• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

21.10.2016

22:53

(VIDEO) KINA I AMERIKA NA IVICI RATA: Američki razarač u Južnom kineskom moru podigao uzbunu u Pekingu!

Vesti

(VIDEO) KINA I AMERIKA NA IVICI RATA: Američki razarač u Južnom kineskom moru podigao uzbunu u Pekingu!

Podeli vest

Ministarstvo odbrane Kine odlučno je protestovalo povodom nedavnog patroliranja američkog razarača u blizini spornih ostrva u Južnom kineskom moru, ocenivši dejstva američke strane kao „nezakonita“ i kao „planiranu provokaciju“

Ranije je saopšteno da je razarač „Dekatur“ prošao na rastojanju od 12 morskih milja od ostrva Triton i Vudi u arhipelagu Paraselskih ostrva (Siša - kineska varijanta) u sklopu operacije zaštite slobode navigacije.

„U maju 1996. godine Vlada Kine objavila je saopštenje o graničnoj liniji ostrva Siša. Američka strana, potpuno svesna toga, uputila je razarač u teritorijalne vode Kine, što je nezakonito ponašanje i namerna provokacija“, navedeno je u saopštenju kineskog ministarstva. 

U saopštenju se, takođe, navodi da provokacije američke strane ozbiljno podrivaju bilateralno poverenje. „Odlučno pozivamo američku stranu da poštuje suverenitet Kine i interese bezbednosti i da ne ponavlja ovakve greške“, navedeno je u saopštenju.

Reuters

Ranije je predstavnik Bele kuće Džoš Ernest izjavio da SAD ne očekuju da će patroliranje američkog razarača u blizini spornih ostrva izazvati nezadovoljstvo Kine, jer akcija ima isključivo mirovni karakter i cilj joj je da zaštiti slobodnu plovidbu u ovoj oblasti.

Krajem oktobra prošle godine SAD su uputile razarač „Lasen“ u Južno kinesko more blizu spornih ostrva Spratli (Nanjša), koja Kina smatra svojima. Kina je protestvovala saopštivši da ova dejstva narušavaju njen suverenitet. 

Public




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
cica draza

pre 7 godina

ovi amerikanci stvarno hoce da zarate celim svetom vi sa zapada sprecite te usijane i pobenele kauboje

ANTE BAN

pre 7 godina

Ne samo da ih nećemo spriječiti, nego ćemo ih ohrabriti i podržati u ovome! Jer- Amerika je garant svjetskog mira i poretka, humanosti,pravde i ostalih civilizacijskih tekovina! A vama-komšije- ako se ne svidja- ne dolazite na Zapad, posebno ne ovamo- u EU, pa idite zaraDJIVATI NOVCE U rUSIJU,bJELORUSIJU I sJ.kOREJU! sVA SREĆA DA SMO SADA 2 DERŽAVE, PA NITKO NIKOGA U NIČEMU NE SPREČAVA!

nati

pre 7 godina

Sto ih niste potopili,oni bi vama to ucinili da je obrnuta situacija.\n

Miroslav Lakic

pre 7 godina

USA je kao stara kurva koja obuce mini haljinu da pokaze svetu da je nesto...ali proslo je...proslo. Sve te provokacije su beznadezne i jadne. Njihovo vreme ode ali nemogu da se pomire da im planeta ode ispod kandji. Da znaju istoriju i citaju videli bi da su sve imperije dosada propale jer se civilizacija cisti od raka koji je napadne. ovi americki maligni tumori su stvar proslosti...samo jos par godina i odose u zaborav...

DraganSubotica

pre 7 godina

Junace se i petljaju kao da su svemoguci. Nikada u svojoj kratkoj i jadnoj istoriji nisu imali ratna razaranja na svojoj teritoriji. Glumili su pobednike i u prvom i u drugom svetskom ratu a ukljucivali su se tek kad je pobednik bio izvestan pa se kasnije busaju u grudi i prave odbrambeni savez u vidu Nato-a stiteci u stvari sebe. Opsti picvajz bi izbio kada bi njih neko napao a to nije nemoguce. Ako su oni mogli indijance, zasto nebi mogao neko i njih? Holivud je odavno procitan zato im je i prpa. Dugo sam ziveo u Australiji i znam sta je fikcija. Americki narod je izmanipulisan medijima i to je to. Klasicno moderno robovlasnistvo uvijeno u saren papir banaka tipa udjes izadjes i gotovSI! Prvi put kad na svojoj teritoriji dobiju po p.... bice manji od makovog zrna a to je jako blizu jer su zaista preterali!\n

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija