• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

29.11.2016

17:55

SZO: Povećan broj zaraženih HIV virusom, polovina nije svesna bolesti!

Vesti

SZO: Povećan broj zaraženih HIV virusom, polovina nije svesna bolesti!

Podeli vest

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je danas da skoro polovina zaraženih HIV virusom širom sveta, ne zna da su zaraženi i pozvala na širi pristup za testiranje, prenosi AFP

Prema najnovijim podacima, u Evropi je 2015. godine registrovano 153.407 novih slučajeva HIV pozitivnih osoba, što je više nego 2014. godine, a porast su uzrokovali slučajevi u Rusiji i migranti koji su se zarazili nakon dolaska u Evropu. 

SZO je navela, pozivajući se na procene iz 2015. godine, da 40 odsto, odnosno više od 14 miliona osoba sa HIV virusom, nisu toga svesni, što je mnogo više nego ranijih godina kada je taj procenat bio manji.

Kontinuirani manjak dijagnoza i dalje ostaje glavna prepreka ka implementaciji SZO preporuka, koje bi trebalo da doprinesu da se osobe sa virusom na vreme podvrgnu terapiji. 

OTKRIJTE NA VREME! Besplatno testiranje na HIV u Gradskom zavodu!

Prema podacima, 80 odsto osoba sa HIV-om prima terapiju, ali mnogi se kasno prijave za terapiju jer nisu ni znali da su oboleli.

Predsednica SZP Margaret Čen kazala je da bi redovno testiranje znatno olakšalo tu situaciju.

MOŽDA JE TO KRAJ OPAKE BOLESTI! Počinje testiranje nove vakcine protiv HIV-a!

- Samotestiranje bi moglo da otvori vrata mnogima, koji bi se tako upoznali sa svojim HIV statusom i našli način da dođu do terapije i poboljšaju prevenciju - navela je Čen u saopštenju.

Samotestiranje bi omogućilo ljudima da najnovijom metodom vrše testiranje, tako što bi u svojim kućama davali uzorak oralne tečnosti ili krvi iz prsta za otkrivanje virusa, a čitav proces traje 20 minuta.

SZO saopštava i da je ovaj način testiranja povećao učestalost testiranja kod muškaraca koji imaju seks sa muškarcima, kao i kod muškaraca čije su partnerke trudne.

U SAD ovi testovi mogu da se kupe za oko 40 dolara, ali u SZO navode da bi najviše voleli da su ti testovi besplatni. 

Ta organizacija navodi da podržava projekat u tri afričke zemlje - Malaviju, Zimbabveu i Zambiji, koji predviđa da se ovi testovi besplatno dele, ali teži da se taj projekat proširi na više zemalja, pa i na zemlje EU gde se pokazalo da jedan od sedmoro ljudi ne zna da je zaražen. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija