• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnik.news

13.07.2016

23:15

(VIDEO) KINA SE NE ŠALI: Uprkos presudi Haškog tribunala, Peking pokazao čime će braniti Južno kinesko more!

Vesti

(VIDEO) KINA SE NE ŠALI: Uprkos presudi Haškog tribunala, Peking pokazao čime će braniti Južno kinesko more!

Podeli vest

Istog dana kada je Stalni arbitražni sud u Hagu presudio protiv kineskih teritorijalnih pretenzija na Južno kinesko more, Peking je pokazao svoj četvrti razarač sa raketama na navođenje

Poslednji razarač 052D „Jinčuan“ prikazan je u pomorskoj luci u Sanji u provinciji Hajnan. Oko 150 metara dug i 20 metara širok, ovaj brod je najsavremenije kinesko plovilo.

Opremljen savremenim sistemom oružja, Jinčuan može da odbrani od napada iz vazduha, sa podmornica i mora.

Prema navodima kineskog vojnog stručnjaka Cao Vejdonga, novi brod može da nadmaši južnokorejski razarače velike klase „Sedžong“, japanske razarače klase „Atago“ i američke razarače klase „Arli Burk“.

NEGODOVANJE U PENTAGONU: Kina napravila 3.200 hektara ostrva u Južnom kineskom moru?!

Brod je otkriven odmah nakon što je Stalni arbitražni sud presudio protiv Pekinga u sporu o teritorijalnim pretenzijama na Južno kinesko more.

„Tribunal je zaključio da ne postoji pravna osnova da Kina polaže istorijska prava na morske oblasti u okviru takozvane linije devet crtica“, navodi se u saopštenju Suda.

„Prema tome, Tribunal zaključuje da u meri u kojoj je Kina imala istorijska prava na resurse u vodama Južnog kineskog mora, ova prava su ugašena u meri u kojoj su nespojiva sa ekskluzivnim ekonomskim zonama predviđenim Konvencijom“.

Tenzije su bile velike na vodenim putevima kroz koje prolazi međunarodna trgovina u godišnjoj vrednosti oko pet biliona dolara. Peking je sagradio veštačko ostrvo u regionu za koji SAD i njeni pacifički saveznici tvrde da je pokušaj da se uspostavi vazdušna odbrambena zona.

(FOTO) SPOR OKO TERITORIJE! Kini hoće da otmu Južno kinesko more!

Kao odgovor na to, Pentagon je izveo brojne provokativne patrole u okviru dvadesetak kilometara od teritorijalnih granica projekta i izveo nekoliko vojnih vežbi sa svojim regionalnim partnerima.

Kina tvrdi da ima pravo da gradi na svojoj teritoriji i tvrdi da će se ostrva koristiti prvenstveno u civilne svrhe.

Odgovarajući na odluku Haga, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ne prihvata odluku suda.

- U vezi sa presudom koju je 12. jula 2016. doneo Arbitražni sud u arbitraži oko Južnog kineskog mora, koja je utvrđena na osnovu jednostranog zahteva Republike Filipina… Ministarstvo spoljnih poslova Narodne Republike Kine zvanično saopštava da je ova odluka ništavna, nevažeća i ničim obavezujuća-

„Kina niti prihvata niti priznaje ovu odluku.“


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Maxmen

pre 7 godina

Obama daj odgovor na ovo-al ga nema. „Kina niti prihvata niti priznaje ovu odluku.“

HRVAT

pre 7 godina

Svaka cast Kinezima...samo glupi Hrvati i glupi Srbi sve prihvataju sta kaze americki sud\n

robin

pre 7 godina

Mi smo se prodali odavno.Sve smo prodali i prodacemo i dalje.Ti isti koji su prodavali su i dalje u vlasti a nama bajke.

Marko

pre 7 godina

Umislili kauboji da mogu da jasu po celom svetu, i da imaju prava da zauzmu svaciju teritoriju da plove tudjim morima epa kod Kineza malo su se zeznuli.

Ljubo

pre 7 godina

Samo polako i strpljenja ,,,zapad je nervozan ,podijeljen ,nije svemocan.Pricamo vec odavno ,ima jos jakih na sceni ,...

vera

pre 7 godina

Kinezi su dosta zlostavljani u prošlosti, to se više neće desiti ,ne daju se Kinezi, više zlostavljati..taj film čovečantstvo više neće gledati..

Lala iz Banata

pre 7 godina

Зашто се онда зове "Кинеско" - ако не припада Кинезима...?

magda

pre 7 godina

Sama rec,Kinesko more podrazumeva da pripada Kini a ne onima od kojih kauboji imaju interes.

Jovica Nedeljković

pre 7 godina

Magda,šerifi u Americi koji su prikazivani u kaubojskim filmovima su odavno izumrli,kauboji su u redu ali,banditi su se mnogo namnožili koji prave previše zla u svetu.U Srbiji se namnožili previše lopovi. Sitni su lopovi,koji idu u zatvor,a krupni političari i biznismeni,za koje zakon ne važi i ne idu ni na sudjenje,jer se i ne gone,jer javna tužilaštva podnosiocima krivičnih prijava,na pola listu papira šalju obaveštenja da nema osnova za gonjenje po službenoj dužnosti.Kao borac,protiv pljačke i kriminala,protivzakonito sam kažnjen sa 5ooo dinara,kaznu nisam platio i bolestan sa lisicama na rukama zatvoren po najvećoj vrućini u gasnoj komori leskovačkog zatvora.Zbog 5ooo dinara strogi zatvor,a ubici poštara nanogica.

dejo

pre 7 godina

Samo napred Kinezi dokazite ko je najaca zemlja na Svijetu

vlada

pre 7 godina

Gospodo, kada budete reagovali na američke planetarne uzurpacije i maltretiranje planete unazad, bar, pdeset godina, onda će te imati pravo da zamerate novonastalim svetskim silama! Niti imate pravo /nemoralno je/, niti - MOŽETE!

vojbla

pre 7 godina

Meni se cini da najjaca americka oruzja nisu neka tehnoloska oruzja,vec sankcije.I to bi trebala da bude nocna mora za sve izvozno orjentisane zemlje koje nisu u velikoj ljubavi sa SAD.Gdje bi Kinezi preusmjerili toliku robu?Ista stvar sa Njemcima.Zato mislim da ce se tesko ikada Njemci suprostaviti Americi,ili da ce se tako lako odlijepiti od nje.Inace ne podrzavam ovo sta Amerika radu po svijetu.

Branislav

pre 7 godina

Kao i uvek do sada u pravu će biti najjači.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija