• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.12.2016

08:42

TRAMPE, ELEKTORIMA DA DIGNEŠ SPOMENIK! Hilari Klinton bila bolja za više od 2,5 miliona glasova!

Vesti

TRAMPE, ELEKTORIMA DA DIGNEŠ SPOMENIK! Hilari Klinton bila bolja za više od 2,5 miliona glasova!

Podeli vest

Iako neće postati sledeći američki predsednik, Hilari Klinton nastavlja da uvećava prednost nad novoizabranim predsednikom Donaldom Trampom, kada je reč o ukupnom broju glasova dobijenim na izborima 8. novembra koji je sada prevazištao 2,5 miliona

 

Tramp je pobedio prema broju elektorskih glasova, američkom sistemu u okviru kojeg pobednika određuje ishod izbora u svakoj od 50 saveznih država i prestonici Vašingtonu, a ne ukupan broj pojedinačnih glasova na nacionalnom nivou.

U takozvanom sistemu elektorskog koledža, pobednik u svakoj državi dobija sve elektorske glasove te države, sa izuzetkom Nebraske i Majna, koje dodeljuju glasove prema pobedama u kongresnim distriktima.

Tramp je pobedio u više saveznih država od Klinton, ali je ona ostvarila ogromnu prednost u glasovima u Njujorku i Kaliforniji, dvema od država sa najvećom populacijom, tako da ima ubedljivu prednost u ukupnom broju glasova, prenosi Glas Amerike.

Ne postoji mogućnost da će ishod izbora zbog toga biti promenjen, ali kandidatkinja za predsednika Zelene stranke Džil Stajn, uz podršku izbornog štaba Hilari Klinton, zatražila je ponovno prebrojavanje glasaova u tri ključne države u kojima je Tramp pobedio: Viskonsinu, Pensilvaniji i Mičigenu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
duška

pre 7 godina

Ako se bolesnica još bavi svojim porazom, pa zar morate i nas da gnjavite? Sami su izabrali takva pravila i ko ko ga pita koliko je u kojoj državi imao pojedinačnih glasova? Ovo mi liči na onaj tipičan mehanizam odbrane -kiselo grožđe, slatki limun! Neka se slika sa svoih 2,5 miliona više glasova,a nas malo obiđite sa njenim traumama!

TO U TA TRI MILIONA ILEGALNIH

pre 7 godina

ONI GLSAJU NA VOZACKU DOZVOLU.

Batabosque

pre 7 godina

Може имати и 100 милиона гласова више, али мора играти по својим правилима. Неће их ваљда, као подвучени жутим, мењати кад им како одговара. Или нека уведу демократију, вишепартијски систем, један човек један глас, укину корупцију помоћу лобија и фондова и на крају дозволе надгледање гласања на гласачким местима. Онда могу да се буне због неправилности и да позову и плаве шлемове, ако хоће! Дивите се свом јединственом изборном систему.

petar 1

pre 7 godina

pa valjda zato se i zovu SAD a ne Njujork ili kakogod.\n

milorad

pre 7 godina

ЗЛА БАБА НЕК САМО БРОЈИ,ТРАМ ЈЕ ПОБЕЕЕЕДНИК

mirko

pre 7 godina

10 miliona ilegalaca, 4 miliona mrtvih i soroseve masine za glasanje :)

dule

pre 7 godina

Ljudi sta se cudite pa to je sve normalno! Luda baba mora na sve nacine pokusati jer je toliko bila sigurna u svoju pobedu da su ona i onaj njen napaljenko uzeli brdo dolara od raznih kompanija i od raznih Sorosa pa ce sada sve lepo da vrate a nemaju odakle tako da im sledi ono sto zasluzuju a to je pumpanje u prknu sto su i oni drugima radili bez posledica!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija