• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rt.com/informer.rs

10.01.2017

13:12

CRNE KUTIJE OTKRILE SUROVU ISTINU: Ovo je TAČAN UZROK pada aviona s horom Aleksandrov iznad Crnog mora!

Vesti

CRNE KUTIJE OTKRILE SUROVU ISTINU: Ovo je TAČAN UZROK pada aviona s horom Aleksandrov iznad Crnog mora!

Podeli vest

Uzrok pada ruskog aviona TU-154 u Crno more je preopterećenost i greška kopilota, tvrde pojedini ruski mediji pozivajući se na izvore iz Ministarstva odbrane. Kako navode, uzroci su otkriveni posle iščitavanja podataka iz svih crnih kutija

 

 

Avion u kojem su bili pripadnici ruskog vojnog hora, koji su leteli za Siriju na proslavu, pao je zbog nekoliko povezanih uzroka, tvrde ruski mediji.

Podaci iz crnih kutija pokazuju da je avion bio maksimalno opterećen prilikom poletanja iz Sočija, gde je sleteo na dopunu goriva. Pored punih rezervoara, i tovarni prostor bio je napunjen do maksimuma. Kako su utvrdili stručnjaci, u trećem minutu poletanja, na visini od oko 450 metara, kopilot Aleksandar Rovenskij pomešao je komande stajnog trapa i zakrilca i umesto da uvuče stajni trap, pomerio je zakrilca iz položaja za poletanje. Zbog toga je avion, koji je bio veoma opterećen, počeo da gubi brzinu, ušao u prevučeni let, izgubio visinu pri uzletanju i pao, tvrde ruski mediji.

- Piloti Roman Volkov i Aleksandar Rovenski u prvim sekudnama bili su zbunjeni, ali su reagovali brzo i pokušali sve da izvuku avion. Međutim, nedostajalo im je visine i brzine da bi mogli da spreče tragediju. Prvo je u površinu mora udario repni deo aviona, a zatim desno krilo, posle čega se avion raspao - rekli su izvori iz ruskog Ministarstva odbrane.

 

 

Piloti koji su leteli na ovom tipu aviona potvrđuju ovakvu mogućnost. Kažu da se komande zakrilaca i stajnog trapa nalaze jedne uz druge u gornjem, desnom uglu kabine, iznad vetrobranskog stakla. Komande zakrilaca su levo, a stajnog trapa desno i moguće je da kopilot, koji sedi pored njih i zadužen je za njihovu kontrolu, nije obratio dovoljno pažnje i da je pomerio pogrešnu komandu.

Ruski mediji navode i da je jedan od mogućih uzroka to što posada nije prošla obuku za reagovanje u kritičnim situacijama.

- U vojnoj pilotskoj školi, koju su prošli Volkov i Rovenski, verovatno nisu obučavani za reagovanje u kritičnim situacijama na niskim visinama. Da su izbegli prevučeni let, mogli su da izvuku avion. Pored toga, velike su šanse da bi uspeli da izvuku avion da on nije bio pretovaren. O tome da je avion bio pretežak govori i to što je prvo udario repnim delom u vodu - tvrde izvori ruskih medija iz komisije koja je istraživala nesreću.

 

 

Avion TU-154 ruskog Ministarstva odbrane srušio se u Crno more odmah posle poletanja iz Sočija, a u njemu je poginulo 92 ljudi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sasa

pre 7 godina

Da sve se mislim...ja a i pametniji ljudi od mene kazu sledece...da rusi imaju vec dosta razloga da pokrenu 3svecki rat ali da cute i trpe...naravno nece to trajati vecno ali za sada uzimaju...mozda cekaju trampa da se obracunaju na drugi nacin....utvrdeno je da je francuski brod bio u lizini...ratni brod sto ima pricipalnu fuksiju da ometa svu elekroniku...kako objasniti da su motori se ugasili?to ovde u ovaj clanak nije ni uvedeno...da vas napomeme sta su amerikanci zapretili kada su rusi usli u skukob sa islamskom drzavom u siriji...da ce monogo rusa stradati i aviona biti oboreno...zar nema vec nekoliko slucaja od tada?zar nije ubijen ambasador u turskoj?amerikanci na svaki moguci nacin traze svecki rat...ne narod nego ta vlada sto za dest dana treba da se povuce...a rusia cuti posto kada bi javno priznali da su napadnuti i na koji nacin...morali bi da krenu u rat

Feniks1

pre 7 godina

Ti ne citas dovoljno . Rusi su sami rekli da nije bilo dovoljno goriva i zato se srusio . Ako ne pise u ovom clanku ne znaci da nesto nije bilo .

Sasa

pre 7 godina

Ne samo da sam cito taj clanak nego sto na tu temu...srpske rumunske pa i francuske novine...sta ti pricas bre kad je tek poleteo a sleteo je na tom aeodromu bas da mi napunio goriva do vrh...

janko

pre 7 godina

Zar i u ovakvom trenutku ne mozes a da ne budes zloban?

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija