• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Slobodna dalmacija

25.01.2017

21:37

(VIDEO) MISTERIOZNA SMRT BIN LADENOVIH UBICA: Operacija Neptunovo koplje bila im je POSLEDNJI ZADATAK U ŽIVOTU!

Vesti

(VIDEO) MISTERIOZNA SMRT BIN LADENOVIH UBICA: Operacija Neptunovo koplje bila im je POSLEDNJI ZADATAK U ŽIVOTU!

Podeli vest

“Osveta je jelo koje se poslužuje hladno”, kaže vekovima stara poslovica, a možda najpoznatiji slučaj osvete islamista vezan je za likvidaciju Osame bin Ladena. Za njegovu eliminaciju bila je zadužena izrazito elitna jedinica američke mornarice
pinterest.com

Reč je o mornaričkim “fokama”, ali i njihovoj još više istreniranoj i specijalizovanoj verziji, takozvanoj “Tim 6” jedinici. Oni su 2. maja 2011. godine upali u čuvani kompleks u Abotabadu u Pakistanu gde su locirali i pogubili u tom trenutku vodećeg svetskog teroristu.

Treba se, međutim, vratiti godinu dana unatrag, kada je tada čelni čovek CIA Leon Paneta otišao kod Baraka Obame i rekao mu kako su obaveštajci “verovatno otkrili sklonište Bin Ladena”. I tako je počela zajednička operacija CIA i “Tim 6”.

Obuka je bila obavljena u specijalno dizajniranoj maketi Bin Ladenovog kompleksa, a tim je trebalo da predvodi izvesni Džejms, što je bilo izmišljeno ime, piše Slobodna Dalmacija.

Također među 24 pripadnika “Tima 6” bio je i belgijski ovčar Kairo (koji je nosio specijalan oklop za pse otporan na eksploziv, vredan više hiljada dolara), posebno istreniran da detektuje Bin Ladenov miris u slučaju da se teroristički vođa sakrije u nekom od tajnih prolaza unutar skloništa.

Tako su u nedelju 1. maja, oko 23 sata, u noći bez mesečine, iz Džalalabada prema Abotabadu poletela dva helikoptera “blekhok” . U svakom od njih bilo je 12 “foka”.

pinterest.com

Hici u grudi i u glavu

Originalni plan predviđao je nadletanje helikoptera nad Bin Ladenovim kompleksom, brzo spuštanje 19 članova “foka”, koji bi potom u manje od dva minuta trebalo da obave napad. Ipak, specijalne snage nisu predvidele probleme s helikopterom…

Naime, kada je prvi helikopter morao prisilno da sleti u okruženje vile terorističkog vođe, dobro promišljeni plan A je propao. Brzo je stavljen u opciju “plan B “. Drugi helikopter je sleteo nedaleko od vile i Amerikanci su morali da koriste eksploziv da bi ušli u nju.

Bin Ladenovo obezbeđenje nije bilo doraslo američkim snagama. U unakrsnoj vatri ubijena su trojica muškaraca i jedna žena. Već tokom prve razmene vatre tri Amerikanca su se našla na trećem spratu u hodniku licem u lice s Bin Ladenom.

Prema navodima svedoka, oni su ga odmah prepoznali. Bin Laden se vratio nazad u svoju sobu. Specijalci su nasilno otvorili vrata. Tada su dve žene pokušale da zaštite Bin Ladena, ali su navodno odgurnute. U samo nekoliko sekundi jedan od američkih vojnika pucao je Bin Ladenu u grudi, a drugi mu je ispalio metak u glavu.

pinterest.com

Četiri dana kasnije smrt svog vođe potvrdila je i sama Al Kaida iako su nakon toga usledile glasine o tome kako je Osama zapravo preživeo napad, te da je umro nekoliko godina kasnije usled problema sa bubrezima. Bin Ladenovo telo je bačeno u more kako bi se sprečilo eventualno stvaranje kulta ličnosti na njegovom grobu.

“Nevidljivi ratnici”

Akciju šifrovanog imena “Neptunovo koplje”, “Tim 6” izvršio je u saradnji s CIA, a ubrzo nakon izvršenja Barak Obama pohvalio se svetu kako su SAD pogubile dugo traženog terorističkog vođu. I sve bi bilo krasno da tri meseca kasnije, tačnije 6. avgusta iste godine, u jednom od najvećih gubitaka života vojnika u ratu protiv terorizma nisu smrtno stradala 22 pripadnika istog onog “Tima 6”.

U Avganistanu je jedna vešto naciljana raketa iz ručnog bacača pogodila vojni transportni helikopter CH-47D i u smrt poslala 38 ljudi, od kojih su 22 bile “foke”.

pinterest.com

Talibani su ih čekali

-  Ubijeni su, eliminisani, poslati u smrt. Ne znam kako bih drugačije to pojasnio. A najviše me zanima jesu li namerno ubijeni ili je nekakav kreten u Ministarstvu odbrane uprskao kao što je to uradio i naš potpredsednik – rekao je Majk Sevidž, otac jedne od žrtava. 

On je ujedno i najzagriženiji “progonitelj istine” (kako sam sebe zove) od svih porodica koje je smrt njihovih sinova, očeva, braće u Avganistanu pogodila.

- Bilo kako bilo, neko mora da ide u zatvor zbog toga – smatra Sevidž.

Isto se pita i čarli Strejndž, čiji je sin takođe izgubio život u tragediji tokom akcije “Extortion 17”. Pita se da li je neko smestio elitnoj jedinici koja se našla na crnoj listi islamista. Čak se pita da li je to napravio neko iz avganistanske Vlade željan osvete zbog smrti Bin Ladena.

- Neko je dao informacije talibanima - kazao je Strejndž, čiji je sin bio kriptolog, odnosno presretao je i dešifrovao poruke.

- Znali su, imali sigurnu dojavu. Čekali su, bili su spremni, a neko je poslao naše momke baš pred njihov nišan - kazao je Strejndž, a Dag Hamburger, koji je takođe izgubio sina, ne može da se načudi koliko je zapravo “bilo glupo da spori helikopter sleti samo 100 metara od talibanskog uporišta”.

Leteli su “traktorom”

- “Činuk” je možda pouzdana mašina, ali to nije helikopter, to je traktor. “Tim 6” je u lov na Bin Ladena išao u specijano opremljenim helikopterima “blekhok”. Njima su upravljali piloti obučeni za nizak i brz let. U principu, reč je o vazdušnom ferariju, izrazito brzoj letelici koju je jako teško naciljati, naročito s ručnim bacačima kakvima talibani raspolažu.

“Blekhok MH” su idealni helikopteri za takve zadatke, kada se vode operacije na prostorima omeđenima brdima koji su naročito opasni. Ovi novi modeli ne samo da su brži, nego imaju i radare koji odmah detektuju lansiranu raketu. Takođe su pogodniji za noćne letove. Ne znam zašto te noći nisu leteli njime - pitao se Hamburger.

Njegove sumnje dele i ostale porodice koje se nikako nisu složile sa službenom istragom sprovedenom nakon tragedije “Extortion 17”. Istragu je sprovodio general Džefri Kolt koji ju je zaključio tako što nije ni pronašao ni uputio na krivca za pogibiju vojnika, a pravdao se tako da mu to nije ni bilo naređenje. U međuvremenu su se dogodile razne tužbe, a veliki broj pitanja ostao je bez odgovora…




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Srbenda

pre 7 godina

Ni kule bliznakinje u New York nisu srusene...sve je to fotomontaza, ni na Mesecu niko nije bio, stalno nas lazu Amerikanci.

boban

pre 7 godina

Ubijeni su da ne bi pricali o nepostojecoj akciji ubijanja Bin Ladena. Ipak je on americki covek.\n

igor

pre 7 godina

stalno im pada plan u vodu zbog previda sa helikopterima. isto kao u operaciji orlova kandza kada se Delta izblamirala za sve pare

xx

pre 7 godina

bila istina ili laz ti skotovi su zavrsili onako kako i zasluzuju

zora

pre 7 godina

Naravno da su eliminisani.Ameri su ih prodali Arapima, znajuci da su teroristi njihova organizacija.Nikada ih nista nije sprecilo da eliminisu svoje ljude zbog nekih ciljeva.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Тако ЦИА - "пере судове"...!!

Mimi

pre 7 godina

Cela priča je u najmanju ruku čudna. Šta su radili sa Sadamom a Bin Ladena nikada nisu ni uhvaćenog ni ubijenog prikazali. Smejurija i izmišljena priča za malu decu.

mile

pre 7 godina

Amerikanci su Bin Ladena čuvali i znali su u svakom trenutku gde je, dok god im je odgovarao živ dotle su sve terorističke akcije pripisivali njemu.Kada je Obama došao na čelo Amerike "bilo je vreme" da se nešto uradi po pitanju terorizma i onda su Bin Ladena ubili u njegovoj kuci. A u međuvremenu su i sami pravili terorističke akcije svuda u svetu pod izgovorom da je to radio Bin Laden. Čak je Bin Laden morao da čita(kada se to prenosilo video porukama) šta mu je napisano u Americi.Toliko o istini i naravno ovi vojnici su morali da budu ućutkani jer su znali gde su našli i ubili svirepo Bin Ladena

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija