• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.02.2017

21:34

PUTIN I TRAMP ZAUSTAVILI OFANZIVU ISIS: Zajednička akcija Moskve i Vašingtona, džihadisti u okolini Damaska do nogu potučeni!

Vesti

PUTIN I TRAMP ZAUSTAVILI OFANZIVU ISIS: Zajednička akcija Moskve i Vašingtona, džihadisti u okolini Damaska do nogu potučeni!

Podeli vest

Sirijska vojska, koju podržava Moskva, i naoružane opozicione grupe, koje su štićenici Vašingtona, prvi put izvele zajedničku akciju protiv ISIS. Veruje se da je to rezultat koordinacije Rusije i SAD

Američki predsednik Donald Tramp ujedinio je snage s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Siriji. Vojska sirijskog predsednika Bašara el Asada, koju podržava Moskva, i naoružane opozicione grupe, koje su štićenici Vašingtona, prvi put su se u utorak udružile protiv džihadista Islamske države (ISIS).

Ogroman napredak

Dve dosad suprotstavljene strane zajednički su odbile napad u istočnom Kalamounu, planinama severoistočno od Damaska.

Asad zadovoljan

Sirijski predsednik Bašar el Asad juče je izjavio da se stvari u njegovoj zemlji kreću u prihvatljivom smeru i za Damask i za Moskvu.
- Stvari se odvijaju munjevito, ali u smeru koji je prihvatljiv i za Siriju i za Rusiju - rekao je Asad na sastanku sa ruskim zvaničnicima, koji su bili u poseti Damasku.

- Vladine snage zajedno sa opozicionim grupama uspele su da zaustave ofanzivu koju je pokrenuo ISIS u istočnom Kalamounu. Šest naselja u regionu sa oko 25.000 stanovnika ušlo je u proces pomirenja - objavio je general Sergej Rudskoj, šef operativnog direktorata generalštaba ruske vojske.

Politički analitičar Andrej Manoilo, član ruskog saveta bezbednosti, kaže da je u pitanju prelomni trenutak u ratu u Siriji, koji traje od marta 2011. i koji je dosad odneo oko 500.000 života.

- Koordinacija napada sirijske vojske i opozicionih grupa protiv ISIS, Al Nusra fronta i drugih terorističkih organizacija predstavlja veliki napredak. To vodi ka pomirenju u Siriji i konačnom kraju ISIS - objasnio je Manoilo.

 

Uprkos tome što saradnja Vašingtona i Moskve u Siriji nije zvanično objavljena, stručnjaci veruju da je zajednička akcija bila dogovorena u telefonskom razgovoru između Trampa i Putina krajem januara.

Avioni SAD pomogli sirijskoj vojsci

Američki avioni su u utorak prvi put pomogli sirijskoj vojsci u borbi protiv ISIS, i to kod antičkog grada Palmire.
- Izvedeno je devet vazdušnih udara na pozicije ISIS i uništeno 17 oklopnih vozila i tenkova, kao i još 11 vozila, uključujući kamione. Udari su izvedeni na lokacijama na kojima se sirijska vojska bori za preuzimanje naftnih polja i rafinerija - navela je američka komanda.

- Ovo bez koordinacije Moskve i Vašingtona ne bi moglo da bude izvedeno. Iako se još čeka da SAD izrade svoju strategiju za borbu protiv terorista, Tramp je sirijskim opozicionim grupama, koje amerika finansira i naoružava, očigledno poslao poruku da će im uskratiti podršku ukoliko se ne okanu Asada i ne okrenu protiv ISIS. Američki predsednik nema ambiciju da menja režime po svetu, pa tako ni u Siriji, ali mu je primarni cilj uništenje terorista - naveo je ruski analitičar Ivan Konovalov.

Pomogla i Turska

On dodaje da je ujedinjenju snaga protiv ISIS doprineo i sastanak vladinih i opozicionih predstavnika u glavnom gradu Kazahstana Astani početkom januara, koji su organizovali Rusija, Turska i Iran.

- Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tada je za sto doveo nekoliko najvažnijih opozicionih grupa u Siriji. To su bili prvi razgovori između predstavnika vlasti i opozicije. Amerika u tim pregovorima nije direktno učestvovala, ali je dala podršku i očigledno uticala na sirijsku opoziciju - smatra Konovalov.

 

 

Inače, američki predsednik Tramp najavio je još tokom predizborne kampanje saradnju s Rusijom na uništenju džihadista ISIS.

Čim je ušao u Belu kuću, razgovarao je s Putinom i nakon toga naredio Pentagonu da izradi plan za borbu protiv terorista u Siriji. Očekuje se da ta strategija bude gotova do kraja februara, kad bi i zvanično trebalo da bude objavljena saradnja Moskve i Vašingtona u Siriji.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija