• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Avaz

27.01.2017

22:45

ŠOK, KALIFORNIJA PODNELA ZAHTEV ZA OTCEPLJENJE OD SAD: Moguć referendum o nezavisnosti i raspad Amerike?!

Vesti

ŠOK, KALIFORNIJA PODNELA ZAHTEV ZA OTCEPLJENJE OD SAD: Moguć referendum o nezavisnosti i raspad Amerike?!

Podeli vest

Predlog da se američka savezna država Kalifornija otcepi od Amerike i službeno je predan Kancelariji državnog sekretara SAD

Ukoliko ovaj predlog prođe pravno-administrativne procedure, mogao bi da pokrene referendum o otcepljenu ove savezne države od ostatka SAD.

Ovu inicijativu pokrenula je grupa "Kampanja za nezavisnost Kalifornije", koja je prikupila čak 600.000 glasova građana ove države koji žele otcepljenje od Amerike.

 

 

Ukoliko ova inicijativa prođe, a analitičari smatraju da ima velike šanse, već u martu 2019. godine mogao bi da bude raspisan referendum na kojem će građanima biti postavljeno ovo pitanje:

"Da li bi Kalifornija trebala postati slobodna, nezavisna i suverena država?"

Prema Ustavu SAD, da bi referendum bio legitiman, on mora da ispuni uslove, što znači da na njega izađe minimalno 50 posto biračkog tela, te da za "Da" glasa bar 55 posto građana koji izađu na referendum.

Ukoliko bi se gore nabrojani uslovi ispunili, bio bi podnet zahtev za prijem u članstvo Ujedinjenih nacija, navodi NBC.

Reuters

Broj građana Kalifornije koji žele nezavisnu državu raste iz godine u godinu, pa je prema poslednjoj anketi, urađenoj ove sedmice, čak 32 posto građana ove savezne države izrazilo želju za otcepljenjem. Poređenja radi, u 2014. godini samo 20 posto građana je bilo za otcepljenje.

Pobedom Donalda Trampa na izborima u SAD, situacija u Kaliforniji dodatno je usijana.

Naime, upravo je Kalifornija bila glavno uporište Hilari Klinton, koja je na izborima za predsednika SAD prošle godine u Kaliforniji dobila čak 4.269.978 glasova više od Trampa.

Tramp je poprilično omražen u Kaliforniji, pogotovo nakon što je ove sedmice naredio izgradnju zida sa Meksikom. U Kaliforiniji živi ogromna zajednica Meksikanaca, koji čine čak 38,8 posto ukupnog stanovništva ove države.

Informer

S obzirom na Trampa i njegov neprijateljski stav prema Meksikancima, kao i činjenicu da ni među ostalim stanovništvom Kalifornije nije popularan, nije isključena mogućnost da ova savezna država istupi iz SAD.

Međutim, nije samo Kalifornija ta koja želi da istupi iz zajedničke države. Nakon referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU, u Teksasu je ponovo oživela ideja da se i ova država otcepi od Amerike.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Шта ће им референдум...? Имају " косовски сценарио " ?! На Косову није било никаквог референдума па га је... - САД-е признао...!! Значи:Референдум има данас политичког смисла... - само Босни...!!

Sale

pre 7 godina

Tako i treba, pune vojni budžet preko 25 % a nikakva im opasnost ne preti, a ujedno i razlog više da Tramp napusti NATO i ludorije po svetu a Putin je već najavio mogućnost da eliminiše islamiste u Libiji i da zagospodari severom Afrike i Mediteranom.

Istina

pre 7 godina

Hvala Bogu, to se nikad desit nece da crvena kgb Putinova banda nadjaca.

Boogeyman

pre 7 godina

Neka proglase samostalnost i odmah cemo da ih priznamo!

tomas9d

pre 7 godina

Ma jok, priznajemo ih sad I odmah I sve druge koji su nas cepali.

tomas9d

pre 7 godina

Kakve veze ima Putin s ovim, pa nije on predložio otcepljenje.

super ce im biti

pre 7 godina

Predsednica Hillary , a zamenik Obama ! Joj kako ce procvetati sa njihovim fondacijama !!!

BRExIT

pre 7 godina

Tamo je sve i pocelo da kuva 70-ih pa nek se tamo i zavrsi :)

Peca

pre 7 godina

Ja glasam za i to Kilari Hlinton za predsednicu a ms Hadzi Odvrajt za predstavnika muslimanske zajednice Kalifornije Hazdi Obama sekretara Kalifata Kalifornija

Milan

pre 7 godina

Ovo je takva nestvarnost da prosto nemogu da verujem da pisete ovako nesto?? Ko vam daje ovakve informacije? Znate kad ce da se odvoje , to je apsolutna disinformacija.

Marcco

pre 7 godina

Auuu.... samo ima jedna mala kvaka! Kalifornija ima 40 miliona stanovnika a ne 600 000. Jeste Hilari dobila 30% više glasova od Trampa ali je izlaznost na izbore bila jedva 25 %. Koliko god gej populacija bila jaka u Kaliforniji, ipak nisu toliko brojni da se odcepe

Republika Srbija

pre 7 godina

Samo sto tu ima jedan problem. Jedino Texas ima pravo da se odvoji i još par ja mislim Hawaii i Aljaska. Ove ostale države su potpisale deklaracije i izgubile pravo na to.n

ivo

pre 7 godina

Mi bumo stupili u USA da nadomestimo te bedake koji bu izasli

xx

pre 7 godina

kalifornija=sodomija....ko drugom jamu kopa sam u nju upada....ni jednoj drzavi ne treba sodoma pa ni americi....treba ih pustit da se strpaju svi satanisti tamo i onda samo cekati zemljotres....O SEBI SE ZABAVILI ZANAVIJEK !!!

dragan

pre 7 godina

sigurno ima puno siptara cim hoce otcepljenje.\n

Dragan

pre 7 godina

Koji su licemeri ovi iz Kalifornije.... do sad im je bilo dobro a sad im ne valja jer nije po njihovoj volji ona baba krastaca Killary Clinton izabrana za predsednika USA . To je vrh licemerstva...

siniša

pre 7 godina

šta su ćekali i dop sada trebali su se odcepiti još posle prvog svetskog rata i pripojit si meksićku kaliformiju

vlada

pre 7 godina

Još da im se Teksas pridruži, da budu "celina"!

mare

pre 4 godine

Bilo bi zanimljivo videti kraj SAD, ali male su sanse da se to desi. Ove inicijative postoje od kad postoje i zlocinacke americke drzave, ali videli smo kroz istoriju ( gradjanski rat ) da se ne libe da ubijaju i svoj narod.

Gordana

pre 4 godine

Amerikance stize Bozja kazna... Rasturaju celi svet. Svuda svadjaju narode i otimaju im teritoriju i slobodu...na kraju ce oni da se raspadnu kao sto su oni izazvali raspad nase Jugoslavije. Malo im sto rasturise Jugoslaviju pa bi sad i da uniste i Srbiju...al ti zlobnici sto su inicirali bombardovanje Srbije nece proci ne kaznjeno.... Bozja kletva im je kosovo. Na Kosovu su hiljade palih dusa i prolivenih suza srpskih boraca i branioca srpstva.. Kosovo je srpska svetinja a svetinja se ne uzima lako. Zato ce amerika da se raspadne i da oseti sve muke koje je srpski narod osetio. A svaka drzava koja ode iz americkog saveza bice priznata od strane Srbije...

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija