• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/sputnik

07.02.2017

20:21

(VIDEO) NATO TENKOVI NA GRANICI, PUTIN  PODIGAO VOJSKU: Izvršena vanredna provera RUSKE AVIJACIJE ZA BORBU!

Vesti

(VIDEO) NATO TENKOVI NA GRANICI, PUTIN PODIGAO VOJSKU: Izvršena vanredna provera RUSKE AVIJACIJE ZA BORBU!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je danas vanrednu proveru spremnosti ruske avijacije za borbu, izjavio je ministar odbrane Ruske federacije Sergej Šojgu

- U skladu sa odlukom vrhovnog komandanta oružanih snaga, počele su provere avionskih snaga sa ciljem da se da se proceni spremnost za obavljanje borbenih zadataka - rekao je Šojgu, a prenosi agencija TASS.

 

 

Provere su počele jutros u devet sati po moskovskom vremnu, potvrdio je Šojgu i naglasio da će posebna pažnja biti posvećena raspoređivanju sistema protivvazdušne odbrane kao i spremnost vazdušnih snaga da odbiju neprijateljsku agresiju.

U poslednjih nekoliko meseci zabeleženo je nekoliko ovakvih iznenadnih vežbi, a pre nekoliko dana ruska vojska po naređenju ruskog predsednik pojačala je aktivnosti na Arktiku.

Pre mesec dana, prvi put od raspada SSSR-a, Putin je naredio da se vojne baze na samom severu Rusije ponovno vrate u funkciju, a mediji su objavili i da je za ovu godinu planirano značajno pojačanje ruske vojske, kako u naoružanju, tako i ljudstvu.

AP PHOTO

Putinova vojska na nogama, NATO u Litvaniji

Iznenadnu proveru borbenih sposobnosti vazudušnih jedinica, ruski predsednik zatražio je nekoliko dana nakon što je prvi deo vojnih trupa NATO stigao na Baltik. Prethodno, ruska stana je razmeštanje NATO jedinca ocenila kao akt provokacije, dok iz s druge strane stiže odgovor da je razmeštanje trupa osmišljeno radi jačanja odbrane istočne Evrope.

Danas je u litvanski grad Rukla u centralnom delu zemlja stigao nemački bataljon koji je dočekala litvanska predsednica Dalija Gribauskaite.

Gribauskaite izjavila je na ceremoniji dočeka nemačkog bataljona da razmeštanje trupa NATO-a u Litvaniji šalje snažnu poruku da je Alijansa snažna i ujedinjena.

- Nikad ranije Litvanija nije ugostila vojne snage ovakve veličine i integriteta - rekla je Gribauskaite.

AP PHOTO

Agencija navodi da je ceremoniji takođe prisustvovala i ministarka odbrane Nemačke Ursula fon der Lejen, koja je izjavila da je razmeštanje tenkova i druge vojne opreme jasno stavilo na znanje da Litvanija nije sama.

Nemačka vojska je prošlog meseca počela da šalje vozom u Litvaniju 200 vojnih vozila, uključujući 30 tenkova, kao i 450 vojnika. To će biti i najveći kontingent u okviru multinacionalnog NATO bataljona od oko 1.200 ljudi. Belgijanci i Holanđani već su raspoređeni dok vojnici iz Luksemburga, Norveške, Francuske i Hrvatske treba da im se pridruže tokom 2017. i 2018. godine.

Tri slična bataljona treba da budu raspoređena u Poljskoj, Letoniji i Estoniji. Njihovo prisustvo su tražile te zemlje posle ruskog pripajanja Krima 2014. godine. Rusija negira da ima bilo kakve teritorijalne pretenzije i optužuje NATO da želi da je okruži.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
55555

pre 7 godina

Uzdize se kraljevstvo zapada i kao brani civilizaciju od najezde sa istoka ??! Zvuci prorocki ! Realno i prirodno gledano , Azija treba da bude jedinstvena , Afrika kao uvek naivna i otvorena za ugnjetavanje i kolonijalizaciju , a izvori nafte i prirodnih energenata da vape za vadjenjem i eksplotacijom ??! Kada ce i ko reci DOSTA ??!! Taj i takav poredak je gori nego i feudalizam , vise nesto kao robo-feudalno energetsko-finansijski monopolizam koji je u raspadu i najavljuje krize i ratove ??!! Prijatno ?!!

Car Putin

pre 7 godina

Путин им одржава кондицију, питање Сирије је при крају, следи Донбас па Косово и Метохија, време је да цар заведе мало реда, да се зна, шта је чије.

Bane

pre 7 godina

Što se Ameri glupiraju sa tim tenkovima a ne smeju ni ući na teritoriju Rusije jer bi svi bili odmah uništeni, gledao sam nove Ruske raketne sisteme dometa 90 km za uništavanje tenkova i to tako što rakete dođu iznad tenkova na visinu 2000 m i tu svaka locira svoj tenk i uništva ga sa gornje strane gde je oklop najtanji. I to su modularne rakete tako da u jednoj raketi koja ide do 90 km ima 12 manjih i svaka bira svoj tenk.

NOLAN SMIT

pre 7 godina

PRŽI FAŠISTIČKU BAGRU CARSKA RUSIJO. GAZI OLOŠ BRATE PUTINE.n

iscander

pre 7 godina

Iscander-M sustavi to uništavaju čim se pojave...što može stotinjak tenkova protiv hiljada ruskih tenkova i par hiljada artiljerijskih sustava?Rusija je kopneno najjača na svijetu

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija