• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

16.08.2016

08:06

BORI SE 11 KANDIDATA! Ban želi da novi generalni sekretar UN bude žena!

Vesti

BORI SE 11 KANDIDATA! Ban želi da novi generalni sekretar UN bude žena!

Podeli vest

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun izjavio je danas da bi lično želeo da na njegovu poziciju posle njega dođe žena, što bi bio prvi put od osnivanja UN-a pre više od 70 godina

Ban, čiji drugi petogodišnji mandat na čelu te organizacije ističe 31. decembra, rekao je da je "krajnje vreme" za ženskog generalnog sekretara, nakon osam muškaraca na čelu UN-a, prenela je agencija AP.

U trci da naslede Bana je 11 kandidata, pet žena i šest muškaraca, među kojima je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Aktuelni šef UN-a je, međutim, istakao da nije na njemu da bira svog naslednika, već je to zadatak 15-članog Saveta bezbednosti, koji treba da preporuči svog kandidata Generalnoj skupštini.

JEREMIĆ ZA CNN: Suočavanje sa migrantskom krizom treba da bude prioritet novog generalnog sekratara UN!

Ban je na pitanje o mogućnosti da žena bude izabrana za generalnog sekretara odgovorio da žene čine polovinu svetske populacije i da ih treba osnažiti i "dati im jednake šanse".

- Imamo mnogo istaknutih i eminentnih ženskih lidera nacionalnih vlada i drugih organizacija, pa čak i poslovnih i političkih zajednica. Nema razloga da žena ne bude na čelu Ujedinjenih nacija - istakao je Ban u intervjuu za AP.

Ne navodeći nikoga po imenu, on je rekao da ima "mnogo istaknutih, motivisanih ženskih lidera koje zaista mogu da promene svet i aktivno da sarađuju sa drugim svetskim liderima".

- To je moje skromno mišljenje, ali je na državama članicama UN da izaberu novog lidera - rekao je Ban.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MOZE ALI BUGARKA

pre 7 godina

Pokusava da navije vodu na americkog kandidata zenu iz Portugalije. Malo morgen.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija