• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.11.2016

21:45

ŠOKANTNO, GUBITNICA NA IZBORIMA U SAD MOŽE DA KUPI POBEDU: Evo kako Hilari za 38.000$ može u Belu kuću!

Vesti

ŠOKANTNO, GUBITNICA NA IZBORIMA U SAD MOŽE DA KUPI POBEDU: Evo kako Hilari za 38.000$ može u Belu kuću!

Podeli vest

Hilari Klinton je za pobedu na predsedničkim izborima falilo 38 elektora. Oni mogu da, umesto za Donalda Trampa, glasaju za nju i suoče se s kaznom od 1.000 dolara. To bi ona mogla da im plati

Demokratska kandidatkinja za predsednika SAD Hilari Klinton, iako je izgubila na izborima, mogla bi ipak da uđe u Belu kuću.

Klintonovu bi samo 38.000 dolara koštalo da elektori 19. decembra, kad budu glasali za novog predsednika SAD, umesto Donalda Trampa, izaberu nju.

Idiotski sistem

Tramp je, naime, na izborima dobio 290 elektorskih glasova od ukupno 538, a Hilari 232. Glasovi još nisu prebrojani u državi Mičigen, koja ima 16 elektora, ali prema trenutnim rezultatima, Tramp vodi, te će oni najverovatnije pripasti njemu.

Znači Klintonovoj fali 38 glasova elektora da bi imala podršku njih 270, koliko je potrebno za pobedu na predsedničkim izborima.

Brojke:

232 glasa elektora dobila je Hilari Klinton
290 glasova elektora dobio je Donald Tramp
270 glasova elektora potrebno je za pobedu

Budući da niti Ustavom SAD niti federalnim zakonom nije propisano da elektori moraju da glasaju za kandidata koji je pobedio u njihovoj državi, oni lako mogu da se predomisle. U 20 država čak ne postoji nikakav lokalni propis o tome, a u nekima su predviđene kazne u visini od 500 do 1.000 dolara.

Pod uslovom da svih 38 elektora dolazi iz država u kojima su zaprećene maksimalne kazne za predomišljanje u vezi sa predsedničkim kandidatom, to znači da bi Hilari mogla da plati svakome od njih po 1.000 dolara, odnosno ukupno 38.000 dolara, da glasaju za nju.

Takva incijativa već i postoji. Više od 4,4 miliona Amerikanaca potpisalo je internet peticiju kojom traži od elektora da glasaju za Hilari Klinton umesto za Donalda Trampa.

Izbori u SAD

4,4 miliona Amerikanaca potpisalo je internet peticiju kojom traži od elektora da glasaju za Hilari Klinton umesto za Donalda Trampa
82 elektora u istoriji SAD su glasala za drugog kandidata jer su promenila mišljenje, ali to nije uticalo na krajnji ishod izbora
3 puta se, pre Donalda Trampa, dogodilo da za predsednika bude izabran kandidat koji je dobio manje glasova građana; poslednji put to se dogodilo 2000, kad je Džordž Buš mlađi dobio više glasova elektora, ali manje glasova građana od protivkandidata Ala Gora

U peticiji se navodi da je Tramp pobedio samo zbog "idiotskog izbornog sistema" u kom građani ne biraju direktno predsednika, već preko elektora.

Nezadovoljni Amerikanci napominju da je Hilari dobila 1,1 milion glasova građana više od Trampa, ali je on "nažalost dobio više glasova elektora".

Nikad dosad

- Ukoliko elektori budu glasali kako su njihove države izabrale, Tramp će pobediti. Međutim, oni mogu da glasaju za Klintonovu. Zbog promene mišljenja će platiti samo malu kaznu, koju bi glasači Klintonove sa zadovoljstvom platili ili bi čak i ona sama mogla to plati. Pozivamo elektore da ignorišu to kako su glasale njihove države i izaberu Klintonovu - piše u peticiji.

Iako je to teoretski moguće, praksa u SAD je da svi elektori jedne države glasaju za onog kandidata koji je u njoj pobedio.

Nikad se u istoriji Amerike nije dogodilo da jedan predsednički kandidat osvoji većinu elektora, a da oni glasaju za njegovog rivala. Dešavalo se da se pokoji elektor predomisli u vezi sa predsedničkim kandidatom, ali to nikad nije uticalo na krajnji ishod izbora.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
DS

pre 7 godina

Teoretski moze,ali prakticno,malo morgen.Kada bi republikanski elektori u vecem broju presli na demokratsku Hilarinu stranu i promijenili pobjednika izbora to bi znacilo raspad Republikanske partije sto se nece nikada desiti.

sa one strane

pre 7 godina

Hillary vec radi na tome u drzavi Kolorado ; pokusava da kupuje glasove Videce se, ali dace Bog da ne uspe !!!

sasA

pre 7 godina

Teoretski je sve moguce ali prakticno...!? Tako masovna i javna prodaja bi izazvala krvavi radjanski rat, a ko to sme da rizikuje? Da se radi o 2-3 glasa djene, djene ali 38 to je mnogo veliki zalogaj. Tako da neverujem da je prakticno izvodljivo.

sumnjalo

pre 7 godina

Kod njih se sa parama sve može uraditi,sletet na Mesec ,srušiti Kule bliznakinje,napasti Pentahon,dobiti Nobela za mir pa udariti na Libiju,Egipat.......

Alija Izetbegovic

pre 7 godina

Nek se poveze sa DPS Podgorica . Niko mu nista nece moci

Sudija

pre 7 godina

Amerikanci od svega prave cirkus pa i od izbora. Kakvi su to izbori ako se moze zaobici volja vecine naroda?

mica

pre 7 godina

Da si se imalo zainteresovao za njihov "idiotski sistem glasanja" onda bi ti bilo jasno da to i nije volja gradjana.

sasA

pre 7 godina

Ali po tom "idiotskom sistemu" gradjani tamo glasaju vec 200 godina. I ranije izbori nisu uvek odrazavali volju gradjana pa nikom nista. Zasto je odjednom volja gradjana toliko vazna??? Niko za 200 godina nije krivio sistem niti pokusao da ga menja; nebi ni sada da gubitnici imaju snagu da se iskreno preispitaju, shvatili bi da su sami krivi za poraz, a ne isborni sistem. Odgovaralo im je kada su po istom sistemu pregazili Sandersa ali im neodgovara kada je Tramp pregazio njih.

Miroslav Lakic

pre 7 godina

Volja naroda? Ajde molim vas gospodine Sudija.Volja naroda je uvek bila jedna velika manipulacija, ili bacenim kobasicama u masu, ili placenimpistaljkama ili placenim glasovima ili placenim puskama. Tamo gde je beda u narodu se izbori KUPUJU!!! Toga jos nema samo u Svajcarskoj. Prema tome, jervrejska financiska mafija se drzi zubima za svaki komadic mesa koji jos moze da uzme i deskredituje isbore u USA, Navikli financiski hohstapleri od 80' godina naovamo da pljackaju celu planetu i porobe ekonomski i financiski sistem sveta koji posle za njih radi kao perpetubobile da se sve vise pljacka i sisa. To je tesko sada priznati kao poraz. A u USA kao is svugde ima milioni ljudi koji su poblesavili i veruju u neku "demokratiju". Pa is Sokrat rece, da demokratije nemoze biti jer bi svaki magarac udarao filozofa u dupe. Jasno? pa da....

dragan

pre 7 godina

tolike pare za kampanju a sad moze sve da se resi sa 38 hiljada dolara \n

Dejvid

pre 7 godina

15.12. je datum, kada se elektori po saveznom zakonu sabiraju i oddaju konacnu odluku o glasanju. Po americkom glasackom sistemu, predsednika bira 538 elektora i ne posredno narod. Natod je ovoga puta glasao za Hilari, cak je dobila preko 200 000 vise od Trampa, ali on je dobio elektorske glasove, zato je pobedio. Zasad.

Petar Golemi

pre 7 godina

oni nama 5 oktobar , Biin Laden njima 11 septembar a sami sebi ce podariti neki januar tak toliko da se amerikanci malo medjisobno istrebe...to im je u genomu - progon starosedeoce Indojanaca, odnos prema crncima.....

vucko

pre 7 godina

A sto Tram u tom slucaju ne ponudi po 2000 da ostanu dosledni glasacima? Em spreci prevaru em postane predsednik. Da je dala po milijardu svakom pa da se kaze nesto

petko

pre 7 godina

Predsednika Amerike biraju Rokfeler i Soros, pa nije ni cudo sto sve cine da sklone Trampa,jer im se ne uklapa u projekciju sveta.

sa one strane

pre 7 godina

Ne uklapa se u puteve NAFTE i GASOVODA !

bane

pre 7 godina

Velika većina elektora koji su izabrali republikanci će glasati po njihovom uputstvu. Ako republikancima nije stalo da Tramp postane predsednik oni mogu da nalože jednom broju elektora da ne glasa ni za koga, tako da nijedan od kandidata ne dobije potrebnu većinu. U tom slučaju predsednika bira Kongres, a podpredsednika Senat. U oba doma oni imaju većinu. Ako Kongres ne izabere predsednika(političaka igra) njegovu dužnost vršiće podpredsednik ako ga Senat izabere(Majkl Pens). U slučaju da ni Senat ne izabere podpredsednika funkciju predsednika vrši predsedavajući Kongresa(republikanac). Pustiti da elektori izaberu kandidata demokratske stranke za bpredsednika bila bi za republikance pravo političko samoubistvo.

bane

pre 7 godina

U prethodnom komentaru namerno sam ispustio radi smanjivanja dužine osvrt na to da je Tramp dobio manje glasova od svog protivkandidata. U SAD postoje države u kojima tradicionalano dominira jedna ili druga partija tako da protivnički kandidati u njima i ne vrši neku veću kampanju. Tako se desilo da je gđa Klinton u takvim državama pobeđival sa velikom razlikom, U Kaliforniji je recimo dobilo oko 3,5 miliona glasova više. Međutim Tramp je pobedio u većini država, što nije bez značaja s obzirom da su SAD federalno ustrojena država, gde svaka od članica mora da ima uticaj na izbor predsednika srazmerno svojoj veličini. Takođe on je pobedio i u onim neopredeljenim("swinging") državama što je bilo ključ uspeha. Gđa Klinton ima istina više glasova, ali ne i apsolutnu (50%+1glas) večinu tako da su svi komentari o tome da bi ona trebala biti "pobednik" po tom osnovu besmisleni i u moralnom i u pravnom aspektu. Na kraju bih izneo svoje mišljenje da će g-din Tramp najverovatnije ako ga izaberu voditi sličnu politiku kao i njegovi prethodnici, jer SAD imaju dugoročno zacrtanu politiku(za više decenija) i svako ko previše odstupi može da prođe kao Nikson (impičment). Već sada možemo videti da on polako odstupa od mnogih svojih oštrih izjava u kampanji.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija