• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srna

30.01.2017

19:17

OVO SE PUTINU NEĆE SVIDETI: Litvanci zahtevaju da se Rusiji ODUZME Kalinjingradska oblast!

Vesti

OVO SE PUTINU NEĆE SVIDETI: Litvanci zahtevaju da se Rusiji ODUZME Kalinjingradska oblast!

Podeli vest

Poslanik litvanskog parlamenta Linas Balsis predlaže da se od Rusije oduzme Kalinjingradska oblast, dok Rusi upozoravaju "da se ne treba igrati" sa revizijom rezultata Drugog svetskog rata

Litvanski portal "Baltnjuz" prenosi izjavu Balsisa da je "vreme Kalinjingrada završeno", te da Kalinjingradska oblast "nije Rusiji data zauvek".

- Rečeno je: Predajemo je administraciji SSSR-a sve dok u Evropi ne bude potpisan konačni dogovor - navodi litvanski poslanik.

Prema njegovim rečima, vraćanjem teritorije treba da se bave Litvanija ili EU, odnosno Vilnjus ili Brisel.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da diskusije o revidiranju rezultata Drugog svetskog rata mogu da otvore "Pandorinu kutiju".

Kalinjingradska oblast deo je Ruske Federacije od 1945. godine i u toj oblasti nalaze se značajni ruski vojni potencijali.

Ruski adut u centru Evrope

Ruska eksklava Kalinjingrad predstavlja pravu anomaliju, kako u političkom tako i u geografskom smislu. Odvojen od Rusije i pozicioniran na Baltičkom moru, ovaj region je u potpunosti okružen državama koje su članice NATO pakta. Prve komšije su Poljska i Litvanija, a da ne pričamo o tome što je bliži Berlinu i Pragu nego Sankt Peterburgu i Moskvi.

Sve do 1945. godine, Kalinjingrad je bio poznat pod imenom Kenigsberg, kao prestonica nekadašnje Istočne Pruske. Nakon pobede saveznika u 2. svetskom ratu, dobija ime po Mihailu Ivanoviču Kalinjinu, jednog od čelnih ljudi SSSR-a.

Njegov spomenik još uvek ponosno stoji u centru grada, a pored se nalazi i bista Vladimira Iliča Lenjina.

ZA SVAKI SLUČAJ! Trupe NATO stigle u Litvaniju

RUSI ODUŠEVLJENI LITVANSKIM ZIDOM: Guverner Kalinjingrada obećao da će da im pokloni cigle i sav materijal!

LITVANCI PROVOCIRAJU PUTINA: Od EU dobili pare da sagrade ogradu oko ruske enklave Kalinjingrad!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milorad

pre 7 godina

LITVANSKI POLITICARI ZATRPAVAJU EKONOMSKU PROPAST LITVANIJE BACAJUCI NARODU PRASINU U OCI,POSTO IM SE EU SAN O LEPOM ZIVOTU PRETVORIO U NOCNU MORU,NE CACKAJTE RUSKOG MEDVEDA JER VAS PET NATO/A NE MOGU SPASITI

nina

pre 7 godina

Nemcima I njihovim slugama kao da nije bilo dosta.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Еј Литванац, чувај "ћебе".. - да ти гуза не... -"озебе"...!! Што се мене лично тиче ; ... - "Ко те јебе "...!!

OMG

pre 7 godina

Пољска и Балтик се осилио због НАТО пакта, све док Путину не пукне филм, онда им неће падати такве глупости на памет.

Ćirilica

pre 7 godina

Неки су пробали и Москву да узму па су се укакили.

Jadran

pre 7 godina

Za one koji možda neznaju. Okosnicu genocida u koncentracionim logorima koju su vršili SS-ovci nad jevreima i slovenima bili su Litvanci i Ukrainci. Tačnije rečeni na jednog germaskog egzekutora bilo je pet do šest Litvanca ili Ukrainca. Nešto poput ustaša u Jasenovcu.

Tomas Gustaffson

pre 7 godina

Pogrešio si, prijatelju! Glavni čuvari su bili Estonci i Letonci! A što se tiče Litvanaca i dela Ukrajinaca(nacionalisti,od njlh je formirana SS divizija "Galičnaja") ta ološ nije ništa bolja!

Tomas Gustaffson

pre 7 godina

Jeste, uzeće, samo malo da im pomognu NATO-nacistički pakt, Jelena Milić i onaj Sorošev abonent,Anita Mitić! Ma, laganica, što bi rekli klinci!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija