• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

07.09.2016

22:25

DOGOVOR U ŽENEVI: Sve kasetne bombe će biti uništene do 2030!

Vesti

DOGOVOR U ŽENEVI: Sve kasetne bombe će biti uništene do 2030!

Podeli vest

Sve preostale kasetne bombe treba da budu uništene do 2030. godine, saopšteno je danas u Ženevi gde je postignut međunarodni sporazum o tom pitanju

Zemlje članice Konvencije o zabrani kasetne municije, potpisane 2008. godine, danas su prvi put odredile rok za uništavanje te vrste oružje koje je ubilo ili osakatilo više od 500.000 ljudi u svetu u poslednjih 50 godina.

Predsednik Konvencije Henk Kor van der Kvast pozdravio je odluku i dodao da bi rok do 2030. godine mogao da pomogne međunarodnoj zajednici da uloži dodatne napore da se oslobodi kasetnih bombi, ali što je ranije moguće.

U Ženevi je tokom tri dana bio sastanak zvaničnika 119 zemalja članica Konvencije tokom koje su države razmenile informacije o količini preostalih kastetnih bombi i primeni sporazuma.

Konvencija, koja je 2010. godine stupila na snagu, zabranjuje upotrebu, transfer i skladištenje takvog oružja koje može da se baca iz aviona ili ispaljuje iz artiljerijskog oružja.

Svaka kasetna bomba je posuda, kontejner iz kojeg se u širokoj zoni raseje nekoliko stotina malih bombi, od kojih svaka može i godinama da čeka aktiviranje kada može ubiti ili osakatiti čoveka.

Pošto takve bombe ne eksplodiraju čim dodirnu tlo, to oružje predstavlja dodatnu opasnost za zemlje pogođene takvim oružjem i u kojima još postoje i minska polja.

Male bome iz kasetnih projektila su obojene, šarene čime privlače decu kojoj eksplodiraju u lice kad ih podignu s tla.

Ukupno 417 osoba je prošle godine poginulo od kasetnih bombi, a gotovo polovina su bila deca.

Učesnici skupa u Ženevi osudili su upotrebu kasetne municije u Siriji i Jemenu, koje nisu članice Konvencije.

Po izveštaju stručnjaka Konvencije, u Siriji je prošle godine od te municije poginulo 250 ljudi, a u Jemenu više od 100.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je u utorak da će dati 90 miliona dolara trogodišnje pomoći za čišćenje minskih polja i pomoć žrtvama takvih bombi korišćenih i tokom Vijetnamskog rata.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Боже , Боже..."Женевска Конвенција" - забрањује употребу касетних бомби...!? А ето сада читамо: ...договор је; да се униште до 2030. Зашто то - када сте им већ забранили производњу...?...

Vickasti

pre 7 godina

Srbija nije to potpisala tako da nas to ne obavezuje.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija