• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: poligraf.news

14.07.2016

22:03

DIPLOMATIJA IZA ZATVORENIH VRATA, KERI KOD PUTINA: Ovo su četiri tačke oko kojih se dve supersile ne mogu da dogovore!

Vesti

DIPLOMATIJA IZA ZATVORENIH VRATA, KERI KOD PUTINA: Ovo su četiri tačke oko kojih se dve supersile ne mogu da dogovore!

Podeli vest

Državni sekretar SAD Džon Keri doputovao je u dvodnevnu posetu Moskvi, gde će se sastati sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom

I dok američki mediji prognoziraju da će doći do približavanja dve strane u nekim tačkama sirijskog pitanja, Raša Tudej (RT) smatra da su šanse da dođe do rešavanja bazičnih protivrečja - nikakve. RT je istražila ključne stavove u kojima se Moskva i Vašington razilaze.

Poligraf.news prenosi najinteresantnije delove tog istraživanja.

Prvi čovek američkog Stejt Departmenta Džon Keri je u poslednje vreme čest gost Moskve, ali ovoj poseti američki mediji posvećuju naročitu pažnju. Tako CNN pretpostavlja da će Keri i Lavrov detaljno razmotriti mogućnosti razmene obaveštajnih podataka i mape ciljeva koje bi trebalo gađati u avionskim udarima u Siriji.

KO BI POBEDIO DA DANAS ZARATE RUSIJA I NATO?! Baćuške četiri puta jače, ali bi NADRLJALA CELA PLANETA!

Prema pisanju Vašington Posta, Obamina Administracija predložila je ruskoj Vladi novi sporazum o Siriji, koji će ojačati vojnu saradnju između ove dve zemlje u borbi protiv terorista, s tim da Rusija ubedi vladu Bašara al Asada da prestane da bombarduje pobunjenike koje podržava SAD.

VRUĆA LINIJA: Putin i Obama spremni da poboljšaju koordinaciju u Siriji

U korist tvrdnji da su novi sporazumi o Siriji ipak verovatni, najviše govori činjenica da će Vladimir Putin lično učestvovati u diskusiji - da je reč o redovnom diplomatskom susretu, teško da bi prisustvo predsednika bilo uopšte i potrebno.

Printscreen RT

Međutim, i pored potencijalnih približavanja stavova, treba navesti i suštinske razlike u stavovima dve velesile o situaciji u Siriji. Iz celog kompleksa protivrečnosti, izdvajaju se četiri temeljna stava na kojima se zasniva konfrotacija:

Status sirijskog predsjednika Bašara al Asada

Pozicija Rusije: Bašar al Asad je legitimni šef države. Sudbinu predsednika Sirije može da odredi samo sirijski narod i sva rešenja bi trebalo tražiti za pregovaračkim stolom. Ako Asada nateraju da podnese ostavku u uslovima vojnog konflikta, Sirija kojom njegova porodica rukovodi više od četiri decenije, upašće u haos, sličan onom u kojem se našla Libija nakon svrgavanja Muamera Gadafija.

OTKRIVAMO: NATO I EU RUŠE PUTINA U SRBIJI! Kreće specijalna medijsko-politička operacija!

Pozicija SAD: Šef Sirija Bašar al Asad nema legimitet i mora da napusti svoju funkciju. Nemoguće je ubediti sirijsku opoziciju da sedne za pregovarački sto za kojim bi bili i Asadovi ljudi. Njegovo odricanje od funkcije predsednika usporiće tok vojnih operacija i učiniće nastupanje mira u regionu izvesnijim.

screenshot

Spisak terorističkih organizacija

Pozicija Rusije: Moskva ekstremistima smatra organizacije: Islamska Država, Front al Nusra, Ahrar aš-Šam i Džaiš al-Islam. Delovanje svih ovih organizacija u bilo kom obliku je zabranjeno u Ruskoj Federaciji. Osim navedenih, na teritoriji Sirije deluje više od 150 terorističkih grupacija. Nema pregovora s tim organizacijama, sve te pokrete bi trebalo likvidirati.

Pozicija SAD: Vašington nema nameru da prizna Ahrar aš-Šam i Džaiš al-Islam kao ekstremističke grupacije. SAD ne dozvoljava da se te organizacije unesu u spisak terorističkih. Rusija javno nastoji da se kao terorističke okvalifikuju grupe koje su strana koja učestvuje u sukobu sa zvaničnom sirijskom armijom.

Zajedničko planiranje bombardovanja

printscreen

Pozicija Rusije: Moskva pozdravlja učešće Pentagona u zajedničkom planiranju dejstava ruskih Vazduhoplovno-kosmičkih snaga (VKS) i avijacije koalicije koju predvode SAD. Americi se predlaže da zajedno sa VKS Rusije planira udare po objektima i živoj sili al Nusre, koja je paravojna formacija koja se ne pridržava režima prekida borbenih dejstava i, uz to, u konvojima s oružjem i municijom, ilegalno prelazi granicu između Turske i Sirije.

Pozicija SAD: o zajedničkim vojnim operacijama Moskve i Vašingtona u Siriji , za sada nema ni govora! Ministarstvo odbrane SAD ovu inicijativu Rusije ne smatra svrsishodnom u datim uslovima. Vašington je spreman da razmotri prijedloge o održivom mehanizmu podrške primirja, ali je protiv stvaranja zajedničke taktike i strategije upravljanja bombardovanjem.

Objekti u Siriji koje treba uništiti

Public

Pozicija Rusije: Uništavanju podležu vojni objekti, a naročito skladišta oružja i municije, skladišta goriva i maziva, a takođe i tehnika, kampovi, kontrolni punktovi, centri veze, komandni centri... koji pripadaju Islamskoj Državi, Frontu al Nusra, Ahrar aš-Šam i Džaiš al-Islamu i drugim orgazicijama koje Rusija zvanično smatra terorističkim.

Pozicija SAD: ruski avioni bombarduju ne samo teritorije koje kontroliše Islamska Država. Jedan od ciljema Moskve je da oslabi sirijsku opoziciju, uključujući i onu koju je obučio i opremio Pentagon. Takvo delovanje je nedopustivo!

TRUD UZALUD, STOLTENBERG: NATO i Rusija nisu približili stavove o Ukrajini

Bez obzira na navedene razlike u stavovima, mora se primetiti da dosadašnji oštri tonovi na sastancima ruskih i američkih diplomata o rešavanju sirijskog pitanja, postaju očigledno mekši. Ako je pre samo godinu dana administracija Baraka Obame insistirala na momentalnoj i bezuslovnoj ostavci Bašara al Asada, sada tvrde da se pitanje smene političke vlasti u Siriji mora rešavati bez revolucije i pod kontrolom UN.

Reuters

Takođe, pre početka bombardovanja sirijskih terorista od strane ruskih vazduhoplovno-kosmičkih snaga, Vašington je Islamsku državu ocenjivao kao regionalni problem, međutim nakon ruske intervencije, aktivno se uključuje u borbu protiv, kako sada tvrde, „glavnog zla na planeti“.

Najzad, i česti susreti Lavrova i Kerija svedoče o željama obe strane da se redovno konsultuju o ključnim pitanjima - pa makar i pod maskom rutinskih radnih poseta i najvećim delom iza zatvorenih vrata.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Car Putin

pre 7 godina

Почели да долазе на ноге цару Путину, још га 2 сата чекају, пречи Жириновски од Керија, е то је државник.

vlada

pre 7 godina

Slika obrnuto proporcionalna, mali Keri i veliki Putin! Po meni, nije ga morao ni primiti ali je predsednik Rusije uvek, kao i carevi, bio bez kompleksa, kooperativan, civilizacijski, pristojan, razuman, a mogao je da ga od...e! Keri je bio "primljen" /nezasluženo/ u zemlju kulture, tradicije, ponosa, umetnosti, snage i moći i došao da se "pokloni" novom uticajnom čoveku, koji malim prstom "obara" svet, da hoće - a neće!

marko

pre 7 godina

Pa sta ima da sloze. Rusi su pozvani u siriju a ameri samopozvani putem terorostickih grupa. Jasno je ko koga podrzava i zasto. Rusi podrzavaju mir i stabilnost a ameri kontrolisani haos i rat. E kakve su to perfidne igre.

englezii

pre 7 godina

Ipak glavno ali apsolutno glavno zlo na planeti je Engleska a automatski njena udarna pesnica Amerika i Nato ! Tako kada oni zlikovci nekoga proglasavaju nekakvom pretnjom miru u svetu je apsolutno licemerno kao Sasa Jankovic i Rodoljub Sabic u svom poslu u koji se zapravo ni ne mesaju !

zoran miljkovic

pre 7 godina

Цар јесте у Русији, а ови долазе да би му наредили колико и како даље.То што је он Цар, тешко народу, али је врло коперативан(послушан) Цар, јер је разумео да нема где.Тако да и то треба вредновати, јер су сви диктатори сарађивали са западом, од Милошевића,Хусеина, Гадафија, а народу тобоже приказивали мржњу према западу.

vlada

pre 7 godina

....ti ako "kriziraš" ne mogu ti pomoći, vijuge u mozgu se stiču učenjem, a koliko vidim jedna vijuga nije dovoljna /kod pametnih ih ima pregršt/, kao sumanuti navijač belosvetskih zločinaca je tvoje pravo, jer i to u demokratskom društvu neko primeti ali bi se ipak stideo lupetanja na nepoznate teme! Zadrži svoju pamet u bliskom okruženju!

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija