• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

27.09.2016

23:37

U PENTAGONU UPALILI ALARME: Rusija i Severna Koreja su nuklearna pretnja za SAD!

Vesti

U PENTAGONU UPALILI ALARME: Rusija i Severna Koreja su nuklearna pretnja za SAD!

Podeli vest

Direktor Pentagona Ešton Karter sumnja da se Moskva pridržava principa očuvanja strateške nuklearne stabilnosti u svetu i smatra da Rusija i Severna Koreja predstavljaju nuklearnu pretnju Sjedinjenim Američkim Državama.

- Rusija je odavno nuklearna sila. Ali nedavno zveckanje oružjem Moskve i stvaranje novih nuklearnih sistema (naoružanja) postavlja ozbiljna pitanja o njenoj posvećenosti, kao lidera, strateškoj stabilnosti, o njenom poštovanju davno ustanovljenih pravila korišćenja nuklearnog oružja i o tome da li poštuje tu veliku pažnju kojom su lideri vremena Hladnog rata prilazili upotrebi nuklearnog oružja - izjavio je Karter tokom sastanka sa vojnicima u Severnoj Dakoti.

Druga zemlja koja izaziva zabrinutost SAD je Severna Koreja, istakao je Karter i dodao da upravo za zaštitu od nje Vašington raspoređuje odbrambeni raketni sistem u Južnoj Koreji. Karter je uveren da ne samo da će „svaki napad na SAD ili njene saveznike biti odbijen, već će i svaka upotreba nuklearnog oružja dobiti superiorni i efikasni odgovor“.

- Rusija i Severna Koreja su jedine dve zemlje koje se, iako veoma različite, ističu u trenutnoj nuklearnoj situaciji - istakao je on.

Šef Pentagona rekao je da SAD sarađuju sa NATO saveznicima kako bi „držale Rusiju podalje od ideje upotrebe nuklearnog oružja u sukobu sa NATO-om“.

- Mi ne tražimo takve sukobe i nastojim da ih sprečimo - rekao je on i objasnio da se za to koristi širok spektar vojne opreme i naoružanja, uključujući i strateške bombardere i krstareće rakete.

Za razliku od Rusije i Severne Koreje, Karter je naveo kao primer Indiju i Kinu koje se, kako on smatra, "ponašaju odgovorno i profesionalno" u nuklearnoj oblasti. Što se tiče Irana, Karter je podsetio da su njegove nuklearne ambicije sada ograničene sporazumom postignutim prošle godine.

Karter je pomenuo i Pakistan, čije nuklearno oružje nije usmereno direktno na SAD, ali sa kojim Vašington stalno radi u ovoj oblasti „za obezbeđivanje stabilnosti", prenosi Sputnjik.

Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio da izjave Zapada da je Moskva u svojoj vojnoj doktrini pojačala podršku za nuklearno oružje ne odgovara stvarnosti.

Severna Koreja je 9. septembra objavila da je uspešno izvela još jednu nuklearnu probu, eksplozivne snage deset kilotona.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vlada

pre 7 godina

Jel ova zgrada zaostavština Volta Diznija, ili generalštab američke vojske? Vaša narcisoidnost prevazilazi mogućnost normalnog rasudjivanja, a nećete da se "lečite" dok vam je overena zdravstvena legitimacija! Kao prvo, vama je i Koreja ozbiljan protivnik, a o Rusiji morate birati reči! Što pre to shvatite, bolje za vas! U protivnom .....????

SlobodaNarodu

pre 7 godina

- Mi ne tražimo takve sukobe i nastojim da ih sprečimo - Ko to "MI"? Nato savez pod rukovodstvom SAD, je pretnja mnogim drzavama, razorili su Libiju, Irak, Siriju.Prete svakoj zemlji na svetu koja pokusa da samostalno vodi svoju ekonomsku politiku.

sever

pre 7 godina

Roknite Kima pa ce i Kina i Rusi da se malo olade.

Miroslav Lakic

pre 7 godina

pa dosta je bilo "stabilnosti" gde USA ceo svet spusta u haos. Sada ce biti nove "stabilnosti" gde ce kauboji da shvate da ako se igraju vatrom ce vatra stici brzo kod njih. Svetcki popredak americkog terora je umro.

kikiriki

pre 7 godina

pijani jelcin je napravio sranje kada je dozvolio gnjdama da prerastu u vaške i sada Putin mora da uloži dodatni napor za deratizaciju te gamadi..

nati

pre 7 godina

Vi ameri ste takvi lazovi da ako sada kazete da je dan, svi ce ustati da to provere i ako znaju da je dan.Niko vam nista ne veruje,izgubili ste postovanje u svakom smislu i svog naroda a kamoli drugih.Mislim da vas vise od polovine sveta prezire.\n

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija