• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.11.2016

21:27

PUTIN I TRAMP OBJAVILI RAT TERORISTIMA! Ruski lider i novi predsednik SAD se dogovorili da zajednički rasture Islamsku državu!

Vesti

PUTIN I TRAMP OBJAVILI RAT TERORISTIMA! Ruski lider i novi predsednik SAD se dogovorili da zajednički rasture Islamsku državu!

Podeli vest

Ruski lider i novoizabrani predsednik SAD u prvom telefonskom razgovoru u ponedeljak dogovorili se da krenu u borbu protiv zajedničkog neprijatelja - terorista Islamske države

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp i ruski lider Vladimir Putin zajedno će uništiti Islamsku državu (ISIS).

Šefovi dve najjače sile u ponedeljak uveče su prvi put razgovarali telefonom i dogovorili se da zajednički krenu u borbu protiv terorizma, na prvom mestu u Siriji.

Sve počinje u Siriji

Manje od nedelju dana nakon predsedničkih izbora u SAD, Putin je pozvao Trampa da mu lično čestita pobedu i da razgovara s njim o obnavljanju odnosa između dve zemlje. Njih dvojica su, prema saopštenju Kremlja, zaključila da Rusija ne predstavlja pretnju Americi, već da Moskva i Vašington imaju zajedničkog neprijatelja - međunarodni terorizam i ekstremizam.

 

 

- Putin i Tramp su se saglasili da je ISIS neprijatelj broj jedan za obe države. Dvojica lidera razgovarala su i o tome kako da reše krizu u Siriji - navedeno je na sajtu Kremlja.

Susret pre 20. januara?

Pres-služba Kremlja saopštila je da su se Putin i Tramp dogovorili da budu u stalnom telefonskom kontaktu, a trebalo bi uskoro da se sretnu i lično, možda i pre inauguracije predsednika SAD 20. januara.
- Sledeće godine Rusija i SAD slave 210 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, što će im biti dodatna motivacija da ponovo uspostave jake veze između Moskve i Vašingtona. One bi trebalo da budu bazirane na zajedničkim interesima i saradnji od koje će obe države imati koristi. Na taj način će Rusija i SAD promovisati stabilnost i bezbednost u svetu - objavio je Kremlj.

U saopštenju se dodaje da su i Putin i Tramp spremni da rade na uspostavljanju stabilnih osnova za saradnju Rusije i SAD, i to unapređenjem trgovine i ekonomskih veza. Takođe, dogovorili su se da, čim Tramp uđe u Belu kuću 20. januara, započnu konstruktivnu saradnju i sve razmirice ostave iza sebe.

S druge strane, Trampov tim je objavio slično saopštenje, u kom se navodi da je Putin u telefonskom razgovoru lično čestitao novoizabranom američkom predsedniku na istorijskoj pobedi na izborima.

- Tramp se raduje jakoj i iskrenoj saradnji sa Rusijom i njenim narodom - naveo je Trampov tim, ne iznoseći mnogo detalja o razgovoru između dvojice lidera.

Međutim, izvori bliski novoizabranom predsedniku SAD za američke medije su otkrili da je, pored ekonomske saradnje, glavna tema razgovora bilo uništenje ISIS.

- Putin i Tramp smatraju da je terorizam najveća pretnja miru i stabilnosti u celom svetu. Tramp je o tome pričao i tokom kampanje. Kritikovao je predsednika Baraka Obamu zato što ne sarađuje sa Putinom u Siriji, a svoju rivalku Hilari Klinton optužio je da je odgovorna za nastanak ISIS. Takođe, novoizabrani predsednik SAD u više navrata je ponovio da je bolje da na vlasti u Siriji ostane Bašar el Asad nego da kontrolu u zemlji preuzme takozvana umerena opozicija, u čijim redovima su mahom teroristi - podsetio je izvor blizak Trampu.

 

 

On je naglasio da u pogledu Sirije Tramp ima isto mišljenje kao i Putin.

- Verujem da će njihova saradnja u borbi protiv terorizma početi upravo u Siriji. Nadam se da će Rusija i SAD naredne godine zajedno poraziti ISIS. Tramp će sigurno ukinuti pomoć sirijskim pobunjenicima, tako da nije isključeno da će podržati Asada - objašnjava neimenovani Trampov saradnik.

Slično razmišljaju

Slično misli i predsedavajući ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin, koji je rekao da Tramp i Putin dele mišljenje o velikom broju tema, naročito o borbi protiv terorizma, što bi radikalno moglo da izmeni situaciju u celom svetu.

Putin i Tramp su se saglasili da je ISIS neprijatelj broj jedan za obe države, a razgovarali su i o rešenju krize u Siriji

- Odlazeći predsednik SAD Barak Obama ignorisao je ruske inicijative o saradnji na svim poljima, pa i o borbi protiv ISIS, i namerno podsticao tenzije. Međutim, čini se da Tramp ima potpuno drugačiji stav prema Moskvi. Ako ispuni svoja obećanja data tokom kampanje, odnos između SAD i Rusije će se iz korena promeniti, kao i sutuacija u celom svetu - naveo je Volodin.

On, međutim, dodaje da ne treba žuriti sa zaključcima.

- Trampa smo videli samo kao predsedničkog kandidata. Ostaje da vidimo kakav će predsednik postati - zaključio je Volodin.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
DS

pre 7 godina

Dace Bog da Tramp shvati da je IV Rajh dosao do Harkova,tj,300 km od Staljingrada,(Volgograda,i da se samo cekalo da okrsaj nuklernim oruzjem pocne. Tramp je izgleda vrlo pragnatican covjek a nece mu biti tesko razgovarati sa Putinom jer Rusija zeli da svijetom vladaju red i mir a ne napetosti i ratovi. Citam da ce Tramp postaviti za drzavnog sekretara Rudolfa Djulijanija ili Dzona Boltona. Usput napominjem da je Vucic u vrlo dobrim odnosima sa Djulijanijem,a da je Bolton,kao bivsi ambasador SAD u UN,2007 god bio protiv da SAD priznaju nezavisnost samo proglasenog KosMeta.

mirko

pre 7 godina

Nema nista od toga nazalost, Trump se okruzuje neokonima, nista se nece promeniti...

Lala iz Banata

pre 7 godina

Биће по Божијој вољи...! Како год да окренете...! Тако је - записано...!!

Bole

pre 7 godina

Dobra prilika za svet.Ali mislim da će proći ko Kenedi mozda i pre nego postane predsednik.Mnogo je para i interesa u pitanju

MIRA

pre 7 godina

NEDAJ BOZE DA PRODJE KAO KENEDI, NJEGA BOG CUVA I ANDJELI, TRAMP JE JAKO DOBAR COVEK I VRLO ISKREN, DACE BOG DA SPASU OVAJ SVET ZAJEDNO SA DRUGIM DOBRIM LIDERIMA!!!!!!!!!!!!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija