• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

08.01.2017

21:02

KRITIČNO ŠIROM EVROPE! Nevreme odnelo desetine života, zaledilo reke, odseklo sela!

Vesti

KRITIČNO ŠIROM EVROPE! Nevreme odnelo desetine života, zaledilo reke, odseklo sela!

Podeli vest

Snežne oluje i izuzetno niske temperature u Evropi odnele su više desetina života, odsekle sela od gradova, izazvale nestašice struje i vode, zaledilo reke i jezera, obustavilo avionske letove i uzrokovale brojne saobraćajne nesreće

Vanredna situacija je proglašena u nekoliko opština na jugu i jugozapadu Srbije, a brojna sela Peštarske visoravni su "odsečena" visokim snegom, zbog čega je više od 100 ljudi evakuisano. 

Polarne temperature uticale su na pojavu leda i na Jadranskom moru, javlja AP.

Crnogorska luka Bar u subotu je zatvorena, dok je u susednoj Hrvatskoj obustavljen morski saobraćaj. 

U subotu su u Poljskoj dve osobe umrle zbog smrzavanja, čime se ukupan broj umrlih od smrzavanja, od 1. novembra popeo na 55. 

U toj zemlji temperature su na planinama na jugu pale i do minus 30 stepeni.

U Italiji je zabeleženo osam smrtnih slučajeva zbog hladnoće, uključujući i muškarca koji je umro u podrumu nekorišćene zgrade u Milanu, a drugi na ulici blizu Arno reke u Firenci.

Vremenske neprilike navele su u papa Franju da u svom nedeljnom govoru posveti pažnju beskućnicima i tom prilikom "zamolio Boga da zagreje naša srca kako bi pomogli beskućnicima".

NEPOGODE ŠIROM EVROPE! Snežne oluje odnele devet života!

U Bugarskoj, u planinama blizu granice sa Turskom, od hladnoće su umrla dva muškarca iz Iraka i žena iz Somalije koji su pokušavali tim putevima da dođu do Evrope.

Brojna sela na severu Bugarske su ostala bez vode i struje, a prekidi struje se prijavljuju u celom regionu.

Policija u Bugarskoj saopštila je da je putnički voz izleteo iz kolovoza nakon što je udario u gomilu snega u centralnom delu zemlje.

Nekoliko glavnih auto puteva u Rumuniji je zatvoreno, a trajekti koji saobraćaju između Rumunije i Bugarske su otkazani.

Zvaničnici su saopštili da će škole biti zatvorene u ponedeljak i utorak u mnogim oblastima zemlje, uključujući i Bukurešt. 

AP navodi da je nemačka savezna policija saopštila da je pronašla 19 migranata, uključujući petoro dece, na auto putu u pokrajini Bavarskoj, koji su patili od hipotermije, nakon što ih je vozač ostavio na zadnjem delu nepokrivenog kamiona.

Led je u severnoj i zapadnoj Nemačkoj uzrokovao brojne incidente i povrede, a vatrogasna služba u Hamburgu primila je tokom vikenda 415 poziva koji su povezani sa vremenskim neprilikama, a zvaničnici su u toj zemlji obustavili transportni sistem i zamolili građane da kod kuće sačekaju bolje vremenske prilike.

Blizu Hanovera, jedna osoba je poginula u saobraćajnoj nesreći kada su kola zbog klizavog puta skrenula i zakucala se u drvo.

Sneg pada i u Istanbulu, zbog čega je obustavljeno stotine avionskih letova na dva gradska aerodroma. 

U istočnoj Francuskoj poginulo je četvoro Portugalaca kada je autobus proklizao na putu.

Za stotine građana Moskve temperatura od minus 27 stepeni nije razlog da se ne ide u grupnu vožnju biciklima.

Oko 500 biciklista, od kojih su mnogi nosili šubare i nestandardnu biciklističku odeću, vozilo je svoje dvotočkaše osam kilometara pored obale reke u Moskvi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija