• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.08.2016

17:32

CIPRAS: Tražićemo da Berlin plati ratnu odštetu zbog zločina nacista!

Vesti

CIPRAS: Tražićemo da Berlin plati ratnu odštetu zbog zločina nacista!

Podeli vest

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da će sve učiniti da Grčka od Nemačke naplati odštetu za nacističku okupaciju

- Prvi put imamo nacionalnu strategiju da se podrži zahtev Atine uprkos kategoričnom odbijanju Berlina - rekao je Cipras u selu Komeno, na severozapadu zemlje tokom komemoracije nemačkog masakra civila 1943. godine.

Nacisti su u tom selu u znak odmazde zbog podrške partiozanima, ubili 317 civila 16. avgusta 1943. godine, a potom od decembra 1943. do juna 1944. maskrirali stanovnike druga dva sela, Kalavrite i Distoma.

- Grčka će učiniti sve na diplomatskom nivou i ako je potrebno i na zakonski način - rekao je premijer podsećajući na izveštaj podnet u julu grčkom parlamentu o pitanju nemačke ratne odštete.

U izveštaju parlamentarnog odbora se pominje cifra od 269,5 milijardi evra koju bi Grčka tražila zbog štetu tokom nacističke okupacije. Grčka vlada je polovinom 2015. godine pominjala 278,7 milijarde evra.

CIPRAS NAJAVIO PROMENU GRČKOG USTAVA: Grcima potrebna direktna demokratija!

Pitanje nemačke ratne odštete Grčkoj pravno je nerešeno već nekoliko decenija. Nemačka je od 1941. do 1945. držala Grčku pod okupacijom. Za to vreme Grčka je morala da Nemačkoj da jednistven prinudni "zajam" kojim je okupatoru plaćanje troškova svoje okupacije, i da se u korist Nemačke odrekne svojih rezervi zlata.

Takođe, tu je i pitanje kompenzacija za uništenu infrastrukturu i odšteta građanima za štetu tokom nacističke vlasti.Nemačka je 1960. platila Grčkoj 115 miliona maraka (oko 27,5 miliona tadašnjih američkih dolara), posle čega je odbila bilo kakve dalje isplate uz argument da je time podmirila svoje dugove.

Pitanje te odštete pokrenuto je ponovo od 2010. godine u Grčkoj.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
marko

pre 7 godina

Pa trazi vise, sta cekas i brbljas svo vreme. Ker koji laje ne ujeda.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija