• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

02.01.2017

23:59

(VIDEO) SIRIJA PROKLJUČALA OD RATA: Žestoke borbe zbog izvorišta vode, Asadova vojska napala pobunjenike!

Vesti

(VIDEO) SIRIJA PROKLJUČALA OD RATA: Žestoke borbe zbog izvorišta vode, Asadova vojska napala pobunjenike!

Podeli vest

Sirijska vojska bombardovala je danas pobunjeničku oblasti kod Damaska u pokušaju da se domogne izvorišta vode, dok pobunjeci navode da su sirijske vlasti prekršile opšti prekid vatre

Primirje uvedeno pre četiri dana, koje je jedno od niza prekida vatre od početka rata u Siriji pre skoro šest godina, trebalo bi da otvori put ka mirovnim pregovorima krajem januara u glavnom gradu Kazahstana pod okriljem Rusije i Irana koji podržavaju vladu Sirije, i Turske koja podržava pobunjenike.

Međutim, primirje bi moglo da bude ugroženo zbog nastavka bombardovanja područja Vadi Barada, pobunjeničkog regiona oko 15 kilometara od Damaska gde su izvorišta vode za četiri miliona stanovnika glavnog grada Sirije i okoline.

Sirijska vojska dve nedelje skoro svakodnevno bombarduje tu zonu dok su kopnene snage stigle danas skoro do jednog od velikih izvorišta vode.

Sirijske vlasti su prošle nedelje saopštile da su pobunjenici izveli "teroristički napad na izvore snabdevanja vodom" u Damasku i okolini.

List blizak vlastima Al Vatan preneo je da su "oružane grupe" sipale benzin u vodu za piće namenjenu Damasku.

Bombardovanja i sporadični sukobi nastavljeni su od prekida vatre uvedenog 29. decembra u ponoć po lokalnom vremenu.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je da su dva civila danas poginula u napadima sirijskih snaga u pobunjeničkog gradu Rastan.

Rusija i Turska su garanti sporazuma o prekidu vatre koji otvara put za pregovore zaraćenih strana. Grupa Džabhat Fatah al-Šam, nekada ogranak Al Kaide, kao i džihadisti Islamske države nisu obuhvaćeni sporazumom o prekidu vatre.

Sporazum o primirju podržao je i Savet bezbednosti UN.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mirko

pre 7 godina

Mislite posto su dzihadisti otrovali vodu koja snabdeva Damask? Ili kad su pre dva dana napali hriscansko selo kod Hame i zamalo izvrsili pokolj? Teraj misko i ne zaustavljaj se...

vlada

pre 7 godina

Zvanična vlast je jedina legitimna sila, koja, ako proceni, sme da reaguje u zaštiti gradjanske sigurnosti - svidelo se to nekom, ili ne! Kada su u pitanju teroristi, pod imenom "umerena opozicija", koja i nesme da postoji - tu ne važi "primirje"! Koje primirje sa kriminalcima!? Asade - završi ustavnu obavezu i ne obaziri se!

Nije bitno

pre 7 godina

Je li vama u redu to sto radi Asadova vojska? Ma dajte, ne ubijaju oni samo \"teroriste\", vec i malu decu i zene. Pa, zar su oni teroristi? Kom su sta skrivila ta decica? Koliko tih zena i dece izginu i nikom nista...bitno da se ubijaju \"teroristi\" tek rodjene bebe i one koje jos nisu rodjene... Cista glupost. Svaka zrtva je zalost sa koje god strane dosla...\n

Izbori 2024

Vesti

Čovek bez obraza, srama i stida! Evo ko je Srbin koji je je glasao za prijem samozvanog Kosova u SE!
c

Čovek bez obraza, srama i stida! Evo ko je Srbin koji je je glasao za prijem samozvanog Kosova u SE!

Potpredsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Snježana Novaković Bursać, članica delegacije BiH iz Republike Srpske, oglasila se za RT Balkan iz Strazbura i ocenila da je, po njenom mišljenju, "stav Saše Magazinovića po pitanju glasanja o prijemu tzv. Kosova neprikladan, imajući na umu da vrlo verovatno zna koliko je to pitanje važno i uznemirujuće za srpski narod u celini".

16.04.2024

22:32

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija