• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.10.2016

15:33

DUTERTE: Izvinjavam se Jevrejima, nije mi namera da ih vređam!

Vesti

DUTERTE: Izvinjavam se Jevrejima, nije mi namera da ih vređam!

Podeli vest

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte uputio je danas duboko izvinjenje jevrejskoj zajednici zbog pominjanja holokausta dok je govorio o ratu protiv droge, istakavši da mu namera nije bila da vređa sećanje na ubijene Jevreje, već da uzvrati kritičarima koji su ga povezali sa Adolfom Hilterom, javlja Rojters

Duterte je u petak izjavio da je "Hitler ubio tri miliona Jevreja, a Filipini imaju tri miliona narkomana", te da bi "bio srećan ako bi ih sve pobio".

Duterte je, u govoru koji je prenosila filipinska televizija, danas priznao da je komentar koji je izneo u petak razgnevio mnoge Jevreje širom sveta, ali je naglasio da je nacističkog lidera pomenuo da bi javnost znala kako ga protivnici prikazuju.

- Želeo bih da kažem ovde i sada da sa moje strane nikada nije bilo namere da vređam sećanje na šest miliona ubijenih Jevreja, već da kažem da me kritičari upoređuju sa Hitlerom, koji je pobio tolike ljude. Duboko se izvinjavam jevrejskoj zajednici - rekao je Duterte.

On je danas ponovo izrazio razočaranje grupama za zaštitu ljudskih prava i, kako je rekao, "glupim" pravnicima Evropske unije.

Duterteov portparol je juče rekao da Duterte odbacuje poređenje sa Hitlerom.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo je juče da "nije srećno" zbog izjave filipinskog predsednika koji je svoju borbu protiv kriminala uporedio sa Hitlerovim masakrom nad milionima Jevreja.

Portparol izraelskog ministarstva Emanuel Nahšon rekao je da je Izrael uveren da će predsednik Filipina "pronaći način da pojasni svoje reči".

Više od 3.100 ljudi ubijeno je na Filipinima otkako je Duterte stupio na čelo zemlje pre tri meseca i počeo obećani rat protiv droge, na čemu je i zasnovao svoju predizbornu kampanju, a izbornu pobedu je ubedljivo osvojio, zaključuje britanska agencija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija