• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

13.10.2016

23:08

CIPRAS NA KONGRESU SIRIZE: Tražimo od poverilaca da ne odlažu sklapanje sporazuma o grčkom dugu!

Vesti

CIPRAS NA KONGRESU SIRIZE: Tražimo od poverilaca da ne odlažu sklapanje sporazuma o grčkom dugu!

Podeli vest

Grčki premijer Aleksis Cipras obećao je danas da će u narednih nekoliko nedelja uvesti novu grupu mera štednje i naveo da će njegova zemlja tražiti da sporazum sa poveriocima o olakšavanju grčkog duga bude zaključen do Božića

- Ne dolazimo kao prosjaci ili siromašni rođaci, već uzdignute glave i dostojanstveno, kao predstavnici zemlje koja je prošla kroz ogromne teškoće - rekao je Cipras na kongresu svoje stranke, levičarske Sirize.

Grčka je od 2010. godine prošla kroz nekoliko programa pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i drugih zemalja evrozone, ali je njen javni dug zbog oslabljene privrede povećan na 315 milijardi evra, što je 179 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Atina traži od svojih poverilaca da obezbede obećane olakšice i da ublaže program naplate duga.

- Poruke poput 'videćemo' i pozivi da počnemo da 'radimo domaći zadatak' više nisu prihvatljivi za nas. Nema opravdanja za odlaganje - poručio je Cipras.

Poverioci su voljni da ublaže uslove Grčkoj, ali pojedine zemlje evrozone navode da su ti uslovi već dovoljno povoljni i da Grčka kasni u sprovođenju strukturnih reformi.

Poruke poput 'videćemo' i pozivi da počnemo da 'radimo domaći zadatak' više nisu prihvatljivi za nas. Nema opravdanja za odlaganje

Aleksis Cipras

premijer Grčke


Predstavnici MMF-a, Evropske komisije i Evropske centralne banke trebalo bi tokom oktobra da posete Atinu kako bi prinudili Grčku da smanji državnu pomoć hipotekarnim dužnicima i radnicima neprofitabilnih kompanija, što je ključno za oporavak ekonomije posle višegodišnjeg slabljenja i stagnacije.

VUČIĆ: Poseta Ciprasa će doprineti višoj saradnji u ekonomiji!

Sa duge strane, Ciprasova vlada tvrdi da će primena oštrijih mera bez sporazuma o olakšavanju duga ugroziti opravak zemlje.

U otvorenom pismu koje je 36 poslanika Sirize i još nekoliko evropskih stranaka danas uputilo evropskom komesaru za finansije Pjeru Moskovisiju, od EU se traži da izvrši pritisak na poverioce iz evrozone.

- Svako dalje odlaganje početka konstruktivnog dijaloga o olakšavanju duga imaće katastrofalne posledice po grčku ekonomiju i ugroziće smanjenje nezaposlenosti i siromaštva - navode potpisnici pisma.

Grčki ministar ekonomije Jorgos Statakis rekao je u Parlamentu da javni dug bez sporazuma o olakšavanju "neće biti održiv" u 2017. godini, čak iako Vlada preduzme ambicioznije budžetske mere.

- Mi smo u ključnoj tački jer izračunavanje održivosti duga zavisi od čvrstih pretpostavki. Potrebno je da se to reši do Božića. U suprotnom to neće raditi - zaključio je Statakis.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija