeljnog akta EU, Lisabonskog ugovora, kojim je utvrdjen mehanizam izlaska neke zemlje iz Unije.

I visoka predstavnica EU Federika Mogerini je u programskoj poruci, sažimajući besumnje stavove ogromne većine članica Unije, podvukla da sad britanske vlasti moraju uvažiti na referendumu izraženu volju većine britanskih gradjana i to "pretvoriti u stvarnost" bez oklevanja.

POSLE BREGZITA NIŠTA VIŠE NIJE ISTO: Irska želi ujedinjenje sa Severnom Irskom, Škotska neće iz EU!

"Nikakvog razdoblja neizvesnosti ne sme biti… nema napola članica EU i vlasti Velike Britanije imaju odgovornost i prema ostalim gradjanima Unije kojih je 440 miliona", podvukla je Federika Mogerini, napomenuvši da EU ubuduće može pregovorima sklopiti i tesne veze na poljima spoljne politike i bezbednosti.

A da su stvari krajnje ozbiljne ne samo za britansko ostrvo, jer je funta izgubila prilično na vrednosti, već i za celu Uniju koja je sad rešena da učvrsti svoje redove, a naročito ekonomiju i finansije evrozone, upozorio je i predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi, koji je obelodanio da će i evrozona zbog Bregzita imati pad bruto domaćeg proizvoda izmedju 0,3 i 0,5 odsto u iduće tri godine.

Članice EU koje traže da Kameron odmah pokrene član 50. Lisabonskog ugovora o razdruživanju, predvode Francuska i Belgija, koje naročito žele da izbegnu da se otezanjem pregovora s Londonomč i naročito situacijom da Britanci mogu birati šta im se svidja, a šta ne u Uniji, daju "municiju" i drugim snagama u EU koje bi da razlabave ustrojstvo ili čak napuste Uniju.

BREGZIT RUŠI EVROPSKU UNIJU: Posle Britanije, referendum žele Španija, Italija, Severna Irska...

Visoka predstavnica EU Mogerini će sutra vodjima EU, drugog dana samita na kojem neće učestvovati Kameron, predstaviti novu Globalnu strategiju EU, naročito sa stanovišta bezbednosti i spoljne politike.

A u krugovima EU je kružila i inicijativa šefova diplomatija Nemačke i Francuske Frank-Valtera Štajnmajera i Žan-Marka Eroa, koji tražze da se i jačanjem odbrambene strukture EU osnaži delovanje Unije na medjunarodnoj pozornici i posebno u bitki protiv terorizma, što je velika briga svih evropskih gradjana.

DOGOVORILI SE OLAND I MERKELOVA: Pariz i Berlin saglasni kako da postupe u vezi Bregzita!

Štajnmajer i Ero naglašavaju da se i druge velike glavobolje Evropljana, poput imigrantske krize, moraju lecčti snažnom zaštitom spoljnih granica i solidarnom raspodelom pristiglih izbeglica.

Ministri dve najsnažnije evropske države kažu da se i iz zajedničkih evropskih blagajni mora podstaći privredni rast, zapošljavanje, ustanoviti Evropski monetarni fond i ojačati evrozona, uključujući postavljanje premijera ekonomske "vlade" evrozone.

FARAŽ TVRDI: Neće Britanija jedina istupiti iz Evropske unije!

MERKEL: Britaniju gledati kao prijatelja!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija