• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.08.2016

15:36

ASANŽ podneo žalbu sudu u Stokholmu

Vesti

ASANŽ podneo žalbu sudu u Stokholmu

Podeli vest

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž podneo je žalbu na odluku okružnog suda u Stokholmu, koji je potvrdio nalog za njegovo hapšenje zbog navodnih krivičnih đela silovanja i seksualnog uznemiravanja, koja negira

Kako je saopštio Asanžov adovkat Tomas Olson, žalba je podneta ubn utorak.

Tužioci u Švedskoj žele da ispitaju Asanža o navodima dve bivše volonterke Vikiliksa.

Asanžova odbrana tražila je da se nalog za hapšenje opozove, ukazujući da prema švedskom krivičnom zakonu tužilaštvo treba da istražuje okolnosti događaja u što kraćem roku, a da štete kao što su finansijske ili po reputaciju optuženog treba da budu svedene na minimum.

Dve Šveđanke optužile su Asanža za seksualno uznemiravanje, ali zvanična optužnica protiv njega nije podignuta.

Prema švedskim zakonima, osumnjičeni može biti optužen za izvršenje krivičnog jela tek posle ispitivanja.

Švedske vlasti traže hapšenje i izručenje Asanža od 2010. godine.

Britanski sud je 2011. godine doneo odluku o ekstradiciji Asanža u Švedsku, posle čega je utočište pronašao u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde se i sada nalazi.

Njegovo izručenje traže i SAD, koje smatraju da je objavljivanjem tajni o američkoj politici i diplomatiji naneta šteta američkoj nacionalnoj bezbednosti, zbog čega Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga preda SAD.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija