• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

24.01.2017

18:15

ANGELI JEDAN RIVAL MANJE: Lider SPD Zigmar Gabrijel ne želi da se kandiduje za kancelara!

Vesti

ANGELI JEDAN RIVAL MANJE: Lider SPD Zigmar Gabrijel ne želi da se kandiduje za kancelara!

Podeli vest

Nemački vicekancelar i lider Socijaldemokratske partije Zigmar Gabrijel izjavio je danas da se na ovogodišnjim izborima neće kandidovati za kancelara, navodeći da će njegova stranka "imati više šanse ako kandidat bude neko drugi"

Njegova izjava usledila je ubrzo pošto je predsednik Nemačke Joahim Gauk ranije danas potvrdio da će izbori biti održani 24. septembra.

Gabrijel je za magazin Štern rekao da je uveren da će njegova stranka "imati više šanse na izborima ako kandidat za kancelara bude neko drugi".

Kako je saopštila Socijaldemokratska partija, Gabrijel je predložio Martina Šulca, doskorašnjeg predsednika Evropskog parlamenta, koji se nije kandidovao za drugi mandat na toj funkciji kako bi se vratio u politiku svoje zemlje kao kandidat za kancelara.

POLITIČKI ZEMLJOTRES U NEMAČKOJ: Šulc izlazi na crtu Merkelovoj u trci za kancelara!

Socijaldemokrate su u vladi Nemačke koalicioni partneri Demohrišćanske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel.

Magazin Štern navodi da bi Gabrijel, aktuelni vicekancelar i ministar ekonomije, mogao da postane novi šef diplomatije, ako njegov stranački kolega, ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer, u februaru bude izabran za predsednika Nemačke.

Očekuje se da će na izborima 24. septembra, zahvaljujući pojačanom antimigrantskom raspoloženju u Nemačkoj, u parlament ući i nacionalistička stranka Alternativa za Nemačku (AfD), koja prema anketama ima podršku 12 odsto birača.

Reuters


Kancelarka Angela Merkel pokušaće da osvoji četvrti mandat, ali je neizvesno ko će joj biti koalicioni partner u vladi ako AfD uzme značajan deo glasova drugih stranaka.

Demohrišćanska unija u anketama trenutno vodi sa 36 odsto glasova, a slede je socijaldemokrate sa 21 odsto. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija