• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.09.2016

21:35

PUKLA TIKVA, ERDOGAN IZIGRAO OBAMU: Alarm u Beloj Kući, umesto ISIS Turska udara na Kurde!

Vesti

PUKLA TIKVA, ERDOGAN IZIGRAO OBAMU: Alarm u Beloj Kući, umesto ISIS Turska udara na Kurde!

Podeli vest

Turski predsednik pokrenuo vojnu operaciju u Siriji uz podršku Vašingtona, obećavši da će se boriti protiv ISIS... Umesto toga, on je udario na Kurde, saveznike SAD, zbog čega je Bela kuća pobesnela

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izigrao je američkog predsednika Baraka Obamu. Ankara je uz blagoslov Bele kuće prošle nedelje započela vojnu operaciju u Siriji, međutim, umesto da se drži dogovorenog plana i udari na džihadiste, Turska je svoja dejstva usmerila na Kurde - saveznike Vašingtona.

Sastanak u četiri oka

Američka administracija pobesnela je nakon što je shvatila da turski tenkovi, avioni i specijalci, otkad su pokrenuli operaciju pod nazivom "Štit Eufrata" u Siriji, na meti imaju isključivo kurdske Jedinice narodne odbrane (YPG), koje Ankara smatra teroristima.

Akcije Ankare su neprihvatljive. Sarađujemo sa Kurdima jer je u zajedničkom interesu da porazimo ISIS
Ešton Karter, ministar odbrane SAD

Međutim, te jedinice su u sastavu takozvanih Sirijskih odbrambenih snaga (SDF), koje se bore protiv ISIS, a koje Vašington podržava.

ERDOGAN BIJE REDOM: Amerikanci pozvali Tursku da se fokusira na borbu protiv džihadista!

Zbog toga je reagovao američki ministar odbrane Ešton Karter, koji je juče oštro upozorio Tursku da prekine napade na Kurde i da se drži prethodnog dogovora sa SAD.

- Akcije Ankare su neprihvatljive. Sarađujemo sa kurdskim YPG jer je u zajedničkom interesu da porazimo ISIS - rekao je Karter.

Osim toga, Bela kuća je saopštila da će se zbog problema sa Kurdima Obama sastati sa Erdoganom u četiri oka u nedelju tokom samita G20 u Kini.

Reuters

Uprkos oštrim upozorenjima iz SAD, Erdogan ne namerava da odustane od istrebljenja Kurda. Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu juče je saopštio da će snage sirijskih Kurda i dalje biti meta oružanih snaga njegove zemlje.

- Sve dok se ne povuku istočno od Eufrata, biće meta - rekao je Čavušoglu, ali je dodao da je krajnji cilj Turske uništenje ISIS.

Oland zove Putina u pomoć

Francuski predsednik Fransoa Oland, čija je zemlja deo međunarodne koalicije na čelu sa SAD koja se bori protiv ISIS u Siriji, kritikovao je juče "kontradiktorne" vojne operacije Turske. On je najavio da će pomoć tražiti od ruskog predsednika Vladimira Putina.
- Pozvaću Vladimira Putina da poseti Francusku u oktobru. Rusija treba da bude igrač u pregovorima o miru u Siriji, a ne protagonista u akciji - rekao je Oland.
On smatra da će Putin uspeti da urazumi Erdogana i odvrati ga od napada na Kurde.

Međutim, analitičari smatraju da će Turska, koja godinama podržava džihadiste u Siriji, svojom operacijom protiv Kurda omogućiti pregrupisavanje ISIS i tako osnažiti tu terorističku organizaciju, umesto da je uništi.

- Uprkos tome što Erdogan i njegovi saradnici tvrde da im je cilj uništenje terorista, njihove snage pokušavaju da pomognu svojim saveznicima da učvrste kontrolu u severnoj Siriji, uz granicu s Turskom. Na toj teritoriji nalaze se Turkmeni, kao i saveznici Al Kaide, kojima Ankara pomaže sve vreme rata u Siriji, a koji se bore zajedno sa ISIS. Erdogan očekuje da će mu oni pomoći da ostvari davnašnji cilj, a to je uspostavljanje takozvane sigurne zone u dužini od 100 kilometara uz svoju granicu i 30 kilometara duboko u Siriji, koju bi on kontrolisao - navodi britanski analitičar i novinar Finijan Kaningam.

KONAČNI OBRAČUN Turski tenkovi ušli u Siriju, sukobi sa džihadistima na granici!

On dodaje da se tom Erdoganovom planu SAD od početka protive, međutim, zaključuje da je turski predsednik vešto uspeo da prevari Vašington i uđe u Siriju, obećavši da će se boriti protiv ISIS.

Džihadisti isparili

Inače, turske kopnene i vazduhoplovne snage ušle su u Siriju prošle srede, pet i po godina nakon početka rata u Siriji. Operacija "Štit Eufrata" započela je uz podršku Amerike sa ciljem uništenja ISIS u Siriji, međutim, za manje od nedelju dana Turci su pobili desetine Kurda, umesto džihadista.

Najžešće borbe vode se oko pograničnog grada Džarabulusa, odakle su pripadnici ISIS pobegli, odmah po ulasku turske vojske u Siriju. Zapad sada ne može da locira te džihadiste i sumnja da pomažu turskoj vojsci da očisti teren od Kurda, koji žive na severu Sirije i Iraka i bore se za osnivanje svoje države - Kurdistana.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
magda

pre 7 godina

Bravo za Erdogana!Izigraj ih na svim poljima ako mozes i udari na njih,skotovi zasluzuju da ih neko sravni,dosta su oni sravnjivali sve redom po celoj planeti.\n

Obilic

pre 7 godina

Hahaha Ovaj erdogan je ziv prevarant.Pa taj iradi sve oko sebe.Sa kim god krene izradi ga.Ko dzeparos neki mi deluje

dragomir

pre 7 godina

Ostavi li,nam,nasi Stari-ne imaj vere,u Turcina!!!

mirjana

pre 7 godina

Hvala Putinu sto je nasavetovao Erdogana.Sad neka klenpavi crnja vidi kako ce sa turcima.I na kraju sve ce ih putin izigrati.

Cicka

pre 7 godina

Не могу ни Курди дараде испод жита, ако се хватају Исисовци онда Исисовци , али док се хватају они Курди лове у мутном ,само поштена игра долази у обзир а Ердоган д априпази шта ради и да се много не меша

kosta

pre 7 godina

Kao da mi obični smrtnici znamo šta se iza brda valja...ali dobro je i ovo kada mislimo da i mi nešto znamo a pogotovo što nam je ovaj svet kompjutera dao mogućnost da se i mi čujemo pa i pitamo...

prle

pre 7 godina

ha,ha,ha,ha......bravo za turcina....!!!!kad bi svi ovako j......u mozak satanisticku ameriku i marionetsku eu ubrzali bi raspad tog rajha jer je ss-eu vec pocela da se cepa na parcice.....tako treba i satanisticka amerika,prvi je teksas pa nadalje dok nebudu pocepani kao sto su jugoslaviju-srbiju rasparcali satanisti na celu sa vatikanom.....!!!!!

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija