• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.02.2017

20:59

TRAJE DRAMA U RUMUNIJI: Premijer ne da ostavku, na ulicama pola miliona ljudi!

Vesti

TRAJE DRAMA U RUMUNIJI: Premijer ne da ostavku, na ulicama pola miliona ljudi!

Podeli vest

Premijer Rumunije Sorin Grindeanu izjavio je danas da on neće podneti ostavku "kako bi udovoljio ulici" a da parlament ukoliko to želi može da joj izglasa nepoverenje kroz demokratsku proceduru

Grindeanu je to rekao za privatnu televiziju Antenu 3, nakon što je rumunska vlada ranije danas povukla spornu uredbu kojom se dekriminalizuju mnogi slučajevi korupcije i zbog koje su danima protestovali građani širom zemlje, preneo je Ađerpres. 

Uprkos povlačenju sporne uredbe, oko pola miliona ljudi okupilo se i večeras, šesti dan za redom, na protestima protiv vlade na Trgu Viktorija u Bukureštu i okolnim trgovima prenosi Ađerpres.

Učesnici protesta, koji i dalje pristižu, traze ostavku vlade i raspisivanje vanrednih izbora

Lider vladajuće Socijaldemokratske partije Liviu Dragnea ocenio je za jednu lokalnu televiziju da Grindeanu mora da razgovara sa ministrom pravde te zemlje Florijanom Jordakeom i odluči da li će da ga zadrži na toj poziciji, preneo je Rojters. 

 

 

Odluka o povlačenju uredbe doneta je ranije danas na hitnoj sednici vlade.

Grindeanu je ranije danas pozvao ministra pravde da umesto uredbe pripremi nacrt zakona koji će biti poslat u parlament, javio je AP. 

On je pozvao Ministarstvo pravde da u najkraćem mogućem roku pokrene javne rasprave sa svim političkim partijama i predstavnicima civilnog društva o spornim elementima povučene uredbe, preneo je Ađerpres. 

Demonstranti su nakon ukidanja uredbe poručili Grindeanuu i njegovoj levičarskoj vladi da su na "tankom ledu" i da korupcija mora biti iskorenjena.

- Nadam se da je ovo pravo ukidanje. Držaćemo ih na oku - rekao je jedan od učesnika protesta Danijel (35). 

Grindeanu je u subotu, najavljujujući odluku o povlačenju uredbe rekao da će to učiniti jer ne želi da "deli Rumuniju".

- Ne želim podele. Rumunija ne može da bude prepolovljena. Rumunija sada izgleda kao da je podeljena na dva dela, a možda i više delova. Takva situacija je poslednje što želim - naglasio je on.

Građani su protestovali protiv urede jer smatrajući da ona preti da uruši sve napore države u borbi protiv korupcije i korumpiranih zvaničnika.
 

 

Premijer Grindeanu je ocenio da nisu svi argumenti u prilog ovoj uredbi dobro predstavljeni u javnosti, zbog čega je nastala "velika konfuzija, a bilo je puno iskrivljenog tumačenja". Za to će, kako je naveo, ministarstvo i ministar pravosuđa snositi i snose svu odgovornost.

Kao jedno od obrazloženja za donošenje te uredbe ranije je bilo navedeno i rasterećenja prenatrpanih rumunskih zatvora. Prema njoj je trebalo da kažnjivi zatvorom postanu samo prekršaji u kojima je šteta veća od 44.000 evra.

Rumunija je, kako navodi Rojters, jedna od evropskih država sa najvećim stepenom korupcije u državnoj administraciji i mnogim oblastima javnog života, a tužilaštvo je navelo da je u protekle tri godine bilo oko 2.000 slučajeva zloupotrebe vlasti sa ukupnom štetom od milijardu evra.

Ovo su najmasovniji protesti u Rumuniji od pada komunizma u toj zemlji1989. godine. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
lilit

pre 7 godina

Ovaj slika i prilika Srbije: kriv a neće da da OSTAVKU

cezar

pre 7 godina

Brzo popustili pod masom. Do kraja trazice ostavku vlade

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija