• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: index.hr/informer.rs

29.12.2016

07:22

CNN ANALIZA: Kuda ide Amerika u 2017? SVE ZAVISI OD TRAMPA I - PUTINA!

Vesti

CNN ANALIZA: Kuda ide Amerika u 2017? SVE ZAVISI OD TRAMPA I - PUTINA!

Podeli vest

Nije lako reći kojim će se smerom kretati Amerika u 2017, ali neke bi političke teme mogle dominirati cele godine i uticati na mnogo toga. To piše CNN u analizi u kojoj se osvrće na izbor Donalda Trampa, njegove planove i nepoznanice koje nosi njegov mandat

CNN konstatuje da Amerika u 2017. godinu ulazi podeljena - jedna se strana boji posledica Trampovog predsedništva, a druga ima velika očekivanja o pozitivnom smeru kojim bi trebalo da se kreću.

Uskoro će se videti ko je bio u pravu, zaključuje CNN koji se pita i da li će se SAD iduće godine suočiti sa ratom. 

"Najvažnija stvar je iranski nuklearni sporazum. Ako ga Tramp odbaci, to bi značilo sve veće približavanje rata sa Iranom", smatra CNN. 

Ta televizija ukazuje i da Tramp ima "neobične planove" za borbu protiv pretnji kao što je Islamska država, a podseća i da je nekoliko dana nakon pobede telefonski razgovarao s tajvanskim čelnicima pa kasnije na Tviteru napao Kinu. 

AP/public

Kažu i da podržava rusku vladu, a da je u svoju stavio ljude koji na vojsku gledaju kao na prvu opciju. 

Ojačani Vladimir Putin će još više podržavati sirijskog predsednika, a svet napeto čeka šta će se sledeće desiti u Siriji, piše CNN, a prenosi Index.hr. 

Navodeći moguće probleme sa kojima će se još suočiti Amerika, CNN ističe stanje srednje klase, koja se po njihovoj oceni muči, jer mnoge porodice ne misle da im je budućnost osigurana. Sa strahom gledaju na rastući jaz između bogatih i siromašnih. Puno bolje stoje nego prethodnih godina što se tiče zaposlenosti i prihoda, ali ti poslovi nisu stabilni. 

CNN smatra i da je ekonomska nesigurnost oterala milione glasača od Hilari Klinton Donaldu Trampu. Koja god podela postoji između stranaka, imaju nešto zajedničko oko ove teme. Samo je pitanje hoće li Trampova administracija nešto preduzeti oko toga. 

Ključ bi mogao da bude u planiranom paketu obnove i izgradnje američke infrastrukture, koji bi mogao biti stimulans potrošnje koji će radnicima doneti dobre poslove. 

Tanjug

Jedno od gorućih pitanja je i borba protiv terorizma. CNN smatra da je vreme za potpunu promenu antiterorističke politike. SAD i svet suočavaju se s raštrkanom teroristickom mrežom koja zavisi od pojedinaca koji čine užasne stvari u njeno ime. Ovakvi napadi nazivaju se napadima na "mekane mete". 

Kao nacija, SAD nema strategiju za borbu protiv takvih napada. Morao bi se pronaći bolji način da se označe pojedinci koji bi mogli biti problematični. Takođe, trebalo bi se fokusirati i na meke mete, a ne samo na veća turistička odredišta. 

CNN se osvrće i na Trampove kritičare koji smatraju da bi njegovo vladanje moglo ugroziti slobodu medija i građanske slobode, a onda se osvrću i na američko novinarstvo za koje kažu da je u krizi. 

S druge strane, CNN zakljućuje da nije jasno ni šta ce uraditi američke demokrate, jer jedni smatraju da bi trebalo da sarađuju sa Trampom a drugi se protive tome. 

CNN pita i da li demokratske institucije mogu podneti Trampovo predsedništvo, navodeći da njegovi kritičari upozoravaju da kod novog predsednika vide autokratske i totalitarne težnje te da bi to moglo ugroziti slobodu medija i građanske slobode. 

Tramp je kako podsećaju već upozorio da će kažnjavati pojedine kompanije. Takođe, zasad još nije preduzeo korake da spreči sukob interesa unutar vlastitog poslovnog carstva. 

Hoće li na prvo mesto staviti dobrobit svoje porodice i ili dobrobit nacije, pita se CNN u analizi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile

pre 7 godina

Verujem da ce Tranp doprineti vracanju globalnog mira .SAD i Rusija to jedino i mogu .Problemi ce ostati u mnogim regionima , kao posledica Klintonovih. Blakan je kotao u kojem vri ,i koji s e ne moze resiti bez promena granica .Srbi , Muslimani , Hrvati , morali bi uraditi pravednu i realnu podelu teritoritorija, a potpm zabraniti manjinama pravo na ocepljenje .Potrebni su sposobni ljudi da to smisle i sprovedu .Nakon toga moze s e ocekivati duzi period stabilnosrti i razvoja .

mosa parezanin

pre 7 godina

amerika ce ici kako nas predsednik Dodik odluci.sve cemo sznanati poslije susreta sa predsednikom Amerike iza 20 januara.za dzabaga ne zove Trump jer zna zna najbolje jer ona nosi nase banjalucke cipele.

draza

pre 7 godina

TRAMP DANAS JEDNO KAZE A SUTRA DRUGO VEOMA SAM ZNATIZELJAN KAKO CE TAKAV JEDAN DA VODI NAJ JACU ZEMLJU TRENUTNO NA SVETU I STA CE BITI SA OVIM SVETOM

draza

pre 7 godina

AKO JE TACNO DA DEDA TRAPM BALKAN POKLANJA RUSIMA TO JESTE SRBIMA ONDA JE TO PONAVLJANJE 1933 GODINE KADA TADASNJE VELIKE SILE ENGLESKA I FRANCUSKA POKLONISE HITLERU CESKO SLOVACKU REPUBLIKU NADAJUCI SE DA CE TAKO NEMAN DA UMIRE AL KOLKO SU UMIRELE ZVER TIM GESTOM TO JESTE POKLONOM CESKO SLOVACKE NEMCIMA I ADOLFU VIDELI SMO POSLE 1940 PO KRVOPROLICU FASISTICKOME KOJI PREMASUJE SA 70 MILIONA LJUDSKIH ZIVOTA SVE DOTADASNJE RATOVE KROZ ISTORIJU

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija