• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.10.2016

17:02

PAPA FRANJA PUKAO U GRUZIJI: Održao misu na praznom stadionu!

Vesti

PAPA FRANJA PUKAO U GRUZIJI: Održao misu na praznom stadionu!

Podeli vest

Papa Franja održao je danas misu na uglavnom praznom stadionu u Tbilisiju, čime su njegovi pokušaji da poboljša odnose sa Grizijskom pravoslavnom crkvom doživeli javni neuspeh

Papa Franja održao je misu pred oko 3.000 ljudi, na stadionu koji može da primi 27.000 gledalaca. 

Na iznenađenje Vatikana, misi nisu prisustvovali čelnici Gruzijske pravoslavne crkve, prenose agencije, napominjući da je predsednik Gruzije Giorgi Margvelašvili bio jedini prisutni političar. 

Tako su, kako ocenjuje AP, pokušaji pape da poboljša odnose sa Gruzijskom pravoslavnom crkvom doživeli javni neuspeh pošto je gruzijska patrijaršija odlučila da ne pošalje zvaničnu delegaciju na misu uz obrazloženje da pravoslavni vernici ne mogu da učestvuju u katoličkim službama.

Tokom priprema za papinu posetu Kavkazu, portparol Vatikana rekao je da će delegacija pravoslavnog sveštenstva prisustvovati misi u Tbilisiju "kao znak bliskosti između dve crkve".

Portparolka gruzijske patrijaršije Nato Asatiani rekla je, međutim, da delegacija nije prisustvovala misi "u skladu sa obostranim dogovorom".

- Sve dok postoje dogmatske razlike između naših crkava, pravoslavni vernici neće učestvovati u njihovim molitvama- objavila je patrijaršija na svom sajtu, korigujući prvobitno saopštenje.

Ranije je planirano da se papa lično sastane sa pravoslavnom delegacijom na kraju mise, ali se on umesto toga zahvalio "pravoslavnim vernicima" koji su prisustvovali misi.

Papa Franja je u petak uveče doputovao u Gruziju, gde su ga dočekali predsednik Giorgi Margvelašvili i poglavar Gruzijske pravoslavne crkve, partijarh Ilija Drugi.

Gruzija je većinski pravoslavna zemlja. Prema podacima Vatikana, u njoj živi 112.000 katolika, ili 2,5 posto od ukupnog stanovništva.

PAPA FRANJA U MISIJI MIRA: Posetu Kavkazu započeo u Gruziji
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
nati

pre 7 godina

Svako od nas po na osob dobije ono sto zasluzi,nije izuzetak ni Papa,to je zakon prirodnog poretka.\n

Levcanin

pre 7 godina

Franja je dobar covek. Nazalost na celu je onih koji najvise mrze Prevoslavlje.

DJovan

pre 7 godina

Ovi ljudi pokazuju da imaju ponosa, a kod nasih vodja ponos je nepoznata OSOBINA.

Janko

pre 7 godina

Treba krst pribliziti vernicima na svaki moguci nacin. Pogresno je sto se udaljavamo toliko jedni od drugih, jer za to ne postoji toliko prepreka da se popusti u obnovi Hriscanstva. Nismo niti Mi pravoslavci a i Katolici bas neranjivi. Islam je zastranio u svojoj veri, pa je dobro za Hriscane da su zajedno koliko god da se razlikujemo.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija