• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

21.12.2016

16:35

RADI SPREČAVANJA KLIMATSKIH PROMENA! Obama trajno zabranio bušenje nafte i gasa na Arktiku!

Vesti

RADI SPREČAVANJA KLIMATSKIH PROMENA! Obama trajno zabranio bušenje nafte i gasa na Arktiku!

Podeli vest

Odlazeći predsednik SAD Barak Obama trajno je danas zabranio bušenje nafte i gasa u prostranim oblastima Arktika i Atlantskog okeana

Odluka o zabrani doneta je mesec dana pre zvanične inauguracije novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa, koji je najavio da će odbaciti globalne sporazume o klimatskim promenama.

Eksploataciju nafte i gasa u svojim teritorijalnim vodama oko Arktika zabranile su i vlasti Kanade.

- Zajedno sa svojim kanadskim partnerima, SAD su donele istorijsku odluku koja će doprineti očuvanju ekosistema na Arktiku - naveo je Obama, istakavši potrebu za smanjenje upotrebe fosilnih goriva u cilju sprečavanja klimatskih promena.

Obama, kojem je zaštita životne sredine bila jedan od prioriteta tokom oba predsednička mandata, doneo je tu odluku na osnovu zakona iz 1953. godine koji predsedniku omogućava da zabrani eksploataciju podvodnih resursa na neograničeno vreme.

To ovlašćenje koristili su mnogi Obamini prethodnici, među kojima i Dvajt Ajzenhauer i Bil Klinton.

Kako je potvrđeno iz Bele kuće, Obamina odluka bazira se na "čvrstom zakonskom osnovu" i ne može je ukinuti drugi predsednik.

Obama je trajno zabranio eksploataciju nafte i gasa na području većem od 50 miliona hektara u arktičkim vodama blizu Aljaske, u Čukotskom moru i velikom delu Boforovog mora.

S druge strane, vlasti Kanade takođe su donele odluku o trajnoj zabrani bušenja nafte i gasa u kanadskim teritorijalnim vodama u oblasti Arktika, ali će te mere biti predmet revizije na svakih pet godina.

Tramp, koji je više puta doveo u pitanje tvrdnje o klimatskim promenama, najavio je da će "staviti tačku na mešanje Američke agencije za zaštitu životne sredine u život Amerikanaca".

On je na čelo te agencije imenovao Skota Pruita, ministra pravde savezne države Oklahome i jednog od podnosilaca tužbe protiv Agencije kojom se traži blokada Plana za čistu energiju, usmerenog ka smanjenju emisije štetnih gasova do 20130. godine. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
goca

pre 7 godina

Ovo je osveta Obame amerikancima sto Su glasali za Trampa. Klintonovi drze druga nalazista nafte I gasa, samo CE biti Jos bogatiji.

vlada

pre 7 godina

On je bio polupan u osmogodišnjem mandatu, a sad je prolupan! Obama, posveti se rasnoj diskriminaciji u svojoj državi, kasnite BAR tristotine godina! ALO!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija