• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: exsperss.hr

28.01.2017

20:39

(VIDEO) JEZIVO SAGANOVO PROROČANSTVO: Svet u kome više ne razlikujemo DOBRO I ISTINITO obistinjuje se pred našim nosem!

Vesti

(VIDEO) JEZIVO SAGANOVO PROROČANSTVO: Svet u kome više ne razlikujemo DOBRO I ISTINITO obistinjuje se pred našim nosem!

Podeli vest

Prošlog vikenda na društvenim mrežama proširio se citat iz knjige Karla Sagana „Svet progonjen demonima“. Većina se složila da njegove reči jezivo precizno opisuju sadašnje vreme i trenutnu situaciju u Americi. To se posebno odnosi na postupke novog predsednika Donalda Trampa

-  Slutim da će Amerika moje dece ili mojih unuka postati takva da će biti mesto isključivo uslužne ili informatičke ekonomije, da će skoro sve proizvodne industrije pobeći u druge zemlje, da će fenomenalna tehnološka moć biti u rukama nekolicine, da se na javni interes niko neće ni obazirati, da će ljudi izgubiti sposobnost donošenja vlastitih stavova i kritičkog propitivanja onih na vlasti, da ćemo se vratiti u eru neznanja i mraka kad izgubimo sposobnost razlikovanja dobrog i istinitog, jer ćemo posezati za kristalima i nervozno se savetovati sa horoskopima – napisao je on.

Dve decenije unapred savršeno je dijagnostikovao trenutnu paralizu razmene informacija, zagušenih namernim ili nenamernim širenjem dezinformacija, prenosi Express.hr.

Gunnar Garfors

Nazivali oni problem „lažnim vestima“ ili „alternativnim činjenicama“ ili naprosto „strahom, nesigurnošću i sumnjom“, Saganovo proročanstvo sveta u kojem „gubimo sposobnost razlikovanja dobrog i istinitog“, čini se kao da nam se obistinjuje pred nosem.

Knjigu je napisao kao strastveni poziv na korišćenje naučnog promišljanja i naučnog metoda u donošenju odluka na dnevnoj osnovi.

Sagan je tvrdio da je naučni pristup najbolji način i za kontrolisanje naših političkih predstavnika kako bi radili za nas.

Poslednje poglavlje svoje knjige nazvao je „Pravi patrioti postavljaju pitanja“ i u njemu donosi ovakav zaključak.

-  Ukoliko su građani obrazovani i donose vlastita mišljenja, u tom slučaju oni na vlasti rade za nas. U svakoj zemlji bismo trebali decu da učimo naučnim metodama i razlozima za Povelju o pravima. Time će se razvijati određena pristojnost, poniznost, duh zajedništva.

AP PHOTO

U svetu progonjenom demonima koji ispunjavamo ljudskim vrlinama to bi moglo biti sve što stoji između nas i tame koja nam preti - napisao je on.

I zaista, samo gledajući SAD, Trampova administracija preti Agenciji za očuvanje okoline, borbi protiv klimatskih promena, dostupnosti obrazovanja i zdravstva, medijima, više nego ikad iko u istoriji te zemlje.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mile

pre 7 godina

Zanimljivo, u ovom prorocanstvu vidim svet Sorosa i Klintonovih. Soroseva propaganda je neumorna, to je i obecao.\n

Sinny Boy

pre 7 godina

Slažem se, tehnologija i uslužne delatnosti su masovno napustile SAD prije dolaska Trampa koji upravo on želi da ih vrati u zemlju. A što se tiče razlikovanja dobrog i istine i ispiranje mozgova možemo videti da se to najbolje pokazalo u predizbornoj kampanji ali i poslije izbora. I to čine upravo oni koji su vladali poslednju deceniju. Stari establisment potpomognut spomenutim Šorošem su glavni akteri Saganovog predskaazanja.

Barbara Liry

pre 7 godina

Zadnja recenica bi trebala biti neka vrsta rezimea ili zakljucka iz predhodno izlozenog prorocanstva. Medutim, u njoj je izrecena krivnja za dogadanja iz prorocanstva od Trampove administracije koji je pre 8 dana preuzeo vlast tj inaugurisan kao 45 Americki predsednik. Samo pre 8 dana!!!!!!! Kome treba i cemu sluzi ovaj i ovakav sugestivan i montiran zakljucak?

ja sam

pre 7 godina

Slazem se sa "miletom". Smesno je i jadno vise gledati i citat medijska spinovanja optuzbi protiv Trampa, za politiku koju oni vode vec decenijama u nazad. Da ste barem sacekali da covek pokaze nesto, pa da sudite... Baraku je dodeljena Nobelova nagrada za mir kao SAD predsedniku dok jos nije ni postao predsednik, a covek 3 rata zapoceo. Da nije jadno, bilo bi smesno!

21vek

pre 7 godina

@mile,tacno tako ali clanak se odnosi na vecinu i potvrdjuje koliko je covek bio u pravu sa svoim konstatovanjem.

nati

pre 7 godina

Pokretaci demonskih sila su bili Bus,Klinton i Obama a Tramp zeli da popravi stvari uz dozvolu ovih mocnih bilmeza koji su ukapirali da takva agresija i divljastvo ne moze da prodje,pa su resili da sa Trampom promene taktiku.Kad budu \nodustali od divljackog otimanja Kosova,onda cemo znati da su se demonske sile,koje ih pokrecu,smirile u njima i da imaju sansu da postanu dostojni primeri napredne ljudske rase i civilizacije.\n

Mirko

pre 7 godina

Jel Pravoslavan? Verovatno nije i zato neka pise i prodaje americkim humanoidima.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija