• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: webtribune

05.08.2016

22:25

(VIDEO) GOPODAR NEBA: Ovim oružjem Rusi su iznenadili Amerikance i pobedili u ratu u Sirji!

Vesti

(VIDEO) GOPODAR NEBA: Ovim oružjem Rusi su iznenadili Amerikance i pobedili u ratu u Sirji!

Podeli vest

Zvezda Ruskih vazduhoplovnih jedinica u kampanji podrške vojsci sirijske vlade je Su-30SM dvosed, multifunkcionalni teški borac, iako je dizajniran prvenstveno za borbu u vazduhu, dokazao je svoju efikasnost kao borac-bombarder

Dizajn Su-30 datira iz osamdesetih godina prošlog veka, a svoj prvi let je imao 1989. godine. Originalna namena je bila da iskoristi ogromne potencijale Su-27 koji su bili ograničeni umorom koji iskusi jedan član posade tokom dugih misija, koje su zahvaljujući sipanju goriva u vazduhu mogle trajati satima.

Dodavanjem drugog člana posade, pilotu se znatno smanjuje posao i omogućava posadi da upravlja širim spektrom naoružanja i senzora. Dodavanjem NO11 Bars aktivnog radara sposobnog da otkrije i prati vazdušne, kopnene i mornaričke mete, takođe je značilo da dvosed Su-30 može izvesti neke od misija koje obično izvršavaju avioni za rano upozoravanje, koji uglavnom kontrolišu vazdušni prostor i upućuju prijateljske avione ka svojim metama.

Printscreen You Tube

Raspad SSSR-a je značio odlaganje ulaska Su-30 u službu, kako tehnologija koja je bila potrebna da bi se u potpunosti iskoristio nije bila dostupna sve do početks 2000. godine.

Štaviše, smanjenje broja borbenih aviona značilo je da će svaki avion morati da izvršava više funkcija.To je značilo da su dani specijalizovanih napadača i bombardera odbrojani što je dokazano time što kasniji modeli MIG i Su imali multifunkcionalne sposobnosti. Su-30 nije bio izuzetak. 

Su-30M2, koji je počeo da ulazi u sastav ruskog puka 2010. godine i Su-30SM, koji je sledio dve godine kasnije, mogu da iskoriste širok spektar nenavodećeg i navodećeg vazduh-zemlja oružja, uključujući  protivvazdušne projektile srednjeg dometa kao što je Kh-29 i Kh-59.

I satelitski navođene bombe uz dodatak punog spektra naprednog oružja za borbu u vazduhu, uključujući RVV-SD projektile, koje često nose Su-30SM i Su-35s iznad Sirije kao osiguranje protiv uplitanja NATO lovačkih aviona.

printscreen

Su-30  se pokazao kao izvanredan izvozni uspeh. Ispostavilo se da mnoge zemlje uključujući Indiju, Kinu, Maleziju, Venecuelu, Ugandu, Vijetnam, Kazahstan i Alžir takođe imaju potrebu za moćnim borbenim avionom koji je sposoban za izvršavanje misija širokog spektra, a nisu mogli ili želeli da nabave zapadnjačku verziju letelice, ovi izvozi su omogućili da procenimo Su-30 u odnosu na njegove savremenike.

To je odavanje pošte osnovnom Sukhoi dizajnu koji uprkos dodavanju drugog člana posade i proširivanja sposobnosti nije oštetilo njegovu originalnu vazdušnu misiju, jer je Su-30 pokazao svoj uspeh u odnosu na zapadnjačke letelice kao što su F-15,F-16, F/A-18 i euroborac Typhoon. 

Ne postoje naznake da je Su-30 nekad bio suočen sa „petom generacijom“ F-22 ,ali iako je američki borac moderniji od dizajna Sukhoi-a ishod takvog suočavanja ne bi bio unapred siguran.

Public

Veoma je moguće da bi Su-30 mogao pobediti F-22, čije su mane i ograničenja pažljivo skrivane od javnosti, zahvaljujući pasivnom infracrvenom sistemu otkrića koje je naročito efektno  protiv brzo-letećih meta na velikim visinama, koje mogu da reflektuju jak infracrveni potpis naspram hladnog neba, i sveobuhvatne elektronske kontramere koje su uključene, govore u korist Su-34 bombardera.

wikipedia.org

Sa ukupno 116  Su-30 letelica trenutno u službi ruskih aerosvemirskih snaga  i mornaričke avijacije, i nekoliko stotina ostalih aviona u upotrebi širom sveta, jasno je da će Su -30 biti veliki igrač decenijama koje dolaze, iako u ruskoj službi može biti zasenjen sa Su-35 i T-50.

Osnovni dizajn još sadrži znatne modernizacijske potencijale. Indija, koja je najveći korisnik Su-35 sa preko 200 letelica je u pregovorima sa Sukhoi-em po pitanju modernizacije njihove Su-20MKI flote što će uključivati pravljenje letelice koja će da bude skrivenija  i opremljenija naoružanjem.

Ruske jedinice Su-30 će verovatno dobiti nadogradnju koja uključuje Su-35 čak i T-50 tehnologije i sisteme.

(VIDEO) AMERI PUSTILI ZVER NA NEBO: Ovo je najskuplji avion na svetu I SPREMAN JE ZA BORBU!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NATO

pre 7 godina

Zato svi Ruski piloti su dede jer jedino tako imaju priblizno sati leta kao NATO mladici, hahahaaa haaaa....Pa zemlja iz koje devojcice beze, sa 5% narkomana nije opasnost ni za koga. Tamo bi svi nizi cinovi prebegli da obezbede svoje porodice bolje skolstvo, bolju zdravstvenu zastitu i bolji zivot. Nisu ludi da ako dobiju rak niko im ne daje lek protiv bolova pa da skacu kroz prozor Moskovske onkologije. Sto gospodin vlasnik Informera ne pise malo o ljudima koji u Rusiju umiru u agoniji zbog paranoje od analgetika. Za to vreme Ruska vlada dopinguje sportiste da bi drugi sportisti izgledali inferiorno. Vi mislite da je Rusija divna. Bio sam tamo 4 puta i imam mnogo toga da podelim da zgrozi Srpski narod i to redovno i radim.

Miloš

pre 6 godina

Koliko znaš o tim stvarima, toliko i pričaš

Vitez

pre 7 godina

Fighter, u vazduhoplovnoj terminologiji, nije borac nego lovac!!!\n

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija