• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

05.10.2016

11:34

ZATRPANI U ĐUBRETU! Džinovska "hrpa" smeća u Pacifiku kao pola Evrope!

Vesti

ZATRPANI U ĐUBRETU! Džinovska "hrpa" smeća u Pacifiku kao pola Evrope!

Podeli vest

Prostrani Veliki pacifički tepih od smeća mnogo je veći nego što se ranije mislilo, pokazalo je snimanje iz vazduha

Džinovska "fleka" na Tihom okeanu pokriva oko 4,5 miliona kilometara kvadratnih, što je skoro polovina površine SAD, piše Gardijan.

Izviđanje iz vazduha izvela je fondacija "Ocean Cleanup", finansirana od strane filantropa iz celog sveta i holandske vlade, koja planira da do 2020. godine počne sa čišćenjem ogromne količine plastičnog otpada koji kruži okeanima.

- Uobičajeno je da se prvo izvidi sa čime imate posla i to je bio zadatak pre nego što počnemo sa čišćenjem. Ali ovo što smo videli nismo očekivali. Količina smeća nas je potpuno iznenadila. Bizarno je videti toliko đubreta u onome što bi trebalo da bude čist okean - ističe Bojan Slat, osnivač fondacije.

OVE JESENI TREBA VAM METLA! Ako želite da izbegnete kaznu od 100.000 dinara morate da pokupite lišće!

Centar Velikog pacifičkog tepiha od smeća je miran deo Tihog okeana, a morske struje koje kruže oko njega donose smeće. To uzrokuje akomulaciju plutajućeg đubreta u velikim gomilama.

Dok je ranije ovo smeće bilo biorazgradivo, danas se u Velikom pacifičkom tepihu od smeća skupljaju plastika i ostali nerazgradivi materijali, prenosi RTS.

Deo Velikog pacifičkog tepiha smeća koji je sniman iz vazduha je onaj od Havaja do Kalifornije. Glavna koncetracija pokriva površinu od milion kvadratnih kilometara, a periferija još 3,5 miliona kilometara kvadratnih.

Prema podacima UN, Veliki pacifički tepih od smeća raste takvom brzinom da postaje, poput Velikog kineskog zida, vidljiv iz svemira.

(FOTO) EKOLOŠKI INCIDENT U KIKINDI: Nepoznata osoba sručila naftu u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda!

Prošle godine, Ocean Cleanup je poslao 30 brodova kroz džinovsku deponiju kako bi procenili veličinu problema.

Međutim, novi izviđanje iz vazduha pokazuje da su potcenili razmeru problema.

Ipak, ima i dobrih vesti.

- Veći deo otpada je krupna plastika. Moramo da radimo brzo jer će se u narednih par decenija raspasti na nivo mikroplastike, koja kasnije dospeva u lanac ishrane - objašnjava Slat.

Fondacija će projekat čišćenja početi raspoređivanjem prototipa džinovske "kante" u obliku latiničnog slova V, koja će koristiti morske struje da pokupi đubre.

Ukoliko se prototip pokaže uspešnim, 2020. godine će u okean postaviti ogromnu 100 kilometara dugačku "kantu".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija