• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/blic

10.12.2016

17:18

ŠOKANTNA TVRDNJA CIA: Putinovi hakeri pomogli Trampu da pobedi na izborima!

Vesti

ŠOKANTNA TVRDNJA CIA: Putinovi hakeri pomogli Trampu da pobedi na izborima!

Podeli vest

Američka obaveštajna agencija (CIA) zaključila je da se ruska vlada mešala u američke predsedničke izbore sa ciljem da pomogne Donaldu Trampu da pobedi.

Zaključci CIA su usledili nakon što je Barak Obama naredio reviziju istrage sajbernapada koji su se dešavali u vreme pre izbora.

- CIA je procenila da su zvaničnici ruske vlade, kako se predsednička kampanja odvijala, posvećivali sve veću pažnju pomoći naporima Donalda Trampa da pobedi na izborima- precizirao je navedeni izvor.

Rojters navodi da je "Vašington post", citirajući američke zvaničnike koji su obavešteni o ovome, takođe juče objavio da su obaveštajne službe identifikovale pojedince povezane sa ruskom vladom koji su obezbedili "Vikiliksu" na hiljade hakovanih mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta i drugih osoba i institucija, uključujući osobu koja je vodila predsedničku kampanju Hilari Klinton.

Tramp: To su oni koji su govorili da Sadam Husein ima oružje za masovno uništenje

- NBC njuz" navodi da je iz Trampovog tranzicionog tima, u reagovanju na ove tvrdnje, poručeno da su "to isti ljudi koji su pričali (ubijeni predsednik Iraka) Sadam Husein poseduje oružje za masovno uništenje".

- Izbori su odavno završeni... Sada je vreme da se krene dalje i da Ameriku ponovo učinimo velikom- stoji u saopštenju koje aludira na slogan Trampove kampanje.

Tanjug/AP

Prethodno je Vašington već optužio rusku vladu da stoji iza hakerskih napada na mejlove Demokratske stranke.

Odlazeći predsednik SAD Obama naredio je obaveštajcima da sprovedu istragu o hakovanim mejlovima demokratske kandidatkinje Hilari Klinton tokom predsedničke izborne kampanje i izrazio zabrinutost zbog moguće umešanosti Rusije u to pitanje.

Na Obamu su pritisak vršile demokrate iz Kongresa koji su zahtevali dalju istragu i zaključke o ulozi Rusije.

Tekst u "Vašington postu" kaže da Bela kuća zna o ruskom mešanju već mesecima, ali da nije mogla da odluči koji je najbolji način da reaguje pre predsedničkih izbora bez "eskalacije napetosti sa Moskvom i optužbi da pokušava da pomogne kampanji Hilari Klinton".

"Opiranje Bele kuće Baraka Obame da odgovori na navodne ruske upade pre izbornog dana uznemirilo je demokrate na Kapitol hilu, kao i članove kampanje Hilari Klinton", piše "Post".

List navodi da je lider većine u Senatu, rebulikanac Mič Mek Konel sumnjao u "verodostojnost obaveštajnih podataka" prikupljenih o ruskom ponašanju i da je rekao Obaminoj administraciji da ukoliko javno optuži Ruse, da će on taj akt videti kao "akt strančarenja".

- "Glas Amerike" primećuje da je nekoliko meseci kasnije, novoizabrani predsednik Tramp izabrao Mek Konela kao kandidata za sektretara za transport.

Reuters

Šulc: To za Rusiju nije ništa novo

Erik Šulc, zamenik glavnog sekretara Bele kuće za informisanje, rekao je novinarima u petak da je postojao obrazac "zlonamerne" sajber aktivnosti podešene da vremenski koincidira sa američkim izborima. On je rekao da će istraga biti "dubinsko ronjenje" i da će morati da dosegne unazad sve do predsedničkih izbora 2008, kada je sajber uplitanje pripisano Kini.

Šulc je rekao da bi istraga mogla da obuhvati bilo koje i svako strano mešanje i da bi istražitelji trebalo da idu kuda god ih dokazi odvedu.

Upitan o ruskoj ulozi, Šulc je rekao da je ta vrsta aktivnosti "ništa novo za Moskvu", dodajući da Sjedinjene Države vide kako Rusija radi tu vrstu stvari po Aziji i širom Evrope već godinama.

Šulc kaže da je predsednik naložio da mu se dostave rezultati istrage pre nego što napusti funkciju 20. januara. Rekao je da će Bela kuća obelodaniti javnosti onoliko izveštaja koliko bude mogla.

Public

Šulc je takodje objasnio da ovo nije potez u cilju promene rezultata američkih izbora, već da je cilj zaštititi integritet budućih izbora u SAD otkrivajući obim onoga što se dogodilo.

"Glas Amerike" podsecaha da je u oktobru Obamina administracija formalno optužila Rusiju za sajber napade na Demokratski nacionalni komitet i druge političke organizacije. Vikiliks je objavio izvode iz hakovanih mejlova koji su potencijalno štetili demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton.

Republikanski novoizabrani predsednik Donald Tramp u više navrata je umanjivao rusko mešanje u američke izbore. Tokom predizborne debate, rekao je da su sajber napadi mogli da izvede "sto kila težak čovek sedeći na krevetu". Trampov tim tada je govorio da glasači treba da se fokusiraju na ono što se nalazilo u mejlovima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ddddd

pre 7 godina

da da da pa kako se toga ranije nisu setili.😂😂😂n

55555

pre 7 godina

Šta više reći? Kada se ishod zna? Vlast je vlast,a opozicija- opozicija!

Lala iz Banata

pre 7 godina

Свуда је власт - сласт....Нарочито ако има префикс... -"демократска"..!

Duško

pre 7 godina

Ovi toliko lažu, pa i sami počelu da veruju da je to istina.

nati

pre 7 godina

Pa dosta ste vi zabadalu nos u svaku zemlju koja vam se nije svidjala,treba da vidite kako to izgleda kad neko vama pomrsi konce i zabode nos tamo gde vas najvise boli.Obama da se vrati svojim korenima i da vidi gde je izgubi i svoje napusteno pleme.\n

vlada

pre 7 godina

Pa kakva ste vi to onda sila? Sad zamislite JOŠ vojni sukob sa Rusijiom!? Ja, doduše, znam da ste beznačajni, u tom sukobu, samo prestanite da se kur..te!

DS

pre 7 godina

Amerika,definitivno,ulazi u zonu sumraka iz kojeg ce tesko izici zdrava i citava.Predstavnici liberalnog globalizma i kapitalizma se ne mogu pomiriti sa gubitkom vlasti i napravice sve da u SAD dodje do haosa sto imperiju,vrlo lako,moze odvesti u propast. Juce su americki mediji citav dan trubili o "dopingovanim" ruskom sportistima,a njihovi su,kao,"cisti",a danas je tema kako su Rusi donijeli izbornu pobjegu Trampu. Da nije smijesno bilo bi zalosno jer je Obama,a i svi ostali godinama pricaju kako je Rusija samo jedna regionalna sila i da njima ne moze nista. Sada se ispostavlja da liberalni globalizam,citaj fasizam i nacizam,sa obe strane Atlantika,ima tri neprijatelja,Trampa, Rusiju i sve tesu ekonomsku situaciju i u SAD i EU. Tesko je reci kako ce se nastaviti i zavrsiti ova liberalno-globalisticka sizofrenija,svaki scenario je moguc osim normalizacije stanja.

marko

pre 7 godina

Pa sta i da su hakovali. Samo su ucinili uslugu covecanstvu da ona lujka ne pocne treci rat.

DS

pre 7 godina

Eno Adolfina Merkel i Stanmajer optuzuju Rusiju i kazu da ona "destabilizuje" Njemacku.A,Lavrov im rekoa da BUNCAJU. A,Obama kaze da je rukovodjenje Liberalnim globalizmom predao Njemackoj sa glavnim centrom u Berlinu. Dakle,rukovodjenje IV Rajhom se premjesta iz Washingtona u Berlin,u "Vuciju jamu". Sve je isto samo njega nema,a,opet,sve je isto,samo je ona umjesto njega. A.Amerikanci danas bombardovali iracku diviziju u Mosulu,ubili 90 a ranili 100 vojnika,unistili im tehniku i iracka divizija se morala povuci s mjesta bombardovanja. To je strasno sta ovi fasisti rade,stite ISIS,svoju teroristicku vojsku. A,SAD,Njemacka i Francuska mole Ruse da puste njihove instruktore i vojnike iz Alepa zajedno sa islamistima dzihadistima..

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija