• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.01.2017

10:34

NATO NIJE USPEO DA SAKRIJE ZLOČIN! Vojne snage SAD u Avganistanu ubile 33 civila "u samoodbrani"!

Vesti

NATO NIJE USPEO DA SAKRIJE ZLOČIN! Vojne snage SAD u Avganistanu ubile 33 civila "u samoodbrani"!

Podeli vest

NATO je danas potvrdio da su snage SAD u Avganistanu ubile 33 avganistanska civila "u samoodbrani" u Kunduzu prošle godine, u incidentu koji predstavlja jedno od najspornijih pitanja u 15-godišnjem avganistanskom sukobu

 

"Istragom je utvrđeno, nažalost, da su ubijena 33 civila, a 27 ih je ranjeno", saopštila je misija NATO u Avganistanu, prenosi AFP.

U saopštenju se navodi da su američke snage, da bi odbranile sebe i avganistanske snage, uzvratile u samoodbrani vatrom talibanima koji su koristili kuće civila kao položaje za pucanje.

- Bez obzira na okolnosti, duboko žalim zbog gubitka nedužnih života - rekao je general Džon Niklson, komandant američkih snaga u Avganistanu.

U incidentu koji se dogodio 3. novembra 2016, američke i avganistanske snage su pozvale na vazdušno pojačanje kada su ušle u sukob sa talibanskim snagama koje su se krile u kućama civila u jednom selu u nestabilnoj severnoj provinciji.

Civili, među kojima je bilo i žena i dece, "verovatno su bili unutar objekata iz kojih su talibani pucali", navodi se u izveštaju.

Tanjug/AP

U toj pucnjavi su poginula i dva američka i tri avganistanska vojnika.

Smrt civila je u to vreme izazvala gnev, a rođaci žrtava su tela mrtve dece vozili u otvorenim kamionima ulicama Kunduza.

I UN su pokrenule istragu o ovom incidentu, istakavši da je gubitak života ijednog civila "neprihvatljiv", a zaključci te istrage treba da budu objavljeni do kraja ovog meseca.

Civilni gubici koje su izazvale snage NATO jedno su od pitanja koja su izazvala najviše podela u 15-godišnjem sukobu sa pobunjenicima u Avganistanu, podseća francuska agencija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
arsa

pre 7 godina

Kada to uradi srpska vojska to se tumaci kao ratni zlocin a kada to isto urade SAD onda je to kolateralna steta.Kakav cinicni naziv za ubijanje neduznih ljudi.Kao da se radi o nekoj materijanoj steti.Na zalost, oni to stvarno tako gledaju.

zora

pre 7 godina

Zlocinacka organizacija koja se bori za ljudska prava.Dole Ameri, dole NATO ubice.

nati

pre 7 godina

Koliko ono bese hiljada i hiljada bombi Obama prosuo na njih i samo tridesetak ljudi stradalo.Pa to su oni sto su uslikani a hiljade njih koji nisu uslikani se sakrivaju od javnosti.Obama treba na sud za genocid nad mnogim zemljama i narodima  a i one Talmud ubice koje to sve reziraju.\n

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija