• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.11.2016

19:20

TRAMP ĆE RAZBITI NATO! Na pomolu kraj zapadnog vojnog saveza!

Vesti

TRAMP ĆE RAZBITI NATO! Na pomolu kraj zapadnog vojnog saveza!

Podeli vest

Novoizabrani predsednik SAD, prema njegovim izjavama tokom kampanje, mogao bi Ameriku da izvede iz NATO pakta čim 20. januara uđe u Belu kuću i tako ga uništi, smatraju analitičari

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp razbucaće NATO pakt, smatraju analitičari. Oni, na osnovu Trampovih izjava tokom predizborne kampanje zaključuju da bi SAD mogle da izađu iz zapadnog vojnog saveza čim republikanac 20. januara uđe u Belu kuću, što bi iz korena poljuljalo trenutni odnos snaga u svetu.

Niko ne plaća

Stručnjaci podsećaju da je Tramp stalno preispitivao vrednosti NATO, a najveća kritika odnosila na način finansiranja Alijanse.

TRAMPA ĆE UBITI PRE NEGO ŠTO UĐE U BELU KUĆU?! Dramatično upozorenje poznatog američkog novinara Aleksa Džounsa!

- Od ukupno 28 zemalja članica NATO, mnoge ne plaćaju svoj deo. Samo pet saveznika daje dva odsto od svog BDP za Alijansu, koliko je propisano. Amerika, koja plaća i više nego što je dogovoreno, ne bi trebalo da bude obavezna da brani one članice, koje ne ispunjavaju svoje obaveze - govorio je Tramp tokom kampanje i tako poljuljao jednu od najbitnijih odredbi zapadnog vojnog saveza - da su članice NATO dužne da priskoče u pomoć saveznicima u slučaju napada.

Ako SAD izađu iz NATO, osnažiće azijski blok, na čelu sa Rusijom, koji bi preuzeo funkciju Alijanse
Ian Bremer

Istovremeno je naglašavao da je Amerika najveća vojna sila na svetu i da ostale zemlje, ukoliko žele pomoć SAD, mogu da joj plate za odbranu.

Tramp je takođe govorio da je NATO prevaziđena forma vojnog saveza i da je neodrživa.

- Najveća greška Alijanse je to što se ne fokusira na terorizam. Mislim da bi NATO trebalo da se bori protiv ISIS na Bliskom istoku, da bije bitku zajedno sa nama - rekao je novoizabrani američki predsednik u septembru.

Vojska Srbije

Na osnovu tih njegovih izjava, analitičari smatraju da je NATO paktu došao kraj.

- Više lidera u svetu kritikovalo je organizaciju i rad Alijanse, međutim, niko osim Trampa nije pominjao izlazak jedne zemlje iz vojnog saveza. Ukoliko SAD zaista napuste NATO, sve će se promeniti - smatra Magnus Peterson, šef Centra za transatlantske studije na Norveškom institutu odbrane.

Nemačka već u panici

Public

Neke članice NATO već su zapale u paniku zbog izbora Donalda Trampa za predsednika SAD. Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen u petak je zatražila da Tramp razjasni svoje stavove o NATO.
- On mora da shvati da se NATO mora tretirati kao Alijansa zajedničkih vrednosti, a ne kao biznis i kompanija. To bi njegovi savetnici trebalo da mu kažu - navela je Fon der Lejenova.
Ona je dodala da joj nije jasno kako Tramp vrednuje NATO.
- Ne možete reći "prošlost nije važna, vrednosti koje delimo nisu važne", a umesto toga da pokušate da izvučete što je više novca moguće iz NATO i napravite dobar dil od toga - kazala je ministarka odbrane.

On dodaje da bi napuštanje vojnog saveza zbog finansija moglo da se Americi obije o glavu.

- Pre ili kasnije, haos koji bi SAD izazvale izlaskom iz NATO postao bi pretnja samoj Americi. U tom slučaju bi Vašington morao da rešava stvari po mnogo višoj ceni od one koju trpi sada zbog izbegavanja velikog broja članica da plate svoj deo - kaže Peterson.

Vetar u leđa Rusiji

Njegov kolega Ian Bremer iz Evroazijske grupe, organizacije za procenu političkih rizika, takođe veruje da je moguć izlazak SAD iz NATO i naglašava da bi to dalo dodatnu snagu Rusiji.

- Tada bi osnažio azijski blok, na čelu sa Rusijom, koji bi preuzeo funkci u NATO. Zemlje u svetu obraćale bi se tom savezu za pomoć u odbrani - objašnjava Bremer.

I američki politički analitičar Stiven Bajdl sa Univerziteta Džordž Vašington smatra da bi raspad NATO doveo do jačanja istočnog bloka.

- Alijansa nema samo funkciju odbrane. Ona je veća od toga. Povezivanje sa zemljama širom sveta mnogo znači. Takođe, stvara sigurnost slabim i siromašnim zemljama. Zato bi raspadom NATO pakta najviše propatile najnovije članice, poput baltičkih zemalja. One nemaju dovoljno novca i nisu dovoljno jake da mogu da se odupru uticajima Rusije - ističe Bajdl.

ŠOKANTNO OTKRIĆE, SOROŠ RUŠI TRAMPA! Hilarin finansijer stoji iza protesta u Americi!

Tramp: Proteraćemo do 3 miliona imigranata kriminalaca
 

 

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp izjavio je u intervjuu u emisiji "60 minuta" američke TV mreže CBS, koja će biti emitovana večeras, da planira da odmah deportuje između dva i tri miliona imigranata koji nemaju dokumenta za boravak u SAD.

- Ono što ćemo učiniti jeste da ćemo proterati osobe koje su kriminalci i imaju kriminalni dosije, članove bandi, dilere droge, dosta tih ljudi, verovatno dva miliona, a moglo bi da bude čak i tri miliona, proteraćemo ih iz naše zemlje ili ćemo ih zatvoriti. Ali, proteraćemo ih, oni su ovde ilegalno - kazao je Tramp u odlomku intervjua postavljenom na sajtu ove televizije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
DS

pre 7 godina

Tramp je pragmatican covjek i zato postavlja pitanje,zasto bi SAD najvise ulagale u NATO i jos branila svu tu evropsku bulumentu od izmisljenog neprijatelja i kacila se sa Rusijom i Kinom? Ameri od nastanla Alijanse ulazu enormna sredstva u NATO i naoruzanje dok Njemacka,Britanija,Francuska,Japan,Canada,Australija novac ulazu u svoje ekonomije umjesto u NATO. Istina je da SAD vojnom dominacijom u svijetu cuvaju svoj dolar kao rezervnu svjetsku valutu i svjetsko trziste pod kontrolom,ali Tramp nece dozvoliti da se EU za male pare ulozene u NATO slepa uz Ameriku i ubire plodove njihove dominacije. Bice zanimljivo vidjeti kako ce se sada ponasati balticke i balkanske drzavice,clanice NATO pakta,koje u posljednjih 25 godina nisu prestajale lajati na Rusiju i Srbiju iza americkih ledja.Nadam se da ce potkupiti repove.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Зна Трамп добро да је НАТО од одбрамбеног савеза - постао криминална организација...!! Изван закона и изван контроле сваке власти и права...Под утицајем ПОЛИТИЧКЕ МАФИЈЕ која свој интерес профита ( уложеног новца у кризе,смрт и рат...!) остварује кроз НАТО који је постао пуко оруђе... - криминала...! Зато ТРАМП као легалиста, или ће растурити криминалце, или рестаурирати НАТО стављајући га под чврсту ЦИВИЛНУ, ГРАЂАНСКУ , ЗАКОНСКУ... - КОНТРОЛУ...!!

dusan

pre 7 godina

To majstore razjuri Nato i njegovu bandu na čelu sa Klintonovima. Napravi dogovor sa Putinom o nenapadanju utvrdi mirovni dogovor i mirna bačka. Gledaj svoju zemlju i svoj narod.

SARA

pre 7 godina

ZAO MI JE DJUKANOVICA MILO.\nJAOOOOOO CRNA GORA PROPADA BEZ NATO--A\n\n

ALBANIJA do NISA

pre 7 godina

Crna Gora moze da racuna na Albaniju, Kosovo i Hrvatsku za pomoc ako je potrebno , ali Srbija nece vise da radi sta hoce u ovom prostoru.

Za Krst Pravoslavni Casni

pre 7 godina

Poslusaj me dobro, cim ode Nato odavde, eto nas iz svih krajeva sveta, docice i strani dobrovoljci, ali ovog puta ne racunajte na Amere, Svabe, Engleze..

Za Slobodu

pre 7 godina

Ako tako racunas znaj onda da ce Srbi sa severa okruziti tvoje bosnjake, presecicemo " zeleni kanal" tvog " sandzaka".

Albanija neće postojati

pre 7 godina

Saro loš ti profesor Istorije bolje obriši nos da neprogutaš sopstvene sline ili sljine.. Albanija i Albanci mogu samo da sanjaju svoj san ali stvarnost će im biti paklena.. Dakle malena stavi peljenu da se neupiškiš u gaće..

malik

pre 7 godina

evropska unija ce morati stvoriti svoju vojsku za borbu protiv rusije

Zozo

pre 7 godina

Stvarno misliš da će briselski pederi da ratuju protiv rusa?

malik

pre 7 godina

u drugom svjetskom ratu njemci su se borili sa citavim svijetom i izgubili 10 miliona ljudi dok su se rusi borili samo sa njemcima i izgubili 20 miliona ljudi

Stanoje

pre 7 godina

Malik,cime se ti to hranis kad si tako pametan i sve znas? Za taj ll rat Nemacka se spremala i vojno i politici i propagandno i uz to,nije bila sama.Pogledaj njene tadasnje saveznike i pogledaj danasnje clanice nato pakta.Ima li razlike?Ima,ali male.Na zapadu nista novo,samo je Putin uzdigao Rusiju posle onog alkoholicara.Na tvoju veliku zalost.

malik

pre 7 godina

sta ti mislis da 140 miliona rusa moze osvojiti svijet.Vidjeli smo rusiju u akciji Afganistan debakl,Čečenija katastrofa.Rusi se samo mogu braniti jer im je zima saveznik.nema vise Staljina ovo su kukavice

dragutin

pre 7 godina

u potencijalnom sukobu sa Rusima, mogli bi da 'nadoknade' propusteno i izgube svih osamdesetak miliona gradjana ?

Draza

pre 7 godina

mislis da je vojska EU dovoljna da parira Rusima,pa ne bih se dzabe dupelizci iz Brisela drzali Americi za nogavicu da je to tako jednostavno,i sada kad su zajedno obilaze oko Rusije kao macka oko vruceg mleka.Kakva EU,oni su izgubili kompas odavno.

Draza

pre 7 godina

Draga " malik "prosla su ta vremena o kojima pricas( prsa u prsa) svi su svesni sta je Rusija danas,samo sto to neko prizna a neko ne moze,slomili bih Rusiju odavno da mogu.Sto se tice poredjenja sa Nemcima,kao vojna sila to je apsurd...Rusi imaju vojnika koliko nemci stanovnika,drugo cela EU bih postala pepeljara za 10 sati kad bih doslo do nuklearnog rata,Rusi imaju 300 raketa (nuklearne bojeve glave) a jedna je dovoljna da zbrise sa zemlje bilo koji grad...i o cemu mi sad pricamo,a da ne pricamo o Aziskom vojnom savezu Rusija,Kina,Indija...kakva Nemacka sta pricas,pa mnogi bih voleli da od rusije naprave Siriju...sto se niko nije umesao u Ukrajni...

malik

pre 7 godina

ti si pravo pametan Kina i Indija u savezu.Da citas vise znao bih da Kina ima sporazum sa Pakistanom da ce ga Kina stitit protiv Indije.

snoop dog

pre 7 godina

@ malik, pametno govoris prosto si me odusevio svojim razmisljanjem ? samo me interesuje sta tvoji u familiji misle o tebi ?

Branislav

pre 7 godina

Ništa od svega navedenog nije istina, stvara se dimna zavesa, sledi velika OBMANA, PREVARA, za tu svrhu služe "napaćeni" novinari. U jednom od okeana postoji vrsta zmije koja koristi svoje telo kao mamac. Dopušta neprijatelju-plenu da je počne jesti, a onda ga munjevito napada i ubija. Mislim da je usporedba sa zmijom odgovarajuća!

Scripta Manent

pre 7 godina

Ovo je pripreman odgovor Americkog establismenta na Putinov Ultimatum Americi. Castan izlaz iz neminovnog vojnog sukoba   Pre nekoliko godina su Bzezinski i Kisindzer govorili o potrebi da se Amerika okrene sebi,  da obnavlja infrastrukturu koja je zastarela itd  Sve u svemu Rusija je pobedila i ovo sada je objasnjenje sirokim narodnim masama    Ono sto jos nedostaje je zvanicno izvinjenje Americkog predsednika Srbiji i eventualna isplata odstete za bombardovanje 1999. Amin\n\n

saramakas

pre 7 godina

"Alijansa nema samo funkciju odbrane." Fakat, ali ima i funkciju vodece teroristicke organizacije, zlostavljaca i guraca nosa u unutrasnje probleme svih drzava celog sveta, i kao takav, treba da propadne. Kad i ako se to desi, ja cu se tri dana oblokavati od srece.

sinisa

pre 7 godina

Americi ce biti mnogo bolje da izadje iz NATO jer u pravu ste kad kazete da Amerika mnogo trosi na tu nato masineriju i daje pare za druge drzave.Treba gledati sebe i svoju kucu i onda ce biti bolje svim Amerikancima.Ovaj savez je propast za Amere.Mnogo si pametan covek i samo nastavi da radis onako kako si govorio u predizbornjoj kampanji.Ti si covek domacin,biznismer a do sada su Ameriku vodili lopovi,ubice i hostapleri zato je svet na ivici treceg svetskog rata.Bog misli ponekada pa te poslao na vreme da ne dodje do svetske katastrofe.Zivc bio TRAMPE....

lilit

pre 7 godina

Tako i u Srbiji treba uraditi: sve lopurde, kriminalce, dilere iz zemalja iz okruženja: R Srpske, Bosne, C Gore PROTERATI iz Srbije, i DOŽIVOTNO im zabraniti ulazak u Srbiju!!!!! Biće nam bolje

Dragojlo

pre 7 godina

Bas me zanima sta kaze nas NAT-o zagovarac Suntanovac!!!

NATO SVERCUJE HEROJIN SA SIPTA

pre 7 godina

GOVNA ....POBISE EVROPLJANE DROGOM I MIGRANTIMA.

asteroid

pre 7 godina

nema nista od toga, sve i ako tramp tako zeli, nema teorije da kongres to dozvoli. pa nije on tamo diktator, tramp nece moci ni da uradi apsolutno nista bez odobrenja kongresa. a americki kongres je prepun republikanaca - jastrebova, koji masovno podrzavaju americke intervencije sirom sveta.

darezare

pre 7 godina

Ljudi neznam cemu ovakvi naslovi.Tacno se zna princip vladavine u USA.Predsednik se pita za mnoge stvari,ali ima mnogo toga sto je van njegovog domasaja.Nece Tramp na kraju nista da promeni,a brzo ce proci i cetiri godine za koje ce se neki drugi establisment sigurno dobro pripremiti da se ne ponove ovakvi izborni rezultati.

milan

pre 7 godina

E danas je ponedeljak i bio sam u srednju školu Stefan Dečanski i oko 11:30 sam izašao i imao sam pet časa i vratio sam se kući a devojka sa dugom kosom zgodna najmladja video sam staru devojku a trebala je mladja devojka da bude sa dugom kosom zgodna braon i da sidje na zadnju stanicu Veliko Selo i da udje u moju kuću u ulici Višnjička 17 i da uživam ali šeteta! Sutra je utorak i imam predčas i oko 10:30 izlazim iz kuće i ulazim u autobus 202 i vozim se i devojka ima da bude u autobusu 202 sa dugom kosom zgodna i da sidje na stanici Slanci Ulaz! A kod Veterinarske Stanice tu ima da čeka devojka sa dugom kosom braon zgodna najmladja i da udje i da se vozi i da sidje kod Omladinskog Stadiona i ja tu silazim i čekam tramvaj 3 do Slavije i udjem i vozim se i tu sidjem i idem u školu da učim! I oko 16:55 izlazim iz škole i čekam tramvaj 3 do Omladinskog Stadiona i 202 do Velikog Sela i devojka jedna ima da sidje na zadnju stanicu Veliko Selo i da udje u moju kuću u ulici Višnjička 17 i da mi bude lepo! Sad sam došao iz škole kući evo ručao sam kupus sa mesom i najeo sam se dosta i sit sa i pijem koka kolu sok i uživam za kompjuterom! I devojka neka i ona sedi za kompjuterom sada i neka gleda slike kao ja i neka mi da sreću da mi bude lakše u kući!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17