• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.08.2016

23:14

ITALIJA: Odlukom Rencija raspuštene lokalne vlasti u Korleoneu!

Vesti

ITALIJA: Odlukom Rencija raspuštene lokalne vlasti u Korleoneu!

Podeli vest

Italijanska vlada je danas raspustila opštinske vlasti u sicilijanskom gradu Korleoneu, koji je poznat u čitavom svetu kao stvarno i filmsko uporište mafije, navodeći kao razlog mafijašku infiltraciju u lokalne organe

Gradske vlasti Korleonea, što na lokalnom dijalektu znači "lavlje srce", kao i još tri grada na Siciliji su raspuštene odlukom italijanske vlade na čelu sa premijerom Mateom Rencijem, preneo je Rojters.

U Korleoneu se odvija radnja romana "Kum" Marija Puza, po kojem je snimljen čuveni film Frensisa Forda Kopole, a to je takođe rodno mesto Bernarda Provencana i Salvatorea Rine, dvojice mafijaških bosova koji su preuzeli kontrolu nad sicilijanskom "Koza nostrom" osamdesetih godina prošlog veka, posle krvavog rata mafijaških klanova u kojima je, prema nekim procenama, ubijeno 1.000 ljudi.

Rina i Provencano, koji su zbog brutalnosti bili poznati pod nadimkom "Zveri", na kraju su uhapšeni i osuđeni na doživotne kazne zatvora.

Provencano je preminuo prošlog meseca u 84. godini, dok se 85-godišnji Rina i dalje nalazi u zatvoru.

U Italiji je zbog infiltracije mafije raspuštene vlasti 212 gradova, a ovo je prvi put da se to dogodilo u Korleoneu.


Moć sicilijanske "Koza nostre" je značajno oslabila u protekle dve decenije, kao rezultat odlučne akcije italijanskih vlasti, ali je istovremeno ojačala kalabrijska "Ndrangeta", koja je postala najveći uvoznik južnoameričkog kokaina u Evropi.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija