• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.07.2016

23:43

OSUĐENI ZA GENOCID:Doživotni zatvor za dvojicu bivših gradonačelnika iz Ruande

Vesti

OSUĐENI ZA GENOCID:Doživotni zatvor za dvojicu bivših gradonačelnika iz Ruande

Podeli vest

Francuski sud doneo je danas presudu doživotnog zatvora za dvojicu bivših gradonačelnika iz Ruande zbog genocida.

U presudi se navodi da su dva bivša gradonačelnika iz Ruande organizovali masakr u kojem je ubijeno više hiljada Tutsija 1994. godine, prenosi AFP.

Sud je saopštio da su Oktavijan Ngenzi (58) i njegov prethodnik Tita Barahira (64) krivi za zločine protiv čovecnosti, masovna i sistematska pogubljenja i genocid u svom selu Kabarondo, gde je oko 2.000 ljudi, koji su tražili sklonište u lokalnoj crkvi, masakrirano. 

Ovo je najstroža kazna za genocid koju je doneo francuski sud. 

Nekadašnjem vojnom kapetanu Paskalu Simbikangu 2014. godine je izrečena kazna od 25 godina zatvorske samice zbog genocida i zločina protiv čovečnosti. 

Tokom osmonedeljnog suđenja čula su se zastrašujuća svedočenja koja su ova dva gradonačelnika prikazala kao "nadzornike" i krvnike" u masakrima u kojima su Hutu ekstremisti 1994. godine ubili između 800.000 i milion ljudi, većinom Tutsija. Među žrtvama je bilo i umerenih Hutua.

"Ngenzi je bio vođa. Barahira je oficir sa mačetom", rekao je tužilac Filip Korua, koji je tražio doživotni zatvor za njih dvojicu. 

Ubijanja su se odigrala između 6. aprila i sredine jula 1994. Ovaj zločin su uglavnom počinile dve Hutu ekstremističke organizacije - Interahamve i Impuzamugambi. 

Međunarodni sud za ratne zločine u Ruandi, čiji mandat je okončan 2015, osudio je 61 osobu zbog učešća ili odgovornosti za nezapamćeni genocid.

Osumnjičen za učešće i ulogu u genocidu takođe su hapšeni i suđeno im je u Belgiji, Francuskoj, Švedskoj, Kanadi, Finskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Holandiji i SAD, podseća Frans pres.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija