• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

02.10.2016

15:56

ORBAN GLASAO: "Ne" raspodeli migranata je "da" za Mađarsku

Vesti

ORBAN GLASAO: "Ne" raspodeli migranata je "da" za Mađarsku

Podeli vest

Premijer Madjarske Viktor Orban izjavio je danas da će glas "Ne" na današnjem referendumu o planu EU za raspodelu tražilaca azila u zemljama-članicama biti u korist suvereniteta i nezavisnosti Madjarske, dodajući da će podneti ostavku ako većina bude glasala "Da"

Agencija AP ocenjuje da je Orban govorio o eventualnom podnošenju ostavke kako bi uticao na izlaznost na birališta.

Referendum nema obavezujuće pravne posledice po Evropsku uniju, ali je Orban izrazio nadu da će povećati pritisak na Brisel.

- Najznačajnija stvar za mene sledeće nedelje biće da odem u Brisel, održim pregovore i uz pomoć ovih rezultata, ako budu adekvatni, da pokušam da obezbedim da ne bude obavezno prihvatanje ljudi u Madjarskoj koje mi ne želimo - rekao je Orban, pošto je glasao na biračkom mestu u jednoj osnovnoj školi.

Orban je takodje izrazio nadu da će i u drugim zemljama biti referenduma protiv plana EU za obaveznu raspodelu izbeglica u zemljama-članicama.

- Ponosni smo što smo prvi. Nažalost, mi smo jedini u Evropskoj uniji koji su uspeli da održe (referendum) o pitanju migranata - rekao je premijer Madjarske.

U Madjarskoj se održava referendum o prihvatanju migranata kojim premijer Viktor Orban želi da dobije podršku gradjana za protivljenje sporazumu o ravnomernoj raspodeli tražilaca azila po zemljama EU.

Pitanje na referendumu je "Da li želite da EU ima mogućnost da propiše obavezno premeštanje nemadjarskih gradjana u Madjarsku čak i bez dozvole Parlamenta?".

Nekoliko opozicionih i aktivističkih organizacija pozvalo je gradjane na bojkot referenduma.

Vlada Madjarske je takodje 2015. podnela tužbu u Evropskom sudu pravde zbog odluke EU da uvede obavezujuće kvote za raspodelu 160.000 tražilaca azila.

Skoro 400.000 migranata prošlo je kroz Madjarsku prošle godne na putu ka zapadnoj Evropi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
5555

pre 7 godina

То је класично ЊЕТ америчкој нецивилизованој политици,као и империјализму са запада. Господин Орбан је то лако препознао,али је ту недостајала одређена доза храбрости-па право на референдум ??!

Ali Šele

pre 7 godina

rešite problem izlaskom iz EU, pa ponovo sa kilo paradajza i nareskom na more

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija