• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.01.2017

14:37

POLITIKO: Tramp jasno poručio Evropi - NE RAČUNAJTE NA NAS!

Vesti

POLITIKO: Tramp jasno poručio Evropi - NE RAČUNAJTE NA NAS!

Podeli vest

Poruka koju je novi predsednik SAD Donald Tramp poslao saveznicima u Evropi bila je jasna i jednostavna – ne računajte na nas, piše Politiko

- Mnogo decenija smo obogaćivali stranu industriju na račun američke, pomagali vojske drugih država i dopuštali tužno slabljenje naše. Branili smo granice drugih država, umesto da branimo svoje. I potrošili smo milijarde dolara u inostranstvu, dok je zanemarena američka infrastruktura propadala - rekao je Trump u svom inauguracionom govoru.

Kako navode, nijedna oblast nije više profitirala od bezbednosnih garancija SAD posle Drugog svetskog rata od Evrope. 

I pre preuzimanja dužnosti rekao Tramp je izjavio da je NATO zastareo, hvalio je ruskog predsednika Putina i javno izjavio da mu nije bitno hoće li Evropska unija preživeti. 

U svom govoru nijednom rečju nije ublažio strahove koji se šire Evropom, a nije pomenuo ni NATO, ni EU. 

Kako navode, najveći strah evropskih političara je da će Tramp postići sporazum s Rusijom koji bi izolovao Evropu. 
 
Tanjug/AP Photo

Jedna od teorija je da su Trampov prioriteti inostrane politike mogli da budu obuzdavanje Kine i borba protiv Islamske države. Ako Tramp odluči da uključi Putina u te planove, Evropa bi mogla da bude izostavljena, prepuštena ruskim prijetnjama. 

Tada bi države mogle da počnu sa sklapaju nova savezništva unutar regiona, što bi moglo da stvori podele na kontinentu. 

- Sami temelji su u pitanju. Ako sigurnosne garancije Amerike za Evropu više nisu bezuslovne, NATO bi mogao da se uruši. To bi moglo da dovede do rastvaranja EU i evra - rekao je Jan Tašu, direktor Ričard Holbruk foruma u Berlinu. 

Ipak, on kaže da taj scenario nije verovatan za sada. 

Politiko navodi da bi ključni signal za Evropu mogao da bude prvi državnički susret Donalda Trampa - hoće li biti s nekim od evropskih lidera poput Angele Merkel ili s Putinom? Nemačka kancelarka ove nedelje izjavila je da bi volela da poseti Trampa u Vašingtonu, ali da još nije pozvana.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miroslav

pre 7 godina

Kara ovo citam midlim da manjam. Dali ce set ovako lepo da se promeni? A ako hoce...hoce li Vucic i dalje da sledi put u fantomski EU? Lepo je znati da ce Vuk i Tadic da dobiju boginje jer nema vise ambas de u Beogradu gde motu da uzmu instrukcije...

sale988

pre 7 godina

ŠTA LI ĆE VELIKA HRVATSKA ???' .... Čime će sada moći da preti i kurči se kada joj velikog brata ne bude iza leđa ????

lule

pre 7 godina

Jedino su Rusi i Srbi navijali zate, mili brate.Samo tako al nemoj da promašiš pa da mi ispadnemo kolateralna šteta...

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija