• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.10.2016

23:10

(FOTO/VIDEO) BRUTALNO IŽIVLJAVANJE NAD MALIŠANIMA: Sirijska deca izbeglice u Turskoj rade kao robovi!

Vesti

(FOTO/VIDEO) BRUTALNO IŽIVLJAVANJE NAD MALIŠANIMA: Sirijska deca izbeglice u Turskoj rade kao robovi!

Podeli vest

Sirijci, od kojih neki imaju samo 10 godina, u fabrikama u Istanbulu šiju odeću za svetske brendove poput "Marks end Spensera", "Zare" i "Manga". Rade više od 12 sati dnevno za 1,2 evra po satu

Sirijsku decu izbeglice iskorišćavaju kao jeftinu radnu snagu u fabrikama tekstila u Turskoj, otkrio je britanski BBC u dokumentarcu prikazanom sinoć.

Novinari su pronašli mališane, od kojih neki imaju svega deset godina, kako u katastrofalnim uslovima šiju garderobu za poznate svetske brendove poput "Marks end Spensera" (M&S), "Zare" i "Manga". Rade više od 12 sati dnevno, i to za oko 1,2 evra na sat, što je mnogo ispod turske minimalne cene rada.

Truju se hemikalijama

Ekipa BBC tajno je snimila nekoliko fabrika tekstila u Istanbulu, pričala sa desetinama radnika i zabeležila uslove u kojima izbeglice rade kao robovi. Pronašli su, na primer, najmanje sedmoro dece sirijskih migranata u jednoj fabrici koja radi za britanski "Marks end Spenser".

PRLJAVA IGRA ZAPADA: Svoja zlodela ne vide, A PUTINU PAKUJU RATNE ZLOČINE!

- Zaposleni su preko nekog čoveka srednjih godina, koji im platu daje u kešu na ulici - navodi novinar Darag Makintajer.

Prema njegovim rečima, najmlađi radnik u toj fabrici ima 15 godina. On 12 sati pegla odeću koja se nakon toga pakuje i šalje u Britaniju.

Osim što zapošljava decu, ta turska fabrika drži i odrasle sirijske radnike na crno. Jedan od izbeglica rekao je da se prema Sirijcima ophode užasno.

- Ako se išta dogodi Sirijcu, odbaciće ga kao da je deo odeće - naveo je radnik.

Public

Tim BBC pronašao je i veliki broj izbeglica, među kojima i mališane, u fabrikama koje proizvode džins za španske brendove "Zaru" i "Mango".

Svi govore o premalim dnevnicama i užasnim uslovima za rad. Znaju da ih eksploatišu, ali ne mogu ništa da urade povodom toga

Darag Makintajer, novinar BBC

- Sirijci obično izbeljuju teksas otrovnim hemikalijama, a većina njih nema čak ni najobičniju zaštitnu masku za lice - navodi BBC.

Novinar Makintajer kaže da je bio zgrožen onim što je video.

- Svi govore o premalim dnevnicama i užasnim uslovima za rad. Znaju da ih eksploatišu, ali ujedno znaju i da ne mogu ništa da urade povodom toga - objasnio je Makintajer.

GENERALŠTAB VOJSKE RUSIJE UPOZORAVA: Teroristim u Alepu dostavljeni raketni kompleksi zemlja-vazduh!

Uprkos svemu tome, pomenuti svetski brendovi navodno su šokirani otkrićem BBC.

Portparol "Marks end Spensera" naveo je da je ono što je britanska kuća snimila veoma ozbiljno i neprihvatljivo za njegovu firmu.

- Etičko poslovanje je osnova za rad M&S. Od svih naših dobavljača i proizvođača tražimo da se pridržavaju etičkih principa pri zapošljavanju ljudi. Ovako nešto ne tolerišemo - naveo je predstavnik M&S.

Public

S druge strane, iz "Manga" su naveli da je turska fabrika, pomenuta u filmu BBC, verovatno podizvođač jer za nju nisu čuli.

Svetski brendovi to dopuštaju

Danijel Makmalan iz britanskog Centra za biznis i ljudska prava kaže da su za eksploataciju radnika krivi isključivo svetski poznati brendovi, koji to dopuštaju.
- Oni moraju da shvate da nije dovoljno samo da kažu da nisu znali šta se dešava u njihovim fabrikama u inostranstvu. Oni su dužni da stalno nadgledaju i da znaju gde im se pravi odeća i u kojim uslovima - navodi Makmalan.

- Tokom nedavnih kontrola u fabrikama koje rade za nas nismo našli nijednog radnika iz Sirije, a uslovi za rad su bili dobri - naveli su iz "Manga".

Ispravljanje grešaka

Kad je reč o "Zari", predstavnici te kompanije kažu da imaju vrlo efikasnu inspekciju i da su našli nepravilnosti u junu, ali su turskoj fabrici dali rok do decembra da ispravi greške.

PUTIN OTKAČIO OBAMU: Rusija u nadi da će imati "iskreniji" odnos sa Barakovim naslednikom?!

Inače, gomila odeće se proizvodi u Turskoj. Strani brendovi vole fabrike u toj zemlji zbog toga što su blizu Evrope i što mogu da se izbore sa porudžbinama u poslednjem minutu. To trgovcima omogućava da nove kolekcije dobiju pre onih koji odeću naručuju iz drugih delova sveta.

Public

Međutim, Turska je, prema ocenama stručnjaka, oduvek bila siva zona za biznis, a postalo je još gore nakon što je skoro tri miliona ljudi tamo izbeglo iz ratom zahvaćene Sirije.

To poslodavcima omogućava da zapošljavaju Sirijce na crno i da ih mizerno plaćaju, čak i da eksploatišu decu.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija