• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.12.2016

21:01

SILOVANJE ISTINE BRITANSKIH MEDIJA: Ubicu ruskog ambasadora uporedili sa Gavrilom Principom?!?

Vesti

SILOVANJE ISTINE BRITANSKIH MEDIJA: Ubicu ruskog ambasadora uporedili sa Gavrilom Principom?!?

Podeli vest

Ubistvo ruskog ambasadora u Ankari Andreja Karlova mnogi zapadni mediji, naročito britanski, uporedili su sa atentatom na prestolonaslednika Franca Ferdinanda 1914. godine, koji je izvršio pripadnik Mlade Bosne Gaprilo Princip, a što je bio zvanični uzrok Prvog Svetskog rata

Britanski Express ide toliko daleko da Mevluta Merta Atlintasa atentatora na turskog ambasadora Andreja Karlova opisuju kao "dvojnika Gavrila Principa" govoreći o neverovatnoj sličnosti njih dvojice.

Takođe list navodi da je jedan analitičar izjavio za ruske medije da je "Prvi svetski rat počeo ubistvom. Ubistvo ruskog ambasadora je objava rata".

 

 

Ali engleski list nije jedini koji povlači tu paralelu.Na Tviteru se oglasio švedski diplomata Kar Bilt koji je takođe uporedio ova dva događaja.

- Pre šest meseci ubistvo u Ankari je moglo postati novo Sarajevo 1914. A sada, teško - napisao je bivši ministar inostranih poslova Švedske.

 

 

Međutim, istorijske činjenice govore da je ovo poređenje i više nego nategnuto. Najpre zbog činjenice da je Gavrilo Princip pucao u cara, a potom i da je to uradio zbog okupacije Bosne od strane Austrije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
None

pre 7 godina

Karl Bild! Veliki srbomrzac,odavno je zalutao i mracne sile vladaju njime. Skinuo bi gace u svakom trenutku za svoje poslodavce iz SAD ali vremenom je postao je beznacajan cak i za svoje fasiticke prijatelje, a inace U Svedskoj svi znaju da je lopov ranga srpskih politicara ..znaci VELIKI!

Lala iz Banata

pre 7 godina

Гаврило Принцип - није ишао у Беч да "пуца на престолонаследника " !? А такође, Аустрија је извршила АНЕКСИЈУ, тада српске БОСНЕ и Херцеговине... ( Јавно прогласивши анексију...! За оне који то не знају, Анексија је КРИМИНАЛНИ ЧИН једне државе која на силу отима територију друге...И Аустрија се никада није ни трудила да сакрије свој, ИСТОРИЈСКИ гледано - криминални чин...!) Гаврило је пуцао на криминалца - који је отео српску територију и разбојнички је припојио свом фудалном царству....Зашто нико не третира Фердинанда као криминалца...? Што је он фактички био у време убиства у Сарајеву

Dragomir

pre 7 godina

Да ти Лало из Баната обратиш пажњу на чињеницу да је проклети гаврило чеко (принцип му је надимак) нанео страховиту штету целокупном српскоме народу учинивши до зла бога кукавички чин прво убивши Софију па Фердинанда!Престолонаследник Фердинанд је био пријатељ са србима као хришћанин.Србија је веома сарађивала са Аустроугарском у многим областима.Одакле нам хидроцентрале,локомотиве и вагони?Ретко ко зна да је аустроугарска војска учествовала у ослобађању Ниша од турака?Још ли да ти још пишем о позитивним радњама за Србију од стране Аустроугарске?Ево примера ... Код нас у околишу Београда важи катастар њива,ливада и плацева израђен још за време Аустроугарске.Да,баш је истина!

Maxmen

pre 7 godina

Hoće rat sa Rusijom po svaku cenu prije dolaska Trampa.Strpi se Putine mjesec ipo i onda sa Trampom sredite neposlušne.

nenad

pre 7 godina

Kao da su vec spremili i pricu posle atentata. Na Principa podseca koliko i na Cercila - ni malo.\n

Nebojša

pre 7 godina

Ne treba biti mnogo pametan i inteligentan i zakljuciti ko stoji iza zlikovačkog ubistva Ruskog ambasadora u Turskoj. Bez trunke sumnje to je MI6 i Velika Britanija. Sve drugo su prazne priče o islamistima.n

nati

pre 7 godina

Ako mislite da ce Putin nasesti na ta glupa poredjenja,vrlo se varate.On je mnogo iznad proseka na kome ste vi i zato ne mozete da ga poredite sa vasom logikom.\n

sike

pre 7 godina

Pitam Britance, zasto su odmah posle I svetskog rata,uz SAD,Francusku itd Isfinansirali neverovatno brz razvoj Nemacke i njene,posebno vojne industrije, novcem i kreditima kakve u istoriji niko nije imao. Mogli bi najzad da zavire u sopstveni mozak i da izanaliziraju razloge za pocetak I sv.rata,a ne da stalno neistinito optuzuju za to coveka, koji bi da je njihov zemljak,bio najveci patriota na svetu.

111

pre 7 godina

Pa sta je ovde netacno ? To sto neki od nas ovde misle da je Princip heroj,to je njihov patoloski problem,istina jeste da je bio,gledajuci narocito sa danasnjeg aspekta,terorista! I sta je mislio da ce postici Princip?! Da nas izgine milion?! Zbog cega?! Da bi danas i stari i mladi masovno odlazili u Austriju i Nemacku?! Sem toga,kako bi se ti koji slave Principa,osecali kad bi Bugari i Hrvati slavili ubicu Kralja Aleksandra u Marseju ?! Ili je taj atentator los jer je bio Bugarin placen od strane ustasa iz Zg,a nas je Princip bio heroj, jer je bio Srbin iz Bosne ?! Stvari treba nazvati pravim imenima. Kad vatra krene,ona ne bira,zapamtite to i ponasajte se civilizovano,a stvari prenosite kakve jesu,nema potrebe da dolivate ulje na vatru! Ne budite u zabludi,toliko smo mali i jadni,a ni nismo nebeski narod niti smo iole vredni respekta po bilo kom pitanju!

sike

pre 7 godina

Postovani g-dine, ili g-djo 111. Ne bih odgovarao na vas komentar,da niste pomenuli rec patologija. Ne bih odgovarao,iako se u sustini u vecem delu komentara,ne slazem sa vama. Ali bih vas podsetio na cinjenicu da ne postoji osoba bez nekih patoloskih razmisljanja,razlika je samo u tome,koliko je ta patologija usmerena relativnom dobru ili "nevaljalom" cilju Mislim da je vas komentar, pre svega,posledica besa zbog vaseg neslaganja sa drugim ljudima,sto je takodje primer, ne bas dobronamernog primera patologije. To pokazuje da se ne razlikujete od osoba sa kojima se ne slazete i koje optuzujete za patolosko misljenje i stavove. Pitam vas samo,da li je terorista onaj, koji je napao i ubio OKUPATORSKOG vodju,koji mu je oduzeo slobodu i pretvorio ga u slugu ili roba.. Zivi mi bili i posebno zdravi!

Lala iz Banata

pre 7 godina

Франц Фердинанд је био државни ТЕРОРИСТА, који је криминалним чином АНЕКСИЈЕ ( а то се у међународном праву увек третирало као криминал међународног ранга!) припојио територију која му не припада ( није ни покушао макар некакав "фиктиван" референдум у Босни, који би му онда дао формални легитимитет Цара Босне и Херцеговине...!) За то је платио главом...Криминалац је криминалац, да ли са круном или без ње... - свеједно је...!

Dragomir

pre 7 godina

Гаврило Чеко!Принцип му је био надимак!Ако нисте знали сада знате.Бахати младић склон тучама САМО ЈЕ ОН као такав имао смелости да за ништа убије прво Софију па Фердинанда.Три њихова детета су постали сирочићи а говори се да је Софија била у другоме стању.Истог тренутка срби су пребијани по Босни а готово све радње су им уништене.Гаврило је ухваћен и у затвору је кукавички плакао увидевши какву бруку и срамоту је учинио.Онда је због убиства кренуо рат у коме је Србија страховито пострадала!МИЛИОН и 150 хиљада смртно страдалих плус МИЛИОН и 250 хиљада осакаћених!А том безбожнику и најгорем србину босански лоби је без питања њему поставио споменик у сред Београда.Пре мучког убиства престолонаследничког пара Србија је успешно сарађивала са Аустроугарском и била помагана трговином.Помагали су Србији војно у борбама против турака.Примила је све избегле србе од турског зулума.

sike

pre 7 godina

Postova ni g-dine Dragomire. moj odgovor na Vas komentar je stari vic,koji ste i Vi mozda culi. Elem. Peca covek na reci i upeca zlatnu ribicu,koja mu obeca ispunjenje 3 zelje ako je vrati u vodu. Covek pristane i kaze: "Prva zelja je da imam svoj dvorac". I cap, zelja je ispunjena a on obradovan krene sa drugom zeljom: "Zelim da u mom dvorcu posluga budu najlepse zene,najverniji dvorani i vitezovi i veliko bogatstvo". I opet cap,zelja mu biva ispunjena. Treca zelja: "Hocu da svanjava divno jutro,a da me iz sna budi moja mila i voljena majka". I ponovo,cap, zelja se ostvarila,ali sa dodatkom. Budi ga nezno majka i kaze: "Ustani sine Ferdinande, znas da danas moras ici u Sarajevo". Eto g-dine Dragomire i kroz viceve se moze po nesto nauciti. Verujem da ste u stanju da ovaj vic protumacite ispravno i realno. Kakav god je rezultat Vaseg tumacenja,pokazace i realnost Vaseg gledanja na istoriju i njene dogadjaje. U zdravlje g-dine.!

bakibrat

pre 7 godina

sta ce ako se skotska odcepi!? Optuzice Mel Gibsona za ulogu u filmu Hrabro srce\n

marko

pre 7 godina

Englezi, stare lisice, sve rade da nateraju turke, ukrajince, poljake, rumune i balticke zemlje da zarate sa rusima. A onda da oni sede u zaledjini i prodaju oruzije. Svet ce odahnuti kad padne engleska kraljevska oligarhija.

Miroslav

pre 7 godina

Meni se čini da iza ovog atentata stoje baš ti podli britanci.U svemu i svačemu u prljavoj politici oni imaju svoje prste.Da je kojim slučajem GAVRILO britanac on bi bio odlikovan posmrtno od one ćopave kraljice .......

tomo

pre 7 godina

Meni ovaj terorista lici na Cercila, ma isti on.

zeljko

pre 7 godina

Ako je ovo ubistvo uvod u rat , srdacno se nadam da ce vas engleze sve sa vasom memljivom pokvarenom drzavom neko potopiti da vise ne unistavate drzave i narode . Najgori ste.

vlada

pre 7 godina

Nema većih mešetara i podlije nacije od Engleza!

anakonda

pre 7 godina

Na Hitrou glavni kontrolori putnika su sa brojanicom u rukama i turbanom na glavi. Polako arapski kapital ulazi u njihovo kraljevstvo.i sve će više da se pitaju oni koji će im doći glave kad tad.mora da se zadovolji prirodni reciprocitet. ne mogu da pate samo oni za koje englezi to žele.podli.pokvareni i zlu.kroz istoriju su bili.vratice im se kad tad.jer im mnogi to žele.n

Vid

pre 7 godina

Britanci su naj veće ubice i pljačkaši širom planete.Ostali su mozak i pokretač svih zla na planeti zemlji a njihovi potomci (Kauboji preko bare) postali su brutalni izvršitelji.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija