• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.02.2017

23:21

(VIDEO) RUMUNIJA SE UMIRITI NEĆE: Nastavljeni protesti u Bukureštu i dvadesetak gradova!

Vesti

(VIDEO) RUMUNIJA SE UMIRITI NEĆE: Nastavljeni protesti u Bukureštu i dvadesetak gradova!

Podeli vest

Masovni protesti nastavljeni su i večeras u Bukureštu i dvadesetak gradova u Rumuniji gde su se, treći dan zaredom, okupile desetine hiljada građana zahtevajući ukidanje uredbe kojom se dekriminalizuju mnogi slučajevi korupcije

Na demonstracijama u Bukureštu, na Trgu Viktorija, koje je obezbeđivala žandarmerija, nije bilo nikakvih incidenata, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta. 

 

 


Učesnici protesta, u izjavama, ističu da iza njih ne stoji nijedna politička stranka. 

 

 

(VIDEO) HAOS NA ULICAMA BUKUREŠTA: Drugi dan zaredom demonstranti se sukobljavaju s policijom, nemiri širom zemlje!

Oni najavljuju da će nastaviti da se okupljaju i narednih dana i očekuju da će za vikend na demonstracijama biti još više ljudi na Trgu Viktorija. 

 

 


Reč je uglavnom o mladim ljudima, a mnogi demonstranti su sa sobom poveli decu.

 

 

MORALNA ODLUKA! Rumunski ministar podneo ostavku zbog Uredbe

Učesnici protesta, sagovornici Tanjuga, kažu da od rumunske vlade očekuju da povuče spornu uredbu, ali ističu da ne traže prevremene izbore.

Oni napominju da je očigledno da je uredba sporna, jer je doneta noću, i nadaju se da će njihov protest nešto promeniti i da će se pokazati da građani imaju moć da nateraju vladu da promeni mišljenje.

Tanjug



Demonstranti su nosili rumunske zastave, transparente sa natpisima "Moć narodu" i "Ne nasilju". Jedan od učesnika protesta držao je krst na kome je pisalo "Pravda za Rumuniju", a iza njega je bio mrtvački sanduk, kao simbolična poruka da se uredbom vlade "sahranjuje pravda".

(VIDEO) RAT NA ULICAMA BUKUREŠTA: Izbili žestoki sukobi između demonstranata i policije!

Na protestu se okupljenima niko nije obraćao, već je sve izgledalo kao istinsko građansko okupljanje.

Tokom dana, rumunski ombudsman Viktor Čorbea, koji je prvobitno podržao vladinu uredbu o korupciji, promenio je mišljenje i najavio da će pred Ustavnim sudom osporiti taj dekret koji je izazvao veliko nezadovoljstvo građana i masovne proteste u više gradova te zemlje.

Tanjug

Protiv uredbe se izjasnila i Unija mađarskih demokrata, koja formalno podržava vladu. Pored toga, borbi protiv korupcije podršku je dala i uticajna Rumunska pravoslavna crkva.

Uredba vlade, doneta pre tri dana, koja podrazumeva i nacrt zakona za pomilovanje osuđenih osoba, kritikovana je kao najveće odstupanje od antikorupcijskih reformi, od 2007. godine, kada je Rumunija postala članica EU.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
lilit

pre 7 godina

I kod nas su korupcionaši zaštićeni, i to više od običnih građana....

Izbori 2024

Vesti

Biće više infarkta i šlogova! Zbog nagle promene vremena lekari u pripravnost
Društvo

Biće više infarkta i šlogova! Zbog nagle promene vremena lekari u pripravnost

Taman što se većina navikla na visoke temperature, koje su iznad vrednosti za ovo doba godine, meteorolozi najavljuju nagli pad temperature u noći između utorka i srede, a prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog iz Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da se ona može odraziti na ceo organizam, te da se opet očekuje da najveći problem imaju kardiovaskularni bolesnici, a mogu se očekivati i gastritisi i čir na želucu.

16.04.2024

10:32

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija