• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/blic

24.10.2016

22:45

(VIDEO) OVO JE NAJVEĆI NEUSPEH VOJSKE SSSR-A: Umesto da uplaši Amerikance, prva balistička raketa ih je naterala na smeh!

Vesti

(VIDEO) OVO JE NAJVEĆI NEUSPEH VOJSKE SSSR-A: Umesto da uplaši Amerikance, prva balistička raketa ih je naterala na smeh!

Podeli vest

Jedna od najgorih katastrofa u ruskom vojnom programu dogodila se na današnji dan pre 56 godina, a bila je skrivena sve do 1989. godine

Incident se dogodio 24. oktobra 1960. godine na kosmodromu Bajkonur, kada je testirana prva sovjetska interkontinentalna balistička raketa RI-16.

Raketa, koja je trebalo da predstavlja pretnju tadašnjem velikom neprijatelju Sovjetskog Saveza, Sjedinjenim Američkim Državama, do kojih je mogla da donese nuklearnu bojevu glavu jer joj je domet 13.000 kilometara, eksplodirala je prilikom lansiranja.

Uzrok eksplozije bio je aktiviranje sekundarnih motora pri samom lansiranju. Ti motori trebalo je da se aktiviraju kad raketa već bude u letu, ali je njihovo uključivanje izazvalo stravičnu eksploziju, u kojoj je poginulo čak 126 ljudi.

I podatak o broju poginulih dugo je bio tajna, a tek posle nekoliko decenija potvrđeno je da su poginula 52 civila i 74 pripadnika vojske.

Vladislav Vasiljevič Borzenko, veteran sovjetskog kosmičkog programa, koji je bio prisutan na mestu tragedije i preživeo samo čudom, otkrio je za ruske medije kako je izgledala ova nesreća..

- Bio sam u jednoj od zatvorenih prostorija lansirne rampe kada se začuo zaglušujući zvuk raketnih motora. Vatreni zid sa startne pozicije rakete udario je u rampu, osetio se smrad raketnog goriva, azotne kiseline i heptila.

Jedan od kolega je utrčao unutra sa spaljenim licem, mi smo počeli da zatvaramo prozore i vrata čime smo stigli.

Potom smo pokušali da izađemo, ali nas je dočekao vatreni zid. Uspeli smo da uvučemo unutra dvojicu ljudi i da ugasimo plamen koji ih je zahvatio, jedan je odmah preminuo, a drugi je teško povređen - ispričao je Borzenko.

Teško povređeni čovek bio je ađutant maršala Mitrofana Nedeljina, komandanta artiljerijskih snaga Crvene armije, koji je poginuo i po kome je ovaj incident i nazvan - Nedeljinova katastrofa.

Decenijama su sovjetski zvaničnici tvrdili da je Nedeljin, koji je inače bio začetnik raketnog programa i čija je doktrina da SAD treba gađati nuklearnim raketama, a ne bombardovati iz aviona, poginuo u avionskoj nesreći.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Слава борцима - пионирима, који дадоше животе за своју домовину... Истражујући непознато...И опасно... Да би домовина била одбрањена... Слава им...!! То су хероји народа и истовремено његови...- мученици...!

persa

pre 7 godina

Prateća fotografija je N 1, takođe neuspeli projekat. Trebala je da bude pandam američkom Saturnu V.

Dado

pre 7 godina

A Apolo a Kolumbija onda bi svi Rusi pocrkali od smjeha.

Zoran

pre 7 godina

Neznam odakle su vam ove informacije kada na youtube postoji cela emisija o ovome, a to je da je da su ustanovili da raketa ima neku gresku pre samog poletanja. Pristupili su otklanjanju greske, i ucinili su detinjaste greske da pune rezervare goriva nisu hteli da isprazne kao da to nije nista. Zato je nastradao i vrhovni sef jer je hteo da ohrabri radnike i seo na stolici pored rakete. Indetifikoli su ga po ordenu koji je nosio. Znaci raketa je ekslodirala prilikom opravke, a ne prilikom starta. Ovakve katastrofe i Amerikanci su imali na desetine, tako da je tesko odrediti ko je imao vise katastrofe Rusi ili Amerikanci.

Dara

pre 7 godina

Kako vetar duva iz Vlade RS tako se u Informeru pise o Rusima.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija