• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.12.2016

08:19

DRAMATIČAN OBRT! Opservatorija tvrdi: DŽIHADISTI SE POVUKLI IZ PALMIRE POSLE RUSKIH UDARA!

Vesti

DRAMATIČAN OBRT! Opservatorija tvrdi: DŽIHADISTI SE POVUKLI IZ PALMIRE POSLE RUSKIH UDARA!

Podeli vest

Džihadisti Islamske države (IS) povukli su se u zoru iz sirijskog grada Palmire posle snažnih ruskih vazdušnih udara, samo nekoliko sati nakon što su ponovo ušli u taj drevni grad odakle su proterani pre devet meseci, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava

 

Twitter


- Intenzivni ruski udari od prošle noći isterali su IS iz Palmire, nekoliko sati nakon što su džihadisti preuzeli kontrolu nad gradom - rekao je Rami Abdel Rahman iz Sirijske opservatorije, sa sedištem u Londonu, javlja AFP.

U vazdušnim napadima ubijen je veliki broj džihadista u tom pustinjskom gradu u centralnoj Siriji, dodao je Abdel Rahman, ne precizirajući koliko ih je tačno ubijeno.

 

Sirijska opservatorija za ljudska prava je juče saopštila da su pripadnici IS ponovo ušli u Palmiru, odakle su proterani pre devet meseci, i da je, nakon brzog napredovanja, uspostavila kontrolu nad najvećim delom tog grada osim južnog dela.

Abdel Rahman je juče rekao da su džihadisti opkolili i aerodrom, koji je na samom obodu grada. 

Džihadisti Islamske države uništili su brojne spomenike tokom 10-mesečne okupacije Palmire, drevnog Tadmora, grada koji je na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, podseća BBC.
 

Twitter

Hramovi stari dva milenijuma, Trijumfalna kapija i druge znamenitosti ostale su u ruševinama.

Džihadisti su u maju prošle godine zauzeli više gradova u provinciji Homs, uključujući Palmiru.

Aktivista Koordinacione mreže za Palmiru, Osama al Hatib, rekao je juče da vladini vojnici beže iz Palmire i da je vojska kao institucija raspuštena, preneo je AP. 

Hatib je dodao da je jedan broj vojnika i pripadnika milicija ostao u gradu zajedno sa 120 porodica koje nisu mogle da napuste Palmiru.

Dramatični obrt u Palmiri usledio je nekoliko dana pošto je IS u iračkom gradu Mosulu pokrenula veliku kontraofanzivu, koja je iznenadila iračke vojnike i zaustavila njihovo napredovanje.

Američki ministar odbrane Eš Karter najavio je da će dodatnih 200 američkih vojnika biti upućeno u Siriju da ubrzaju napad na Raku, samoproglašenu prestonicu IS.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milorad

pre 7 godina

где Рујо удари,ту трава не расте а камо ли џихадисти

XXL

pre 7 godina

Ne znaju kol'ko je tačno džihadlija izginulo? Pa kako da znaju posle detonacije avio aerosolne bombe koja stvara ogromnu temperaturu i od peska pravi kvarc.

Joca

pre 7 godina

Nema mira dok mir ne uspostavi ruska vojska. Primera je bezbroj. Oslobodjenje Beograda Avganistana Nemacke.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17