• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.11.2016

23:50

HITAN SASTANAK MINISTARA EU: Poštovati izbor birača u SAD, Tramp je na potezu!

Vesti

HITAN SASTANAK MINISTARA EU: Poštovati izbor birača u SAD, Tramp je na potezu!

Podeli vest

Ministri spoljnih poslova Evropske unije založili su se večeras za snažno partnerstvo sa SAD na osnovama "naših principa, vrednosti i interesa", objavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini

Mogerini je to objavila na svom Tviter nalogu posle neformalne večere ministara spoljnih poslova EU, na kojoj su razmenjeni stavove o daljem putu u odnosima između EU i SAD posle izbora Donalda Trampa za novog američkog predsednika.

Agencija AP je prenela da su se ministri u Briselu složili da će morati da sačekaju i vide kakve će poteze novoizabrani predsednik SAD povući u narednim nedeljama, kao i da je neophodno raditi na jačanju evropske uloge u svetskim pitanjima sve dok budući transatlantski odnosi ne postanu jasniji.


Oni su istakli važnost poštovanja izbora američkih glasača i uspostavljanja kontakta sa Trampovim prelaznim timom.

- Moraćemo da sačekamo i vidimo kakve će stavove nova administracija zauzeti u narednim mesecima. Razgovori se sada odnose na to kako EU može da ojača svoj glas u svetu- rekao je po okončanju sastanka belgijski ministar Didijer Rejnders.

AP PHOTO

Rejnder je demantovao da je ovo bio hitan sastanak, kao i tvrdnje da je Evropa zbunjena.

- Bizarno bi bilo da se širom sveta govori o američkim izborima, a da to ne rade ministri spoljnih poslova", rekao je on.

Italijanski ministar spoljnih poslova Paolo Ðentiloni je napomenuo da Tramp preuzima funkciju u januaru, i da Evropa "dotad ima dosta toga na tanjiru", kao što su izbeglice i ekonomska pitanja.

- Evropa bi trebalo da se brine za sopstvene probleme, a ne da se brine šta se dešava na drugoj strani Atlantika- naglasio je Ðentiloni.

AP konstatuje da je trenutno možda najurgentniji problem shvatiti na koji način će Tramp da se odnosi prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Reuters/AP fotomontaža

Sastanak je održan na poziv visoke predstavnice Federike Mogerini.

Bilo je planirano da ministri održe redovan mesečni sastanak u Briselu u ponedeljak, u čijem fokusu je trebalo da bude Turska, ali neočekivana Trampova pobeda izazvala je zabrinutost u Evropi.

Prethodno, na dan njegove pobede na predsedničkim izborima u SAD, istaknuti zvaničnici Evropske unije Donald Tusk i Žan-Klod Junker pozvali su Trampa na samit EU-SAD i istakli da je "danas važnije nego ikada da se ojačaju transatlantski odnosi".

Nakon toga, Junker je u petak upozorio da izbor Trampa za američkog predsednika rizikuje da poremeti odnose SAD i Evrope.

Predsednik Evropske komisije je u subotu pozvao Trampa da razjasni stavove o pitanjima poput globalne trgovine, politike vezane za klimu i buduće odnose sa NATO saveznicima. Junkerove izjave su u suprotnosti sa umerenijim reakcijama drugih lidera EU, navodi BBC.

Reuters

Posle Trampove pobede, francuski predsednik Fransoa Oland i Tramp su se u telefonskom razgovoru saglasili da treba da razjasne stavove o ključnim međunarodnim pitanjima, kao što su Bliski istok i Ukrajina, dok nije saopšteno o čemu je tačno telefonom Tramp razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Tramp je izabran za 45. predsednika SAD pobedivši protivkandidata iz tabora demokrata Hilari Klinton. Posle njegove izborne pobede EU je suočena s onim što Amerikanci zovu "savršena oluja", imajući u vidu, kako ocenjuju analitičari, da je Tramp u Beloj kući, Putin u Kremlju, Erdogan u Ankari, desničarski populisti svuda, a sve to nakon Bregzita.

EVROPSKA UNIJA ČEKA TRAMPA: Sankcije Rusiji ostaju do njegove inauguracije?!

PUTINOV PORTPAROL POTVRDIO: Moguć susret sa Trampom i pre inauguracije!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
A STA STE KLINTONKI HTELI DA O

pre 7 godina

MORA KOMISIJA DA POSTUJE POGREBNE OBREDE ZA MRTVU KLINTONKU AHAHAA NECE TRAMP DA CEKA DA JOJ ODATE 4O DANA

NISU TO DESNICARI

pre 7 godina

TO SU PATRIOTE A VI STE SVI IZDANICI PA SE SVRSTAVATE U NEKI CENTAR ILI LEVICU JEBEM LI GA STAJE ALI PRIMATI MUSLIMANE U EVROPU TO NIJE NISTA DRUGO NEGO PROKLETSTVO VASEG PRIMLJENOG NOVCA OD SAUDIJSKE ARABIJE.

nati

pre 7 godina

Da ste radili dobro i bili posteni u svemu tome, ne bi sad padali u nesvest i plakali.Tramp ce vas sve razbucati i rastaviti na delove.Olos eliti je dosao kraj.Briselski paraziti- pantljicare ce biti rastavljene na clanke i sutnute u korpu za otpatke.Ima boga,sad ce vam suditi preko Trampa.n

goran

pre 7 godina

amerika je ta koja je obavljala prljave poslove i za sebe i za evropu,evropa se pravila fina i slepa a amerika kad je videla da to tako vise nemoze odlucila da vodi racuna svako o sebi.cinilo se da je evropa ta sto ispasta u stvari ona se samo uvlacila i grebala uz svog starijeg i jaceg brata.a sad frkica!\n

VANREDNI IZBORI U EU

pre 7 godina

AAA PA NISTE VI BOGOVI ILI SUNCOKRETI CAS U KLINTONKU GLEDATE KAO U BOGA PA BI STE SAD I U TRAMPA. NOVI CLANOVI KOMISIJE U EU ODMAH.

Miroslav Lakic

pre 7 godina

Ceo EU je stvoren na principima proslosti...kopija staroh 3 rajha ali pod skutima USA da obezbedi kolonizaciju Evrope i stvara morbidnu ratnu saku prema Rusiji. Odzvonilo vam birokrati. ali, ko ce sada da vas placa za vase podmukle usluge...Mnogo cete da izgubite, a narod mnogo da dobije ako odete u mracne kutije istorije. Trump ce nadam se zabiti glogov kolac u vas vampirizam.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17