• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.02.2017

23:06

ZNATE DA SU PRIČALI, ALI NE ZNATE DETALJE: Evo o čemu su razgovarali predsednici dve najmoćnije zemlje sveta!

Vesti

ZNATE DA SU PRIČALI, ALI NE ZNATE DETALJE: Evo o čemu su razgovarali predsednici dve najmoćnije zemlje sveta!

Podeli vest

Američki predsednik Donald Tramp je u prvom telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Vladimirom Putinom kritikovao i nazvao lošim po SAD sporazum iz 2010. kojim su se Vašington i Moskva obavezali na smanjenje broja nuklearnih bojnih glava, saopštili su neimenovani američki zvaničnici

Kada je Putin u telefonskom razgovoru 28. januara predložio proširenje sporazuma poznat kao "Novi START", Tramp je napravio pauzu da bi se kod savetnika raspitao o sadržaju sporazuma, tvrde dvojica aktuelnih i jedan bivši američki zvaničnik, prenosi Rojters.

Posle toga, Tramp je Putinu rekao da je reč o jednom od nekoliko loših sporazuma koje je sklopila administracija bivšeg predsednika Baraka Obame i dodao da "Novi START" favorizuje Rusiju.

Isti izvori navode da je Tramp, u razgovoru s Putinom, govorio i o sopstvenoj popularnosti.

Bela kuća nije želela da komentariše ove navode, a britansku agenciju je uputila na zvanično saopštenje u kom se "Novi START" uopšte i ne spominje.

KREMLJ O RAZGOVORU DVOJICE PREDSEDNIKA: Tramp poručio Putinu da Amerikanci simpatišu Ruse i Rusiju!

Sporazumom "Novi START" predviđen je rok do februara 2017. da SAD i Rusija smanje broj raspoređenih nuklearnih bojnih glava na 1.500, što je najmanja količina u nekoliko decenija. Ograničava se i broj raspoređenih raketa na kopnu i podmornicama kao i broj bombardera koji mogu da nose nuklearno oružje. 

Tokom izborne kampanje 2016. Tramp je rekao da je Rusija bila lukavija pri sklapanju sporazuma, ali je netačno tvrdio da sporazum omogućava Rusiji nastavak proizvodnje nuklearnih bojnih glave, a to ne dopušta SAD.

Državni sekretar Reks Tilerson je na saslušanju u Senatu rekao je da podržava rusko-američki sporazum. Naveo je i da SAD treba da ostanu u dijalogu s Rusijom i da vode računa da Rusija ispunjava obaveze preuzete tim sporazumom.

U BELOJ KUĆI ZADOVOLJNI RAZGOVOROM TRAMPA I PUTINA: Značajan početak poboljšanja odnosa SAD i Rusije!

Agencija Rojters napominje da nije imala uvid u beleške o razgovoru, a da Kremlj je bio nedostupan za komentar.

Telefonski razgovor s Putinom povećao je već postojeću zabrinutost jer se čini da Tramp nije primereno pripremljen za razgovore sa stranim liderima, primećuje britanska agencija.

Uobičajeno je da predsednik pre takvih razgovora primi pisani sažetak što ga sastavlja Savet za nacionalnu bezbednost u saradnji s nizom agencija, među kojima ministarstva spoljnih poslova, odbrane i obaveštajnih službi. 

PUTIN I TRAMP ZAUSTAVILI OFANZIVU ISIS: Zajednička akcija Moskve i Vašingtona, džihadisti u okolini Damaska do nogu potučeni!

Prije razgovora savetnik i usmeno upoznaje predsednika s materijom. Izvori navode da Tramp nije bio usmeno informsan pre razgovora s Putinom.

"Novi START" može da bude produžen za još pet godina posle 2012. zajedničkim dogovorom. Ako dve najveće svetske nuklearne sile ne dogovore nova smanjenja, imaće odrešene ruke što će potencijalno pripremiti teren za novu trku u naoružanju.

Američki Senat je ratifikovao "Novi START" u decembru 2010.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ujo1971

pre 7 godina

Strasno necu zaspati o cemu li su pricali bas me zanima.

zabac

pre 7 godina

putin ga nazvao da nebi zaboravio uputiti nasem preds. cestitke za sretenje i time mu dati podrsku za izbore prvog coveka u srbiji.nadamo se u buducnosti ostaju kolege jos 4g.

miki

pre 7 godina

Sta god da su pricali totalno je nebitno jer je to maska. U pozadini je ko koga zajebe. Sto SAD rade svo vreme, rasporedili rakete na granici sa Rusijom pa bi kao sad da ogranicavaju broj. haha, kao Putin siso vesla

Ucenik38

pre 7 godina

A mozda rjesavaju da mi ovdje ne moramo kupovati na kredit sve skuplje od 50evra.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija