• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs/informer.rs

02.11.2016

13:19

AL BAGDADI UHVAĆEN U ZAMKU U MOSULU, ako ga Kurdi ubiju ISIS JE GOTOV!

Vesti

AL BAGDADI UHVAĆEN U ZAMKU U MOSULU, ako ga Kurdi ubiju ISIS JE GOTOV!

Podeli vest

Istaknuti kurdski vojni generali izjavili su da je vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi uhvaćen u zamku u Mosulu, te da bi njegovo ubistvo zadalo "smrtonosan udarac" toj terorističkoj organizaciji

Fuad Husein, šef kabineta Masuda Barzanija, lidera iračkih Kurda, rekao je da se Bagdadi, uprkos skrivanju u poslednjih osam meseci, i dalje nalazi u Mosulu jer iz njega ne može da pobegne.

- Bagdadi je tamo. Ako ga ubijemo, to će značiti kolaps celog sistema ISIS-a - rekao je Husein, dodavši da islamisti nemaju adekvatnu zamenu za Bagdadija.

Prema Huseinovim rečima, vođa zloglasnog kalifata u potpunosti je prepušten nekolicini svojih komandanata u Mosulu i obližnjem gradu Tal Afaru, koji su jedina prepreka između njega i iračko-kurdskih snaga. Ipak, Husein je svestan da se džihadisti neće lako odreći svog lidera, te da postoji mogućnost da pribegnu očajničkim merama kako bi ga zaštitili.

- Očigledno je da će izgubiti, ali ne i koliko će biti potrebno da se tako nešto dogodi - rekao je Husein.

Postoji mogućnost da će džihadisti dići u vazduh pet mostova preko reke Tigar kako bi presekli put iračkim trupama do zapadnog dela grada. Za sada, iračke specijalne snage uspeli su da uđu u istočni deo grada prvi put od 2014. godine, kada je Mosul pao u ruke džihadista.

Vojnici iz iračke protivterorističke službe (CST) povratili su kontrolu nad zgradom državne televizije u četvrti Gogdžali.

- Ovo je dobar znak za ljude Mosula, kao i pokazatelj da je bitka za osvajanje našeg grada počela dobro - rekao je general Talib Šagati, prenosi "Rojters".

Za razliku od drugih lidera velikih terorističkih grupa, poput Osame bin Ladena, šef ISIS više voli da ostane u senci.

Pojavio se svega u jednom video snimku - u Mosulu prošle godine - a postoje svega dve njegove verodostojne fotografije.

Sposobnost da prođe neopaženo ide uz njegovu navodnu sklonost da nosi maske kada se obraća svojim komandantima što mu je donelo nadimak "Nevidljivi šeik".

Za takav njegov način života postoje dobri razlozi.

Zarkavi je, poput lidera Al Kaide Osame bin Ladena bio šoumen, i to mu je došlo glave.

Bagdadi je zaslužan za transformaciju Al Kaide koja je bila u rasulu i njeno pretvaranje u samostalnu grupu ISIS koja je je verovatno najmoćnija i najbogatija džihadistička organizacija na svetu.

Život je počeo kao Ibrahim Avad i veruje se da je rođen u Samari, severno od Bagdada 1971.

Iako nema zvanične potvrde, veruje se da je doktorirao na islamskim studijama na univerzitetu u Bagdadu. Njegove kolege ga opisuju kao sramežljivog, neupečatljivog religijskog učenjaka i čoveka koji nije nimalo nasilan. Ali do 2003. postao je pravi džihadista i živeo je u maloj sobi pored džamije koja je bila njegov dom čitavu deceniju.

Neki izveštaji govore o tome da je bio sveštenik u džamiji u vreme američke invazije te godine, dok se u drugima tvrdi da je već bio militantni džihadista u vreme Sadama Huseina. Postoji i u verenje da je radikalizovan tokom četiri godine u kojima je držan u Kampu Buka, američkom objektu u južnom Iraku gde su bili zarobljeni mnogi komandanti Al Kaide.

Njegovo prvo pojavljivanje u organizovanoj terorističkoj grupi bilo je 2003. kada je s prijateljima osnovao Jamaat Jaysh Ahl al-Sunnah wa-l-Jamaah (JJASJ). Tu je imao prvu odgovnornu ulogu kao šef Odbora za šerijat. Njegovo vreme je došlo 2010. kada je postao lider Al Kaide za Irak.

Bila je to grupa koja je kasnije postala Islamska država iraka i Levanta, iste godine se osnažila nakon pokušaja spajanja s Al Nusra frontom u Siriji. Rođen je ISIS kakvog danas poznajemo i počela Bagdadijeva krvava vladavina terora.

Između marta i aprila 2011, navodno je osmislio 23 napada južno od Bagdada. Postoje i oprečni podaci kada je u pitanju njegov privatni život.

Neki veruju da ima tri žene, neki tvrde da ima decu, a prošle godine se pojavila informacija da se oženio tinejdžerkom iz Nemačke.

Žena koja tvrdi da je njegova bivša supruga Saja al Dulami je ispričala kako je upoznala i udala se za čoveka za koga je verovala da je univerzitetski profesor, da bi sedam godina kasnije otkrila da je u pitanju "najopasniji čovek na svetu".

Otkrivajuči detalje onoga što ona naziva "nesrećan brak", Dulami je ispričala kako je Bagdadi bio "misteriozna osoba" i da se nije usuđivala da se raspravlja s njim.

- Nisam ga volela - rekla je švedskom listu Eksperesen.

- Bio je zagonetna ličnost. Niste se mogli raspravljati ili normalno diskutovati s njim... Samo je postavljao pitanja o nekim stvarima i govorio mi šta da donesem. Naređivao je i ništa drugo.

Al Dulami se seća kako je Al Bagdadi imao običaj da nestane na nekoliko dana u to vreme, ali ona nije sumnjala u njegovu umešanost u sirijski pokret.

AP PHOTO

- Bio je normalan porodičan čovek. Misterija je kako je mogao da postane emir najopasnije terorističke organizacije na svetu - dodala je.

Ona je navela da je nakon što je njen prvi muž poginuo u iračkoj grupi otpora, njen stric njenom ocu došao s predlogom novog muža koji je traži udovicu. Tada se Al Dulami sa svoja dva blizanca preselila kod Al Bagdadija i njegove prve žene i dece, što je bilo teško u tako malom prostoru.

Njena deca su na lidera ISIS gledala kao na svog idola, rekla je, ali je Al Dulami pobegla od njega nakon svega nekoliko meseci iako je bila trudna i nosila kćerku Hagar.

Ona tvrdi da je poslednji put sa bivšim mužem razgovarala 2009. kada je on tražio da mu se vrati što je ona odbila.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gavra

pre 7 godina

Prvo ce mu amerikanci otvoriti put iz Mosula pa ce razmisljati dal da ga amerikanci ubiju ili ne. Ili da ga ubiju da mu smeste pa da ispadnu veliki heroji ili ce mu otvoriti bezbedan put da izadje iz Mosula da bi nastavio sa terorisanjem.

nati

pre 7 godina

Sad ce kauboji da ga izvuku pa ce nastaviti sa svojom ideologijom.Kauboji, provalio vas je ceo svet i podsmeva se naveliko i nasiroko vasim alchajmerskim resenjima.Vi ste zatupljena i zaglupljena sacica degenerisanih i psihopatski nastrojenih,mentalno insuficijentnih individua koja bi da terorise nejevrejsku populaciju.\n

Cvele

pre 7 godina

Simon Eliot , ili Abubakar Al Baghdadi je Jevrejin,koji je osnovao Daash i americki je covek i veliki prijatelj Dzona Mekejna,....

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija