• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Avaz

04.08.2016

22:04

(VIDEO) AMERI PUSTILI ZVER NA NEBO: Ovo je najskuplji avion na svetu I SPREMAN JE ZA BORBU!

Vesti

(VIDEO) AMERI PUSTILI ZVER NA NEBO: Ovo je najskuplji avion na svetu I SPREMAN JE ZA BORBU!

Podeli vest

Gotovo deset godina nakon prvog leta, višenamenski borbeni avion F-35 Lightning napokon je spreman za borbene misije, saopštile su Vazdušne snage SAD-a

Ova odluka Vazdušnih snaga stiže godinu dana nakon što su Američki marinci objavili da je njihova eskadrila F-35-ica spremna za borbu, piše britanski Guardian.

Celi program razvoja ovog aviona, započet 2001. godine, do danas je koštao oko 400 milijardi dolara, a procenjuje se da će do kraja svoje službe (oko 2070.) američkim poreskim obveznicima iz džepa izbiti bilion i po dolara. Bez imalo sumnje reč je o najskupljem vojnom programu u istoriji.

Moćna poruka

Vazdušne snage SAD-a planiraju da kupe 1763 F-35-ica koje će činiti okosnicu američke ratne avijacije u narednim decenijma.

Osim za SAD, proizvođač Lockheed Martin ovaj ultra-skupi avion proizvodi i za deset drugih zemalja koje su ga naručile - Veliku Britaniju, Australiju, Norvešku, Italiju, Tursku, Dansku, Holandiju, Izrael, Južnu Koreju i Japan. Neke od tih država, poput Velike Britanije i Izraela, već su dobile prve modele.

- Odluka Vazdušnih snaga SAD da prvih 15 F-35 proglasi spremnima za borbu šalje moćnu poruku američkim prijateljima i neprijateljima - rekao je general na čelu programa, Kris Bogdan.

S druge strane, reč je i o programu koji je kasnio više od sedam godina, prekoračio budžet za 70 posto i bio metom kritika vojnih stručnjaka, pilota i političara, među kojima se ističe bivši kandidat za predsednika SAD-a, ujedno i vijetnamski veteran, Džon Mekejn koji ga je nazvao "skandalom i tragedijom".

cdn.timesofisrael.com

Srušio sve lovce

Usprkos tome, proizvođač i neki američki generali insistiraju da se radi o najboljem i najsavremenijem ratnom avionu na svetu, koji je tokom borbenih simulacija "srušio" sve lovce koji su mu suprotstavljeni, bez da je sam pretrpeo gubitke.

Mnogi su skeptični prema tim tvrdnjama s obzirom na probleme koji su godinama mučili F-35, počevši od softera za radar do prevrućeg motora koji poništava "Stealth" tehnologiju koja bi avion trebala da učini "nevidljivim" za protivnika.

Pre nekoliko godina čak su se pojavile i priče da su se stari F-16 pokazali mnogo bolje na testovima od njihovog naslednika. Sudeći po zadnjim izjavama iz Vazdušnih snaga SAD, ove su greške u međuvremenu ispravljene.

Public

Gore spomenuti Mekejn, koji je na čelu senatskog odbora za oružane snage, pozdravio je odluku da se F-35 proglasi spremnim za borbu, ali nije propustio da naznači da će nastaviti s pomnim nadziranjem daljnjeg razvoja, operativnih sposobnosti i evaluacije aviona.

F-35 dolazi u tri različite varijante, a današnja cena mu se kreće od 98 miliona dolara za najjeftiniju (F-35A) do 116 miliona za najskuplju (F-35C). Penatgon je nedavno objavio da namerava da smanjiti cenu po modelu za 15 miliona dolara u naredne tri godine. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
rada

pre 7 godina

jel nevidljiv? jbt njihovo sve naj naj, šta ti je propaganda. tako isto su pisali i za buđanovačkog nevidljivog.

Vid

pre 7 godina

Naka ga pošalju na nebo iznad Buđanovaca kad naša vojska vežba gađanje pokretnih meta u vazduhu.

dzaja

pre 7 godina

Odoh da isecem kamionsku gumu i napravim pracku,pa da umlatim ovog njihovog dzivdzana ha ha !

Ljubo

pre 7 godina

Bez preterivanja ...ovo je cist promasaj i neuspjeli projekat SAD...kako da se opravda nego sa hvaljenjem...

BR

pre 7 godina

F 35 je prespori jednomotorac sa ogranicenom manervnom sposobnoscu... Stelt 5. generacija... Promasaj kao i Raptor F22

usaf

pre 7 godina

Avion pete(5)generacije,a ujedno i najbolji avion NATO-a.Bolji avion od ovoga je F-22,koji poseduju samo jedini gospodari neba:USAF.

ma neeeeeeeeeee

pre 7 godina

a onda se desio S-300 ,... dzaba ste krecili !!!

deki

pre 7 godina

Treba da dodje u Srbiju na proveru,mislim da bi ameri crkli od muke sta bi ih snaslo orao pao,orao pao.

Sekula Radovan

pre 7 godina

Odavno nisam pročitao ovako dobar vic !

Srbin

pre 7 godina

Jesu li sigurni da nema gresaka povuci ce ga posle testirsnja

Milutin Vranjski

pre 7 godina

Џабе сте кречили! Само бледа копија сухоја... будалетине једне!

iscander

pre 7 godina

na portalu novi svjetski poredak.com imate usporedbu najboljih ruskih,američkih i kineskih aviona...ovaj f-35 ima samo 28%šansi da pobijedi ruski su-35s...protiv t-50 pak još manje ima šanse...SU-35S je najbolji avion današnjice

Riddick

pre 7 godina

Ništa je sve to u poređenju sa jednom malom, slatkom, ukusnom Termonuklearčicom od par milijardi Megatona Fuzione Snage.

Milorad

pre 7 godina

Ovaj avion je tolika glupost da cak i starinski f-16 mnogo bolji avion od njega...\n

lavica

pre 7 godina

Srusio sve lovce jest ali svoje, nek proba sa ruskim!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija