• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.01.2017

23:57

ALBANAC DŽIHADISTA UHAPŠEN U BEČU: Planirao bombaški napad, sprečili ga u poslednjem trenutku!

Vesti

ALBANAC DŽIHADISTA UHAPŠEN U BEČU: Planirao bombaški napad, sprečili ga u poslednjem trenutku!

Podeli vest

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka potvrdio je veceras da je policija sprecila moguci teroristicki napad i da je osumnjičen Austrijanac albanskog porekla

On je, na hitno sazvanoj konferenciji za štampu, nakon što je objavljena vest u medijima da je uhapšen jedan islamisticki radikalizovani Albanac koji je planirao bombaški napad u Becu, rekao da je uhapšeno lice osumnjiceno za terorizam, i da se radi o Austrijancu migrantskog porekla.

Sobotka je ukazao da je u 10.bečkom okrugu uhapšen 18-ogodišnjak i da je u toku istraga, zbog cega se ne mogu iznositi detaljniji podaci.

On je preneo da je 18-ogodišnjak prijavljen u Becu, i da su ukazi na njega i moguce planove za bombaški napad došli iz inostranstva.

Sobotka nije želeo da kaže iz koje zemlje su austrijske vlasti dobile upozoravajuce informacije. Trenutno, kako je dodao, vlasti analiziraju veze uhapšenog sa inostranstvom.

Prema njegovim recima austrijske vlasti su par dana pratile osumnjičenog, dodajuci da, kada govori o par dana, to znaci izmedu jednog i cetiri.

Takode je preneo da se osumnjiceni nije opirao hapšenju, kao i da postoje indicije da je islamisticki radikalizovan, što se trenutno proverava.

Saradnja sa stranim sluzbama, prema recima generalnog direktora za javnu bezbednost Konrada Koglera, vodila je ka uspeshu.

On je kazao da će domaće bezbednosne snage ostati u stepenu povećane pripravnosti dok traje istraha.
AP/Photo



Potpredsednik becke policije Karl Marer apelovao je na građane da budu obazrivi.

Sobotka je, u dnevniku austrijske državne televizije ORF, pojasnio da je više stranih službi, sa kojima je Austrija umrežena, prenelo informacije o opasnosti.

Prema njegovim rečima, postoje indicije da je osumnjičeni imao kontakte sa radikalno islamističkom scenom.Sobotka je podvukao da je plan za napad imao salafističku pozadinu.

Takođe je naglasio da se ne radi o povratniku sa ratišta, već o austrijskom državljaninu albanskog porekla.

Najavio je da sada predstoji saslušanje i da je želja da se rasvetli pozadina, to jest da li iza njega stoji šira mreža.

Upitan koje su bile planirane mete osumnjičenog Sobotka je naglasio da je bilo reči o podzemnoj želenici, ali i napadi po modelu viđenom u Berlinu ili najnoviji slučaj u Melburnu.

„Sva sredstva mogu sada postati oružje“, podvukao je on.

Pozvao je građane da budu obzrivi, ali da ne menjaju način života, jer je to glavni cilj terorista, da policiji prijavljuju sumnjive situacije, kao što je napušten prtljag ili slično.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
laza

pre 7 godina

Pa sta je sad????? Jer je to vasa kreacija, zaboravila na vas......HHHHHHAAAAAAA Tek cete vi i videti i osetiti Albance na delu i njihov radikalni terorizam usko povezan sa islamom, kao da ste zaboravili da je islam sekta a ne religija ili jednostavno to necete sami sebi priznati jer ih je vas vatikan stvorio da bih, sto pre unistio pravoslavlje ali malo se zajebao u racunici, jer ste i vi katolici otpad hriscanskog roda zajedno sa vasim cedom Islamom, pa otud i paralele o stvaranju islamskih drzava na balkanu i evropi sada u celini, poput BiH i Albanije i Kosova,sta je sad, pa zar to nisu jadni Albanci koji su ubijani i proterivani od zlih Srba??????? Neka vam je i bice vam toga sve vise i vise sto vam od svega srca zelim, i vama i celoj EU a ponajvise Francuzima i Englezima najprljavijem narodu na celoj planeti uz naravno Analmerikance!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Goran

pre 7 godina

Ko drugi nego šiptar terorista, ima ih puno radikalnih religijom vodjenih ekstremista i u Bosni, gde im arapi grade šeriat i kalifat i onda ocekuju da smo dobri sa njima. Bezi izmetbegovic i ŽIVELA REPUBLIKA SRPSKA!n

banat1952

pre 7 godina

Pa gospodo Austrijanci izvolite, pa i dalje primajte "jadne" siptare i pomazite im...nazdravlje.

simasipa

pre 7 godina

Ma da li je moguce da je to albanac, jadni fini ljudi u koje se cela evropa kune, ma nije moguce daj proverite jos jednom nemojte da se brukate, ako cuje Brisel sta cete onda? Austrijo, pa njegova ljudska prava su ugrozena, odkud zna dete sta je sto kila exploziva, pustite ga da zavrsi zapoceti posao, ne ometajte ga, pa on je albanac, ej. Neka se obe strane uzdrze (albanija i austrija) od dalje napetosti. Srecno vam snjima bilo evropo.\n

MAMA CECA

pre 7 godina

E Simo ljudino BAS TE VOLIM....SVAKA TI CAST NA VRHUNSKOM KOMENTARU...da mogu 500 puta bi ti dala zeleni prstic:)

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija