• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

24.01.2017

19:05

AMERIČKI PRST U OKO PUTINU I ERDOGANU: SAD naoružale Kurde i grade najveću vojnu bazu u Siriji!

Vesti

AMERIČKI PRST U OKO PUTINU I ERDOGANU: SAD naoružale Kurde i grade najveću vojnu bazu u Siriji!

Podeli vest

SAD grade vojnu bazu nadomak grada Hasaka na severoistoku Sirije, 70 kilometara od granice sa Turskom i 50 kilometara od granice sa Irakom, objavio je portal „Basnjus“, koji analitičari povezuju sa predsednikom Iračkog Kurdistana Mesudom Barzanijem

Prema podacima ovog medija, SAD su već prebacile u bazu oko 800 vojnika. Na taj način Vašington eventualno planira da podrži Sirijske demokratske snage, koje učestvuju u oslobađanju Rake i Dejr el Zora.

Izvor u Sirijskim demokratskim snagama, koji je želeo da ostane anoniman, potvrdio je Sputnjiku navode o formiranju velike baze u selu Til Beder.

- Nedavno je predsednik Saveta demokratske Sirije Ilhan Ahmed posetio SAD. Nakon ove posete započela je izgradnja baze, a u selo su stigli američki vojnici. To će biti najveća američka baza na teritoriji Sirije, njen kapacitet je 5.000 vojnika. Takođe, na njoj će biti razmešteni i američki avioni- rekao je izvor.

Da su američki vojnici prisutni u ovom delu regiona za Sputnjik je potvrdio i Abdulazis Junus, predstavnik Sirijskih demokratskih snaga zadužen za spoljnopolitička pitanja.

U tom kontekstu, zabrinutost izazivaju izjave predstavnika kurdske Partije demokratskog saveza (koja čini okosnicu Sirijskih demokratskih snaga) da Kurdi neće poštovati odluke koje budu usvojene na pregovorima u Astani.

news.com.au

- To bi moglo da dovede do vrlo neprijatnih iznenađenja-kaže za Sputnjik bivša poslanica u turskom parlamentu i šefica katedre za međunarodne odnose Univerziteta Ufuk u Ankari Oja Akgjonenč Mugisudin.

„Informacije o američkoj bazi u regionu, koji je pod kontrolom kurdskih snaga samoodbrane su zabrinjavajuće. SAD su naoružale sirijske kurde i na taj način su jasno stavile do znanja na čijoj su strani u sirijskom konfliktu.

MEDVEDEV: Obamina administracija uništila odnose SAD i Rusije - MNOGO TOGA GLUPOG SU NAPRAVILI!

Ali zašto je to potrebno Amerikancima? Kao prvo, na taj način oni će uz pomoć Kurda voditi indirektan rat u Siriji i Iraku, jer saveznici ne žure da stave svoje vojnike na raspolaganje američkim komandantima.

Kao drugo, na taj način Vašington osigurava bezbednost Izraela, jer regioni u kojima žive Kurdi će se koristiti kao tampon-zona u slučaju eventualnog napada Irana“, kaže Mugisudin.

Ona smatra da bi SAD trebalo da sprovode izbalansiraniju politiku na Bliskom istoku. „Stvaranje nove američke baze nije korak ka pomirenju, nego, naprotiv, korak ka novim ratovima“, ističe ona.

VAŠINGTON POST TVRDI: Rusija zove Trampove ljude na pregovore o Siriji!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mile

pre 7 godina

Svetski teroristi.Rusi treba da naprave bazu u Ukrajini,po istom principu, a Sorosoidi neka kmece.\n

Bole

pre 7 godina

Не ради се овде о никаквом прсту у оку Русији и Ердогану, већ о прећутном договору између САД, Русије и Израела. У стратешком смислу курдски регион на северу Сирије Русији не представља велики проблем. Био би проблем када би се Курди спустили ближе сиријском Еуфрату у оном делу према граници са Ираком и евентуално прешли реку. Е онда би то био проблем али сам уверен да се то неће десити. Уосталом пре неки дан је био и састанак између сиријских Курда власти у Дамаску где исказана спремност за давање федералне јединице Курдима унутар Сирије, Турска ће морати да се задовољи да се источни део сиријског Курдистана не споји са курдским регионом Африн на западу Сирије и зато је Русија и дозволила улазак турској војсци у Сирију.

veliborxxl

pre 7 godina

Evo neka i Putin izgradi najvecu vojnu bazu u Rep.Srpskoj... Sablon im je isti i na Kosovu.Moras da im das nesto da bi dobio nesto.Ipak su jaci...

DJ Kramp

pre 7 godina

@Sasa samo ti sumLJaj, a da nisi sam to je logicno\n

grof01

pre 7 godina

Šta je ovo?!Pa rekli su da će tramp pobratimiti se s putinom!Nema svrsavanja srba na Trampa???!!!Srbi u nokautu!!!

ATOMSKA SPARTA

pre 7 godina

Samo polako drugare, gde si se odmah toliko brzo zaleteo kad znas da ovakve vesti umeju da budu samo jos jedna u nizu od povecih "novinarskih patki" a ti si je od odmah jos iz prve progutao, na kraju krajeva ako ne mozemo da svrsavamo na Trampa ono bar cemo uvek moci da svrsavamo po hrvaticama, to bar nikad nije bio problem haaahahahahahahahaha

Sargarepac

pre 7 godina

Eto lepo nelegalno nepozvani usli u zemlju i prave svoju bazu bez dozvole te zemlje..znaci teroristicki osvajacki akt...da se zavede pod teroristickom pretnjom od strane Amerike...\n

Dejan

pre 7 godina

Nicu baze ko pecurke svuda po svetu. Kada pukne veliki rat prvo ce da nastrada narod na cijoj teritoriji se nalaze strane baze. Kurdi su nomadi i slicni su romima i nikada nece moci da oforme funkcionalnu drzavu. Ako se to desi bice neka vestacka tvorevina kojom upravlja Amerika. Sve se svodi na naftu dok je ima...

Izbori 2024

Vesti

Važno je da se čula istina! Maja Gojković: Podrška predsedniku Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u SB UN!
Politika

Važno je da se čula istina! Maja Gojković: Podrška predsedniku Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u SB UN!

Dajem punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u Savetu bezbednosti UN, najvišem forumu svetske politike. Naša zemlja je u prethodnom periodu suočena sa izuzetno teškim pitanjima samo zbog posvećenosti slobodoljubivoj i samostalnoj politici i zbog apsolutne odlučnosti da odbrani interese svoje države i naroda, koji je izložen najvećim izazovima decenijama unazad.

23.04.2024

09:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20